Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 november 13 szerda - 15:37:51     Hivatali hírek      Hozzászólás0

fiatal-vallalkozo.jpg2019-ben először vesz részt a Fiatal Vállalkozók Hete – Karrier&Üzleti Show-n kiállítóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely tavaly indította el a kezdő vállalkozások támogatására hivatott Mentor Programját. A tapasztalatok szerint az új vállalkozók közül sokan nincsenek tisztában az adózási szabályokkal, ezért a mentorálás hat hónapja alatt személyre szabott segítséget kaphatnak.
 
November 18. és 22. között immár 12. alkalommal rendezi meg a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) a magyar gazdasági „utánpótlás-nevelés” fontos eseményét, a Fiatal Vállalkozók Hetét. Az országos eseménysorozaton most először vesz részt kiállítóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
 
A NAV munkatársai a Fiatal Vállalkozók Hetére kíváncsi érdeklődőknek egyebek mellett a Mentor Program adta lehetőségekről szolgálnak információval. Ennek lényege, hogy a mentorálás hat hónapja alatt személyre szabott segítséget kaphatnak az új adózók a kötelezettségekkel, kedvezményekkel, adózási formákkal kapcsolatban. A NAV emellett adózásról szóló fórumokat is szervez a kezdő vállalkozásoknak érdekes és hasznos előadásokkal.
 
A FIVOSZ népszerű országos rendezvénye hét vidéki helyszínen és Budapesten a Bálnában látogatható. Az ingyenes programsorozat izgalmas témákkal és ismert előadókkal várja az érdeklődőket. Az előadók között multinacionális vállalatok vezetői és évszázados magyar márkák jelennek meg látványos show-elemekkel tarkított előadásokon.
 
A FIVOSZ által szervezett eseménysorozat tavaly mintegy tízezer érdeklődőt vonzott. A program célja, hogy bemutassa a vállalkozói és üzleti létet, s ezzel fiatalok tömegét inspirálja vállalkozás indításra. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Még várják az érdeklődő fiatal vállalkozók jelentkezését a következő weboldalon: http://fiatalvallalkozokhete.hu/
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága
 
2019 november 12 kedd - 19:56:38     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_0972.jpgA Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett csoport idén is megrendezte október 11-én hagyományos Márton Napi Lámpás Felvonulását. A felvonulás résztvevői a Gyulai iskolában gyülekeztek, majd a Kálvin út – Luther úr – Vasút út vonalán érkeztek meg a Kossuth térre lovas kísérettel. A Szent István Római Katolikus Templom előtt a legszebb lámpások készítői jutalomban is részesültek. A rendezvényen idén is rengetegen vonultak fel – fiatalabbak és idősebbek egyaránt.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 november 12 kedd - 14:14:11     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

aramszunet_kep.jpgAz E.ON a korszerűsítés és biztonságos ellátás érdekében felsorolt abonyi közterületeken tervez áramszünetet a következő időpontokban:

2019. november 19-én 8:00 és 13:00 között:
 • Bocskai István utca: teljes
 • Nagykőrösi út: 36-58 (páros házszám)
 • Mátyás király utca: 5-34
 • Nagykőrösi út: 61-87 (páratlan házszám)
 • Buzgány dűlő: 10-11
 • Szék dűlő: 2-5

2019. november 19-én  11:30 és 15:30 között:
 • Vécsey Károly utca: 1-21 (páratlan házszám)
 • Szent Margit utca: teljes
 • Szolnoki út: 50-90 (páros házszám)
 • Szolnoki út: 61-97 (páratlan házszám)
 • Kiss ernő utca: 1-33 (páratlan házszám)
 • Béke utca: teljes
 • Gárdonyi Géza utca: teljes
 • Aulich Lajos: 8-10, 15-33
 • Temető utca: 1-5 (páratlan házszám)
 • Mikes Kelemen utca: 1
 • Kiss Ernő utca: 2-8 (páros házszám)
 • Tóth Árpád utca: teljes
 • Park utca: 1
Az esetleges kellemetlenségekért a szolgáltató szíves türelmüket és megértésüket kéri!
2019 november 12 kedd - 13:30:19     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

76187150_517536602164085_1615459331715629056_n.jpgNovember 12-én miniszteri elismerő oklevelet és 10 millió forint összegű eszközfejlesztési támogatást kapott az ABOKOM Nonprofit KFT. Az elismerést a közfoglalkoztatási program legsikeresebb 21 foglalkoztatója vehette át a Belügyminisztériumban Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól. Az elismerő oklevél átvételénél ott volt Pető Zsolt polgármester és Gáspár Csaba, az Abokom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Abony Város Önkormányzata
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 12 kedd - 10:15:24     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

police-lead-kp.jpgA rendőrség számára fontos a megfelelő utánpótlás!
Ennek jegyében a Ceglédi Rendőrkapitányságon (Cegléd, Rákóczi út 22-24.) 2019. november 29-én (péntek) 09 órától 11 óráig NYÍLT NAPOT tartunk, ahol a rendőri hivatás mindennapjaiba adunk bepillantást. 
 
09:00 Rendezvény megnyitása
09:05 Intézkedéstaktikai bemutató
(Személy ellenőrzése, átvizsgálása. Elkövető üldözése, elfogása, bilincs használatának szakszerű bemutatása, elfogás, előállítás.)
09:45 Videovetítés

Folyamatosan zajló programok:
Rendőrségi felszerelés kiállítás
Ittas és drogos állapotot szimuláló szemüveg
Bűnügyi technika – ujjnyomatolás
Rendőrségi előállító helyiség, távmeghallgató szoba, gyermekmeghallgató szoba megtekintése
 
A rendőrkapitányság toborzó csoportjának tagjaitól a rendezvényen bővebb tájékoztatás kérhető, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a sikeres jelentkezéshez.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ceglédi Rendőrkapitányság Vezetősége
2019 november 12 kedd - 09:52:37     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

e46b6a743ba1816400f8ada1640a4b03_w758.jpgA Komposztáló Program célja Abony városában élők életminőségének javítása, az avar- és nyesedék égetésének megszüntetése, az itt keletkező zöldjavak helyben tartása, ezáltal a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése.
 
További célunk a talaj javítása környezetbarát módszerrel, jó minőségű humusz "előállítása" a háztartásban keletkező kerti és konyhai zöldjavakból.

A programra 2019. november 10-től folyamatosan lehet jelentkezni, az edényeket jelentkezési sorrendben adjuk át.

2020 tavaszán tájékoztató előadásokat szervezünk melyek helyszínéről és időpontjáról a jelentkezés során megadott elérhetőségeken keresztül értesítjük a jelentkezőket.
 
A komposztáló edényeket a Használati megállapodás aláírása után vehetik át az érdeklődők. A megállapodás lényege, hogy az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a komposztáló eszközöket a jelentkezőknek!
 
A Használati megállapodás aláírásával a jelentkezők vállalják, hogy a komposztálóedényeket a városban, az általuk megadott címen használják, a kertjükben és a konyhában keletkező szerves hulladékokat, „zöldjavakat” komposztálják, és ebbe előre egyeztetett időpontban betekintést engednek.
 
Az igényekhez és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minden jelentkező családnak, lakóközösségnek vagy intézménynek (a kert méretétől és a háztartás/ok számától, nagyságától függetlenül) legalább egy  műanyag komposztsilót biztosítani a konyhai zöldjavak komposztálásához.
 
A társasházak jelentkezésénél - a későbbi nézeteltérések elkerülése érdekében - azt kérjük, hogy ha a lakók többsége hozzájárul a komposztáló eszköz elhelyezéséhez a közös területen, akkor erről valamilyen formában nyilatkozzanak (határozat, nyilatkozat a lakók aláírásával). Ha vállalják a ház lakói a konyhai zöldjavak komposztálását is, akkor kérjük, hogy a nyilatkozatban legyen benne ez is.
 
A Komposztáló Programhoz csatlakozó intézmények lehetnek oktatási intézmények (óvodák, iskolák), egészségügyi intézmények (bölcsödék, orvosi rendelők, szociális intézmények) és kulturális intézmények.
 
Az igények pontos felmérése érdekében kérjük, az alábbi linken megtalálható jelentkezési lapot a kokai.dudinszky.monika@abony.hu e-mail címre eljuttatni , illetve Abony Város Önkormányzat portáján leadni!
 
 

komposztls.png
 
2019 november 11 hétfő - 19:16:30     Közterületi hírek      Hozzászólás0

imgp2119.jpgAhogy megírtuk, ma reggel (november 11.) a Bagoly sörözőnél sérült vidrát találtak a lakosok, akik jelentették az esetet a közterület-felügyelőknek. Az állatot valószínűleg egy autó üthette el. Az állatot Váczi József fogta be, és vette magához egy rövid időre, aki már többször is segítséget nyújtott bajba jutott vadállatoknak. Szerencsére további segítséget is kapott a bajba jutott állat Kisteleki Gergely, hivatásos solymász, a Hortobágyi Madárkórház munkatársa személyében, akinek eredeti profilja a ragadozó madarak mentése, viszont emellett számos más bajba jutott állathoz is kiutazik.
A vidra a budapesti Exo-Pet Állatgyógyászati Centrumba került, ahol ellátják a kezelését, majd a Petesmalmi Vidraparkba, amely már több más mentett vidrának nyújt menedéket. Ha úgy ítélik meg, hogy nincs komoly sérülése, akkor a teljes felépülése után visszatérhet a természetbe is. A vidrapark vezetője Balogh Márta, a vidrák pótmamája, aki rengeteg vidrát felnevelt. Ő fogja a gondját viselni az abonyi vidrának a kórházi kezelése után.
Kisteleki Gergely számtalan vadállatot mentett, de ez volt az első dolga vidrával. Maga is extrémnek nevezte a helyzetet.
Azt tanácsolta, hogy ha bajba jutott, sérült, esetleg elárvult vadállatot találunk, akkor az illetékes nemzeti parkkal kell felvenni a kapcsolatot, és szakemberre kell bízni a befogását. Az efféle esetek a vadállatok urbanizációja miatt ugyan nem mindennaposak, de nem is teljesen egyediek, hiszen baglyok és egyéb ragadozó madarak, őzek, rókák is bemerészkednek az udvarokra.
imgp2117.jpgElsőre furcsának tűnhet az abonyi vidra, azonban számos vizes terület található a városunkban, illetve ott vannak a horgásztavak is. Váczi József úgy fogalmazott, hogy amit nem látunk, az attól még ott él – még ha elenyésző számban is. Az európai vidrát egyébként is ritka a szabad természetben megfigyelni, mert jól rejtőzködik, és szinte kizárólag éjszaka vadászik. Tisza menti falvaknál, városoknál ugyanúgy megfordul az udvarokban, akár a róka. 
Kisteleki Gergely elmondta, hogy Magyarország egyébként is vidra nagyhatalom volt egykoron, nagy populációval, azonban az elmúlt évszázadokban sajnos az ember megtizedelte ezt az állatot, mert vetélytársa volt a horgászatban és a vadászatban. Így már fokozottan védett fajnak számít az egész kontinensen, eszmei értéke 250.000 Ft.

Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 11 hétfő - 14:17:06     Hivatali hírek      Hozzászólás0

mavlogo.pngA MÁV-START Zrt. tájékoztatta a Személyszállítási Közszolgáltatási Igazgatóságot, hogy
2019. november 16-tól 2019. november 17-ig Vecsés - Üllő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 100a. sz. Budapest-Nyugati - Szolnok vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
Napközben egyes Z50-es zónázó vonatok nem közlekednek, helyettük Budapest-Nyugati és Cegléd között mindenhol megálló S50-es vonatok indulnak.
A vágányzár időtartama alatt jelentős változások lesznek a menetrendben, ezért ezúton is kérjük, hogy az utasok ne megszokás szerint közlekedjenek, figyeljék a kihelyezett tájékoztató hirdetményeket, illetve használják a www.mavcsoport.hu oldalon elérhető MÁV-START menetrendi keresőjét az aktuális információkért.
Az esetleges kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

 
KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
2019 november 11 hétfő - 13:53:16     Intézményi hírek      Hozzászólás0

75540174_431435197784580_6589916417020133376_n.jpgA Pest Megyei Kőris Egyesített Szociális Intézmény abonyi otthona november 11-én Márton napot ünnepelt. A délelőtt egy mókás zenés felvonulás keretén belül "libát szöktettek". A biztonságról rendőri kíséret is gondoskodott. Az állatot megsimogathatták az otthon lakói, majd miután a szárnyas visszatért az udvarába, különféle vetélkedőkkel tisztelegtek a Márton nap előtt.
A délelőtt során Pető Zsolt polgármester ugyancsak az intézménybe látogatott, és az "56 alagútja" után bejárta annak minden zegét-zugát. Pető Zsolt ismét a városvezetés támogtásáról biztosította Benke Zoltán igazgatót, aki röviden bemutatta a lakók és dolgozók mindennapjait.

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Jandácsik Pál és Benke Zoltán
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 november 11 hétfő - 12:26:00     Közterületi hírek      Hozzászólás0

imgp2117.jpgMa reggel (november 11.) a Bagoly sörözőnél sérült vidrát találtak a lakosok, akik jelentették az esetet a közterület-felügyelőknek. Az állatot valószínűleg egy autó üthette el. Az állatot Váczi József fogta be, és vette magához egy rövid időre, aki már többször is segítséget nyújtott bajba jutott vadállatoknak. A vidrát Kisteleki Gergely, hivatásos solymász viszi el egy állatklinikára, ahol ellátják a sérült vadállatokat. A vidra a felépülése után visszakerül majd a természetbe.
Furcsa lehet elsőre, de Abonyban is élnek vidrák!
 
Az európai vidra, vagy gyakran csak röviden vidra (Lutra lutra) részben vízben élő ragadozó emlősállat. A szabad természetben ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Az ujjai közötti úszóhártyák és áramvonalas teste egyaránt a gyors úszást segíti elő. Több alfaja is létezik. Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, több nyugat-európai országban, illetve egyes jellemző élőhelyén ki is pusztult, jó néhány helyen próbálkoznak a visszatelepítésével, visszatelepülésének segítésével.

Cikk és fotó: Jandácsik Pál
További információ: erdekesvilag.hu
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 10 vasárnap - 14:59:24     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_20191109_210503.jpgEzt a cikket felnőtt olvasóknak ajánljuk!

„(…) A szemembe tudja mondani, hogy gonosz vagyok? Gonosz vagyok, Starling nyomozó?
– Azt hiszem, kártékony volt. Számomra ez egy és ugyanaz.
– Vagyis a gonosz egyszerűen csak kártékony? Ha ez ilyen egyszerű, akkor a vihar is gonosz. Vagy mondjuk a tűz. És ott a jégeső is. A biztosítási ügynökök az Isten ujjának mondják.  Én pihenésként templomok összedőléséről gyűjtök képeket. Látta a legújabbat Szicíliában? Csodálatos. A homlokzat hatvanöt nagymamára esett a misén. Ez gonosztett volt? Ha igen, ki tehet róla? Ő, aki odafönt van; egyszerűen tetszik neki a dolog, Starling nyomozó. Hattyúk és tífusz… mindkettő ugyanarról a helyről jön.”

Az idézet Thomas Harris A bárányok hallgatnak című regényéből származik. Ez a párbeszéd Clarice Starling és az irodalom, illetve a filmvilág egyik leghíresebb sorozatgyilkosa, Hannibal Lecter között hangzik el. Hannibal jelzőjével a mai napig illetnek embereket. Megdöbbentő, ha belegondolunk, hogy a regényekben olvasottak, illetve a filmekben látottak valójában mennyire is rólunk szólnak. Szeretünk arra gondolni, hogy a kegyetlen bűnesetek mind fikciók, holott a valóság gyakran sokkal brutálisabb és gyomorforgatóbb, mint az írói fantázia.  Thomas Harris évtizedekkel később a regénye megírása után fedte fel, hogy Hannibal Lecter ihletője – többek között – egy mexikói börtönorvos volt.
A sorozatgyilkosok világa a mi hétköznapjaink világa is. 2019. november 9-én két nagyszerű előadó kalauzolta el az abonyi nézőket a felfoghatatlan borzalmak közé. Megpróbáltak magyarázatokat keresni – már amennyiben létezik magyarázat az emberi gonoszságra. Doszpot Péter, volt gyilkossági főnyomozó és Antal Gábor, krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus az emberi elme legsötétebb bugyrairól tartott előadást Emberi bestiák címmel, amelynek fókuszában sorozatgyilkosok álltak. A két előadó nem csupán külföldi gonosztevőkről (Arthur Showcross, A. R. Csikatilo) beszélt, hanem hajmeresztő magyar eseteket (Balogh Lajos, Erdélyi Nándor) is górcső alá vett.
Rövid villáminterjú készült Doszpot Péterrel és Antal Gáborral az előadás után.

hannibal3.jpg

Jandácsik Pál (továbbiakban: J. P.): Sokat tapasztalt nyomozóként nagyon szélsőséges ügyekkel találkoztál. Többről meséltél az abonyi közönségnek is. Melyik volt szerinted a legdurvább?
Doszpot Péter (továbbiakban: D. P.): Mindig félek ettől a kérdéstől. Elsőre nehéznek tűnik kiválasztani – mégis van egy, amely mélyen bennem maradt, és mai napig emlékszek rá. Ez egy kínai maffia által elkövetett gyilkosság volt: egy hároméves gyermeket feldaraboltak. Brutális és számomra értelmezhetetlen gyilkosság volt – különösen mert egy kisgyermeket érintett. Nem álmodom vele, de néha vissza-visszajön az emlékeimben.

J. P.: A többéves szolgálatod alatt elképzelhetetlen dózisban kaptad a brutális ügyeket. Mennyire terhelt ez meg lelkileg?
D. P.: Nem tudom. Nem érzem. Úgy gondolom, hogy jól feldolgoztam őket. Ezt a mostani életem is igazolja, mert nincsenek elhajlásaim. Nem maradtak bennem feldolgozatlan és feldolgozhatatlan emlékek – esetleg csak nagyon-nagyon mélyen, amelyekről még nem tudok.

img_0601.jpgJ. P.: Dolgoztál erőszakos bűntettet elkövetett pácienssel?
Antal Gábor (továbbiakban: A. G.): Dolgoztam, de nem sokáig. Csak magánrendeléseim vannak, állami szférában már nem dolgozom. Jellemzően az erőszakos bűnelkövetők 95%-a nem érzi problémának az életvitelét. Ebből logikusan fakad az a következő lépés, hogy önként, civil terápiás helyzetben nem fognak részt venni. Számukra semmi sem indokolja, hogy a bűnözői karriert, életutat feladják. Nem gondolják megváltoztathatónak a dolgokat. Nincs szükségük rá. Az szokott terápiára jönni, aki szenvedés, nyomás alatt áll, illetve betegségtudata van. A pszichopaták, az erőszakos bűncselekmények elkövetői nem állnak nyomás alatt, vagy ha igen, akkor azt az erőszakos cselekedetekbe csatornázzák be, nem pedig a pszichoterápiába.

Elhangzott az előadáson, hogy aki állatot öl, lehet, emberre készül. Mi a véleményed az állatkínzókról? Szigorítani kellene-e a törvényt rájuk vonatkozóan?
A. G.: Meg kell különböztetni az állatkínzás megnyilvánulásait. Történhet erőszakos bántalmazás, nyílt kínzás, agresszív ösztönöket, indulatokat élhet ki valaki egy állaton. Ha ezt gyakran megteszi az egyén, akkor valószínűsíthető, hogy lesznek a jövőben humán sértettjei is. Ugyanúgy állatkínzás az állatelhanyagolás, gondatlanság, amely mögött állhat mentális zavar, önellátási képtelenség, egyszerű "nemtörődömség". Ezekből nem adódik feltétlenül későbbi humán célpont. Van állatvédelmi törvény, és a btk-val harmonizálva alkalmazható jelenleg is a büntető bíró által. Letöltendő börtönt (2-3 év) is adhatnának legálisan ma is már, de csak felfüggesztettet szoktak kiróni. Tehát a jelenlegi tv-t kellene alkalmazni, nem feltétlenül szigorítani.

J. P.: Nem tartasz attól, hogy a szabadlábra helyezése után valamelyik bűnöző, akit te kaptál el, a nyomodba ered?
D. P.: Nem. Nem is érdekel.

J. P.: Balogh Lajos, a százhalombattai rém kegyetlenül meggyilkolt négy lányt, köztük a felesége húgát is. Élvezetből ölt. A tetteit a mai napig nem bánta meg. A börtönben is erőszakosan viselkedik. Egy ilyen szörnyeteget szabadon engedhetnek valaha is?
D. P.: Amikor börtönbe került, még nem létezett tényleges életfogytiglani börtönbüntetés. Akkor huszonöt évre ítélték, ami után ki kellene engedni. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, alkalmasnak kell találni a társadalomba való visszatérésre. Remélhetőleg ez soha nem fog megtörténni.

img_0622.jpgJ. P.: Az Amerikai Egyesült Államok több államában alkalmazzák a halálbüntetést. Egyetértetek ezzel?
D. P: Mindenféle statisztikát lehet olvasni arról, hogy használ-e vagy sem. Magánemberként válaszolok: az én értékítéletembe belefér a halálbüntetés.
A. G: Kényes kérdés. Egy pszichológus elvárt válaszadása az, hogy szó sem lehet róla. Egy pszichológus dolga az élet tisztelete, a gyógyítás, a korrekció. Azonban a halálbüntetés jogosságát néha így, néha úgy gondolom. Komorabb, sötétebb óráimban megfordul a fejemben, hogy vajon miért élnek ilyen eszközökkel demokratikusabb világokban. Van-e hatása? Van-e visszatartó ereje? Azért kellene csinálni, hogy legyen visszatartó ereje, de nem működik a matematika, mert a halálbüntetéstől nem lesz feltétlenül alacsonyabb az ember ellen elkövetett bűncselekmények száma. Nem szerencsés a halálbüntetés, maximalizálni kell a böntönbüntetést életfogytiglanra. Száműzni kell ezeket az embereket a társadalomból.

J. P.: Joaquin Phoenix Joker (2019) filmjét a megjelenésekor több kritikus azzal támadta, hogy piedesztára emel egy negatív karaktert, és elfogadhatóvá teszi az erőszakot. Milyen hatással van az erőszakot bemutató média az emberekre? Lemásolhatja valaki egy film szélsőséges cselekményét?
D. P.: A gyakorlati munkám során semmiféle arra utaló nyomot nem találtam, hogy bármilyen film és egyéb médiatermék ösztönözne egy elkövetőt. Bár lehet, ha egy mélyinterjúban kiderülne, de én nem tapasztaltam.
joker_movie.jpgA. G.: A Joker film még túl friss ahhoz, hogy megítéljük. Még nem tudjuk, milyen hatása lesz. Pár éve a coloradoi Aurorában a Batman: Felemelkedés (2012) premierjén bement egy férfi (szerk: James Holmes) egy moziba, és rengeteg embert megölt. A mészárlást a filmre időzítette, színházi, illetve filmes kellékeket viselt. Később kiderült róla, hogy beszámíthatatlan pszichiátriai beteg.  A szociális tanuláselmélet szerint tízből hat kisgyermek, ha erőszakot lát otthon, filmben vagy egyéb feldolgozásban, akkor azt megismételheti, leutánozhatja. Ezzel több évi kutatás foglalkozott. Ha ez a fejlődéslélektani kutatás igaz, akkor lehet, hogy egy erőszakos film – pláne, ha picit rokonszenvesen mutatja be az elkövetőt – gerjeszthet plusz bűncselekményeket.

J. P.: Jelenleg körülbelül hatszáz eltűnt személy van Magyarországon, akiről azt sem tudják a hatóságok, hogy élnek-e vagy meghaltak. Lehetnek aktív sorozatgyilkosok ma Magyarországon?
D. P.: Szerintem ezek sajnos mind egyedi esetek. Felderítetlen bűncselekmények, nem sorozatgyilkostól.
A. G.: Nem tudhatjuk. Fizikai tény, hogy előbb van a bűncselekmény, és utána a bűnüldözés. Teljesen vakok vagyunk. Milyen elkövető áll mögötte? Egyszeri? Sorozatban elkövetett, de mégsem sorozatgyilkosság? Nem tudhatjuk, de én is bízom benne, hogy nincsenek sorozatgyilkosok ma Magyarországon. A „klasszikus”, filmekből ismert sorozatgyilkosok biztosan nem.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János, Bálint-Bóta Júlia
Filmes fotók forrása: imdb.com
2019 november 09 szombat - 11:13:24     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_0012_108.jpgA Dalok estje már hagyományos rendezvénnyé vált a városunkban. Idén hetedik alkalommal, 2019. november 8-án került megrendezésre az abonyi Kultúra Háza színháztermében. A kezdeményezés Csányi Sándor fejéből pattant ki, aki jelenleg a Kéknefelejcs Dalkör vezetője. A 2000-ben alakult csoportot először Drávai Istvánné Katika vezette. Kezdetben még népdalkörként funkcionált csak, de 2012-től, miután Csányi Sándor átvette a stafétabotot, a népdal mellett új zenei irányzatokba is belekóstolt. Ahogy Sanyi bácsi fogalmaz: ő mindenevő. Ráadásul gulyáskirályként, illetve a dalkörrel az országot járva számtalan érdekes előadóval, csoporttal találkoznak a mai napig. Viszik Abony jóhírét, illetve hozzák Abonyba a kiváló művészeket – a határon túlról is.

– Egyre nagyobb az országos neve ennek a rendezvénynek – mesélte büszkén Sanyi bácsi. – Népzenei körökben is egyre népszerűbb. Szeretném, hogy a népzene és a népdal nagy ünnepe legyen. A fellépők az ország és a Kárpát-medence valamennyi részéből jönnek. A saját útjaim során barátságokat kötök, megpróbálom Abonyba hívni a zenészeket. Az idei év legnívósabb vendége Birinyi József, a Hungarikum Szövetség alapító tagja, elnöke, Kárpát-medence szerte ismert népzene kutató, korunk legnagyobb népzenésze. Nagyon büszke vagyok arra, hogy megtisztelte jelenlétével a Dalok estjét.

 img_0012_84.jpg– Sándorral a gulyás miatt ismerkedtem meg – taglalta Birinyi József –, de már korábban is hallottam az abonyi dalkörről, illetve zsűriztem is őket. Közvetlenül a Hungarikum Szövetség és a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület együttműködése kapcsán találkoztunk, ugyanis a Hungarikum Szövetségbe tagnak felvettük a magyar gulyás képviseletében a szolnoki fesztivál szervező egyesületét. Itt Sándor meghatározó személyiség szervezőként, szakemberként és mesterszakácsként egyaránt. Budapesten a Szentháromság-térnél volt egy nagy rendezvény, ahol az aktuálisan felvett tagokat ünnepeltük. A halászlét és a gulyást együtt kóstoltuk. Ezt követően az örkényi Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctáborban is találkoztunk, ahová ellátogatott a Varázslatos Duó: Csányi Sándor és Simon Évike.
Birinyi József kihangsúlyozta a tehetséggondozást. Ő, illetve Csányi Sándor szakmai szempontból is sokat segít az ifjú énekesnek, Simon Évikének, továbbá fellépési lehetőséget biztosítanak neki. Évike idén az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a Dalok estjének. Mellette még sok különleges személy lépett fel, a Szösz Comedy (Csányi Erika és Burszán Vera) jóvoltából kijutott a humorból is.

 –  A Dalok estje legnagyobb értéke a magyarsága – szögezte le Sanyi bácsi. – Mindenféle műfaj megjelenhet a színpadon, de csak magyarul lehet énekelni. Domináns a népzene, de másféle dallamok is megszólalnak.
img_0012_109.jpgA Kéknefelejcs Dalkör mellett tiszteletét tette a színpadon Ambrus Edit, a Besenyszögi Népdalkör, az abonyi Parázs Táncszínház, a Zentai Népdalkör, az Emődi Pincegazdák férfikórusa, az emődi Tehéntánc, a Karcagi Nótásfiúk, a Fegyverneki Citerazenekar, a Szapári Népdalkör, Vesztergám Miklós tárogatóművész, a Gyimesi Csángó Fiatalok, Balla Tibor tekerőlantos, a zentai Sarkantyú Tamburazenekar.

Különleges vendég volt Osztrovszki Ildikó olimpiai ezüstérmes zöldségfaragó művész.
– Ildikóval több országos TV-s szereplésen részt vettem – árulta el Sanyi bácsi. – Már a Zeneakadémián csinált egy hasonló produkciót, ahol szimfonikus műhöz faragott. Ekkor fordult meg a fejemben, hogy a Dalok estjén, a műsorszámok közben is faraghatna a színpadon, a közönség előtt hangszereket és egyéb népzenei motívumokat zöldségből. Ildikó mindenki nagy örömére elfogadta a meghívásomat.
Elmondható tehát, hogy a Dalok estje nem csupán egy zenés műsor, hanem az ország egyik legnagyobb zenei találkozója Abonytól Emődön át egészen a Székelyföldig ívelve. Jövőre még több és színesebb előadóval várja majd nézőit ez a rendezvény.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!)
Oldal:  1 2 3 ... 467 468 469
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények