Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.05.13 Cs.

Sakkozz mindennap!

A táblás játék hatása a Szivárvány Óvoda Citromsárga csoportjában

A sakk ősi, "királyos" játék, amely mind a kezdőknek, mind a haladóknak, gyerekeknek, felnőtteknek sok örömöt ad. Fejleszti a gondolkodást, erősíti a probléma-megoldási képességet, finomítja a társas kapcsolatokat. Játszva tanít.

Csoportunkban, már az előző nevelési évben a szocializációs folyamat során kezdtünk megismerkedni Polgár Judit Sakkpalota Komplex képességfejlesztő Programjával.

Elővettük varázsdobozunkat, melyben a sakkbábok vártak játékostársaikra. A mese varázslatos világának segítségével megismertük a szereplőkkel, Pici Gyalog és Picurka történetével. Megtudtuk, hogy a világos és sötét színek nemcsak fehérek és feketék lehetnek a sakkbirodalomban. Vendi Vezér (Királynő) és Keresztes Király meséje ámulatba ejtette a gyerekeket. Miért kell vigyázni egy királyra? Miért udvariasak velük a gyalogok? Hegyen-völgyön át kanyarogtak a sakk szereplők a történetben. Közben a nagy sakkszőnyegen lassan lemozogtuk, Bumm Bástya ritmusos mozgását, ügettünk Hopp Huszár módra, aki mellett fürgén loholt barátja, Futi Futó. Hallgattuk a Cikcakk sakk dalt. Mozogtunk sorban, átlóban, vonalban és közben észrevétlenül tisztába lettünk az irányokkal, saját testünk helyzetével.

A sakk poszter használata lehetőséget adott a képolvasás mellett a gátlások feloldására, a határozott kiállásra. Kézművesedésre is rengeteg lehetőség adódott. Meghajtogattuk Vendi Vezér legyezőjét, elkészült egyéni ötlet, színvilág és díszítés alapján a királyi korona.

Folyamatosan fejlődött a memória. Sakk palota óriás puzzle kirakása kooperativitást követelt a gyerekektől. A játék során egyre nehezebb feladatokkal leptem meg játékos társaimat. A puzzle elemeit elrejtve, iránykövetéssel, nyomolvasással, verbális irányítással keresték meg az elbújt elemeket, majd helyezték vissza a helyére a nagy puzzle táblán. Reggelente érdeklődéssel érkeztek, hogy mi az, ami tegnap óta megváltozott a teremben (egy – egy sakk bábú elhelyezése a terem eldugott szegletében).

A sok-sok játék közben észrevétlenül megismerkedtek a bábok nevével, mozgásával, lépésének szabályaival, vagyis megtanultak sakkozni, mely ma már napi tevékenységünk elengedhetetlen részévé vált.

Természetesen nem minden gyermek halad azonos tempóban. De nem is ez a célunk! Az óvodai életbe beépített készségfejlesztés e módja ad egy tartalmas programlehetőséget, mely alatt fejlődik a gyerekek siker- és kudarc tűrése, koncentrációképességük növekszik, önfegyelmük, emlékezetük, képzelőerejük, probléma megoldásuk, térlátásuk, fantáziájuk, tanulási képességük fejlődik. Észreveszik, hogy tetteiknek következménye van, hiszen minden megtett lépésre van egy válasz. Küzdő képességük növekszik. Megtanulják az időt beosztani és a szabályt követni.

Tele vagyunk tervekkel a gyerekek további fejlődése érdekében. Mivel már többen „csatáznak” egymással, megosztják társaik között ismeretüket, a következő lépés a sakk séta bevezetése, mely segítségével számtani műveleteket gyakorolhatnak, megkülönböztethetnek bábokat, összeadnak, kivonnak, értékekkel játszanak. Mindezt a tudást a szabad levegőn, az udvaron is szeretnénk kamatoztatni a többi csoportba járó gyerekek bevonásával. Nagy hangsúlyt fektetve a kortársak közötti ismeretátadás lehetőségére. 

Szabó Józsefné

óvodapedagógus

 

Képek még az Abony.hu facebook oldalán!

1303 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak