Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 október 08 kedd - 12:09:47     Hivatali hírek      Hozzászólás0

imgp1088.jpgAbony Városának rekreációs tevékenységei között előkelő helyen szerepel a sport. Számos kutatás támasztja alá annak jótékony hatását, mind a szervezetre és a mentális egészségre egyaránt. A testmozgás jót tesz a szívnek, segíti a súlycsökkentést, kiváló stresszoldással bír, de még az öregedést is késlelteti, és az alvászavarok leküzdésében szintén segítséget nyújt. A testmozgás minden életkorban ajánlott, különösen fontos a fejlődésben lévő szervezet számára, ezért elengedhetetlen, hogy a fiatalokkal is megszerettessük a mozgás örömét.
Abonyban számos sportegyesület működik. A helyi szabadidős választék mindenki örömére bővülni fog. Az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt „Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Programban” való részvételre, amely a Kálvin utcai játszóteret, illetve a Mikes-tó területét érintette. Erről a döntésről a 47/2016. (VII.19.) számú Képviselő-testületi határozat szólt, amely arról is rendelkezett, hogy a Kálvin utcai játszótér esetében 200 méteres futókör kialakításához 4.445.000,-Ft összeg önerőt vállal.
Áprilisban a BMSK Zrt. (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.) értesítette az önkormányzatot a programmal kapcsolatos kérelem támogatásáról, amely értelmében Abonyban „D típusú” sportpark létesítése valósulhat meg a Városi Játszótér (Kálvin János utca 8. hrsz. 3305) területén. A „D” típusú sportparkok jellemzője, hogy minimum 150 m2 alapterülettel rendelkezik, minimálisan 15 eszköz kerül rá telepítésre, amelyek tolódzkodásra, húzódzkodásra, has és hátizom erősítő gyakorlatokra és fekvőtámasz gyakorlatokra, valamint lépcsőzésre, létramászásra, párhuzamos korláton végezhető gyakorlatokra és függeszkedésre alkalmasak.
A BMSK Zrt. arról is tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a sportparkok megvalósítására szolgáló későbbi források biztosításakor a még el nem bírált kérelmek is figyelembevételre kerülnek a fejlesztések meghatározása során, így a Mikes-tónál tervezett másik „D típusú” sportpark és a városi játszótérre tervezett 200 méteres futókör is.
A BMSK Zrt. 2019. április 26-án tartott helyszíni bejárást, ahol megállapították, hogy a terület- és helyigény megfelelő, 13x18 m szükség a kivitelezéshez, a tulajdonviszonyok rendezettek, a településképi rendeletbe illeszkedik a beruházás. A sportpark megvilágításánál javasolták a Solar megvilágítást. Az elkészülő sportpark akadálymentes megközelíthetőségét az önkormányzatnak kell majd biztosítania saját forrásaiból.
Október 9-én, a reggeli órákban, 8 órakor kezdődnek el a játszótéren a sportpark alépítményi munkálatai, illetve a sporteszközök is felszerelésre kerülnek várhatóan az október 28-ai héten. Ezért az októberi hónapban a játszóteret nem lehet használni, mivel munkaterület lesz.
Abony Város Önkormányzata a lakosság türelmét és megértését kéri. A kivitelezés végeztével egy olyan szép, sportparkkal kialakított terület kerül átadásra, amelyben remélhetőleg valamennyi pihenésre és testmozgásra vágyó lakos az örömét leli.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál    

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz