Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2015 november 28 szombat - 19:07:21     Városi rendezvények      Hozzászólás0

„Négy hét van még karácsonyig,
S várjuk már az ünnepet,
Szép négy gyertyás koszorúval
Köszöntjük az Adventet.
Ha négy gyertya ontja fényét,
Az adventi koszorún
Senki szíve nem maradhat
Bánatosan, szomorún.”
/Juhászné Bérczes Anikó/
 
 
Ebben az évben már ötödik alkalommal szervezte meg a hagyományteremtő, kulturális műsorral egybekötött első Adventi gyertyagyújtást a Városunk Fejlődéséért Egyesület 2015. november 28-án, 17 órakor. A rendezvény fővédnöke Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony volt. Az ünnepi program a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekarának adventi csokrával kezdődött a Kultúra Háza ünnepi köntösbe öltöztetett színháztermében, ahol vezényelt Petrucz György, az intézmény pedagógusa. A karácsonyváró műsor meghallgatása után gyertyagyújtásra invitálta a résztvevőket Korbély Csabáné, az egyesület tagja, aki kedves, lélekmelengető beszédével szólította meg a közönséget. A szeretet ünnepére való ráhangolódás kezdetével megérkezett az első hó is Abonyba, igaz, havas eső formájában, de ennek köszönhetően az ünnepre való felkészülés még hitelesebb lehet. A Művelődési Ház nyugalmazott igazgató asszonyának köszöntő beszéde után Nagytiszteletű Gáll Károly református lelkész szólt a résztvevőknek, és arra kérte őket, a karácsonyhoz közeledve egy kicsit mindenki lassítson, hogy ne zúduljon minden a lelkünkre Szenteste, hogy valóban az igazi ünnepé legyen a főszerep.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Szilágyi Tamás


Olvasd tovább...
2015 november 28 szombat - 13:22:45     Sporthírek      Hozzászólás0

Sikeres övvizsát tett Japánban Sensei Krupincza János és Shihan Szabó István. A Power Karate SE honlapján található beszélgetésben beszámolnak a vizsga részleteiről, és a jövőbeli tervekről is. Szívesen bővítenék például a Power SE taglétszámát, és a tagok versenyeztetése, tanítása is az első helyen szerepel a célok között. Az egyesület honlapján megjelent beszélgetésből teszünk közzé néhány részletet, mely teljes egészében megtekinthető a Power Karate SE honlapján.

- Milyen volt a vizsga? Milyen élményekkel tértetek haza?

Sensei Krupincza János: Csak is pozitív (jó) élményekkel tértünk haza.
Shihan Szabó István: A vizsga kemény volt. 109 karatéka érkezett Japánba. 25-30 perces blokkokban vizsgáztunk, külön a danok felváltva. A blokkok között lehetett pihenni, így a vizsga 9 órától délután 1 óráig tartott.
KJ: Egyetlen utasítás volt a világszervezet vezetőjétől Shihan Kenji Midori 8 danos mestertől, hogy kyokushin spirit legyen, vagyis mindent teljes erőből, dinamikával csináljunk, hozzuk ki a maximálisat önmagunkból.
 
Más volt-e a vizsga, hogy mellette megrendezésre került a világbajnokság Tokióban?

KJ: 1975-ben rendezték meg az első világbajnokságot Tokióban, azóta pedig négyévente kerül megrendezésre, ami után rendeznek egy szakmai szemináriumot és az ezt követő övvizsgát.
SZI: Nem csak János, hanem én is nagyon vártam az ismeretlent, hogy hova megyünk, milyen ország lesz, milyen emberek lesznek. A régebbi versenyeket már láttuk videón. De azt az élményt nem lehet vissza adni, amit a világbajnokság helyszínén tapasztaltunk. A versenyen hatalmas kivetítők voltak, pedáns tisztaság, gyönyörű, óriási terem feldíszítve. A vendéglátók udvariasak voltak. Az övvizsga pedig egy hagyományos dozsóban (edzőterem) rendezték meg.
KJ: A karatézás előtt, ha valaki azt mondta Japán, rögtön a Fuji hegy volt az, ami eszünkbe jutott. Maga a tudat, hogy mi oda utazunk, hogy a vizsga ott lesz a hegy lábánál és a szobánkból kitekintve láthatjuk a hegyet és a csúcsát, feledhetetlen volt. Az a legenda él, hogy a japán szamurájok szellemei élnek fent a hegyen. Ez is egy kicsit doppingolt minket. A karate őshazájában, a szamurájok korára visszatekintve meg volt az igazi varázsa az eseménynek.
 
Forrás: Power Karate SE honlapja
A beszélgetés teljes terjedelmében a sportegyesület honlapján olvasható el, vagy ide kattintva.
2015 november 27 péntek - 13:22:44     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0


Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2015.(XI.30) önkormányzati rendelete " A talajterhelési díj szabályairól"

A rendelet teljes tartalmát ide kattintva tudja megtekinteni
2015 november 26 csütörtök - 15:25:31     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

Abony városvezetése 2015-ben alkotta meg azt a rendeletét, mely a kitüntetések, díjak adományozásának rendjét szabályozza. Ebben a rendeletben döntöttek az „Abony Város Szociális Gondoskodásért” díj adományozásáról is, melyet minden évben egy olyan abonyi magánszemély, civil közösség vagy szervezet kaphat meg, aki/amely a szociális és gyermekjóléti ellátás területén kiemelkedő munkát végzett a településen és ezzel hozzájárult az ellátás színvonalának emeléséhez. A díjat a Képviselő-testület első alkalommal Falusi Józsefné számára adományozta a Z-214/2015. (X 21.) számú határozatával. A rendelet értelmében a kitüntetés átadása a november 12-i Szociális Munka Napjához kötődik. Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony köszöntötte Falusi Józsefnét, majd a Képviselő-testület nevében Kelemen Tibor aljegyző úrral együtt átadták a kitüntetéssel járó oklevelet, plakettet és virágcsokrot. A kitüntetéssel járó pénzjutalom 100.000,-Ft. 

A Képviselő-testület 2015. évben „Abony Város Szociális Gondoskodásért” címet adományoz Falusi Józsefné részére. 

Falusi Józsefné méltatása: Falusi Józsefné a Ceglédi Egészségügyi Szakközépiskolában ápolónői végzettséget szerzett. Megszerzett tudását 1986 januárjától házi szociális gondozóként gyakorolta. Munkája során naponta, ha szükséges volt több alkalommal látogatta a gondozottakat, kerékpárral közlekedett a város bel- és külterületén egyaránt.


Olvasd tovább...
2015 november 26 csütörtök - 10:19:29     Városi rendezvények      Hozzászólás0

2015. november 14-én nyílt meg az Abonyi Lajos Művelődési Ház Színvarázs Foltvarró szakkörének kiállítása, melyen a csoport elmúlt egy évben készített tárgyait mutatták be a nagyközönségnek. A tárlat megnyitója alkalmából népdalcsokrot adott elő Kókai Laura, majd a Parázs Táncszínház country produkcióval gondoskodott a szórakoztatásról. Pintérné Simon Szabina, az intézmény vezetője virágcsokorral köszönte meg a szakkör tagjainak munkáját. A Foltvarró szakkör nevében Korbély Csabáné ajándékokat adott át a fellépőknek, a táncosoknak, felkészítőiknek és a Művelődési Ház vezetőjének. A Színvarázs Foltvarró szakkör tagjai igen figyelmesek voltak, ugyanis minden résztvevőnek ajándékkal kedveskedtek, sőt meg is vendégelték őket süteménnyel, pogácsával és üdítővel. A szakkör tagjai készítettek egy 12 blokkból álló faliképet is a Kultúra Háza részére köszönetképpen. Minden blokkot más tag készített, majd ezeket összevarrták, hogy ezzel is érzékeltessék a tagok összetartozását.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Szilágyi Tamás
 
Darányi Erika
2015 november 25 szerda - 11:56:23     Városi rendezvények      Hozzászólás0
Ünnep közeleg

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy szerda délelőtt megérkezett a település főterére az a fenyőfa, ami idén a Város Karácsonyfája címben tetszeleg Mészáros György abonyi lakos felajánlása jóvoltából. A fa fuvarozását idén is Eckbauer József vállalta, a felállításban pedig az ABOKOM Nonprofit Kft. munkatársai és a közfoglalkoztatásban résztvevők segédkeztek. A karácsonyfa díszítésére csütörtökön kerül sor, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Készül a város adventi koszorúja is Kunfalvi Lászlóné felajánlása nyomán, melynek első gyertyáját szombaton, 17 óra után fogják meggyújtani a Főtéren.
 
Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony Abony Város Önkormányzata nevében köszönetét fejezi ki:

- Mészáros Györgynek (Szelei út 97.) a fa felajánlásáért,
- Eckbauer József fuvarozási vállalkozónak a fa szállításáért,
- Az ABOKOM Nonprofit Kft. és a közfoglalkoztatásban résztvevők segítségéért a fa felállításában és díszítésében,
- Kunfalvi Lászlónénak (Virágmindenség Virágüzlet) az adventi koszorú elkészítéséért és felajánlásáért.
 
Darányi Erika
Fotó: Szabó Dóra, Szilágyi Tamás
 
További képek az Olvasd tovább gombra kattintva.


Olvasd tovább...
2015 november 24 kedd - 22:33:37     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 november 24 kedd - 19:02:03     Hivatali hírek      Hozzászólás0
Interjú Pintér József cégalapítóval

Egyszer egy víz-gáz- és fűtésszerelő szakember gondolt egy nagyot és merészet, és egy másik vállalkozóval összefogva csőcsatlakozók és csőkarimák gyártásába kezdett Abonyban. Útjaik aztán 1998-ban különváltak, és 2000-ben megalakult a vállalkozás a jelenlegi felállásban. Akkor Pintér József, az ötlet megálmodója úgy döntött, hogy néhány dolgozónak, akik a cégnél voltak ipari tanulók - munkájuk elismeréseként – részesedést ad a cégből, így a Pintér és Társa Kft. vezetését öten folytatták tovább. Közben, ahogy az lenni szokott, lemorzsolódtak, de három abonyi szakember erős bástyaként áll a vállalat élén továbbra is; Pintér József, Gyigor Sándor és Sass Tamás, akik szakágakra bontva irányítják a kft-t.   

A folyamatos megrendelések alapján dolgozó Pintér és Társa Kft. csőcsatlakozó idomok és csőkarimák gyártásával foglalkozik, amely a cég fő profilja.   

- Vannak alprofiljaink is. Most fejlesztettünk, a cég felvette tevékenységi körébe a csarnokgyártást is. Már vannak árajánlat szintű munkáink. Ugyanilyen jellegű csarnokok építéséről van szó, mint ami itt készült – egészítette ki a vállalkozás tevékenységeit Pintér József, a cég létrehozója.

A fotóra kattintva az új csarnok építéséről készült galériát tekinthetik meg!


Olvasd tovább...
2015 november 24 kedd - 16:43:45     Sporthírek      Hozzászólás0

Az elmúlt két hétvége nagyon mozgalmasra sikerült az akrobatikus tornában versenyzők számára. November 14-én Gödöllőn jártunk a Grassalkovich Kupán, November 20-án és 22-én Budapesten mérettették meg magukat a lányok. Bár elég sok betegség és sérülés nehezítette a munkánkat, a három verseny mérlege így is 2 arany, 6 ezüst, 2 bronz, egy negyedik és egy ötödik hely, valamint egy csapat harmadik helyezés. 
 
 
Az év legnagyobb versenyére négy egységünk kvalifikálta magát, ők december 06-án a Magyar Bajnokságon bizonyíthatják be tudásukat.
 
A versenyeken készült képgaléria a fotóra kattintva megtekinthető!


Olvasd tovább...
2015 november 24 kedd - 10:10:24     Sporthírek      Hozzászólás0
Interjú ifj. Tóth Sándor gokartozóval

Nem ujjong az interjúkért, mégis kötélnek áll.  A nappaliban beszélgetünk, ahol az egyik sarokban kupáktól, érmektől, oklevelektől roskadozó szekrényt látok. Mint megtudom, a díjakat a család zsebelte be, és csupán az idei év diadalmaira emlékeztet. Ideje lesz új vitrin után nézni…
 
„A négy kerék az, ami leginkább vonzz a gokartban”

- Kiskoromban kaptam egy cross motort apától, amit nagyon élveztem, és szerettem volna versenyezni is vele, de ő lebeszélt róla. Egy évvel ezelőtt aztán négy keréken folytattam tovább, ami sokkal biztonságosabbnak látszott. Balatonlellén kezdődött: ott ültem életemben először gokartba, majd nem sokkal később elindultam egy versenyen, ahol a második helyen végeztem. Ezt követően egyre többször jártunk pályákra gyakorolni és beneveztem az Országos Bajnokságba is – mondja ifj. Tóth Sándor, vagy ahogy a családban becézik, „Sanci”.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg!


Olvasd tovább...
2015 november 23 hétfő - 22:11:53     Városi rendezvények      Hozzászólás0

A sokak által ismert Jáger Zsolt autogram gyűjteményéből nyílt kiállítás az abonyi Kultúra Házában. Zsolt már régóta szerette volna megmutatni kollekcióját a nagyközönségnek, ezért felkereste az Abonyi Lajos Művelődési Házat, melynek vezetőjében partnerre talált, így a Művelődési Ház dolgozói által összegyűjtött autogramokkal együtt megnyílhatott a kiállítás az intézmény aulájában. Jáger Zsoltnak ez már a második ilyen jellegű kiállítása volt, melynek korábban a régi könyvtár épülete adott otthont. Azóta bővült a „repertoár”, több ismert és neves művész aláírását sikerült begyűjtenie, többek között Görbe Nóráét, Vágó Pirosét, Homonyik Sándorét, Harangozó Teriét, Kovács Apollóniáét, Szinetár Dóráét, Demjén Ferencét, Balázs Kláriét, Korda Györgyét, Komár Lászlóét, sőt még a Pokolgép együttes tagjaiét is. Jáger Zsolt elmondta, szíve vágya, hogy a környező településeken is bemutathassa évtizedes gyűjteményét.
 
Sok sikert kívánunk hozzá!
 
Darányi Erika
2015 november 23 hétfő - 21:28:23     Sporthírek      Hozzászólás0

Az abonyi származású Major József három éve kilencedik volt az ironman világranglistán, egymás után állhatott dobogóra az amerikai profi versenyeken. A győri sportoló testét rejtélyes betegség támadta meg másfél éve.

Három éve kilencedik helyen állt a világranglistán

A győri Széchenyi ESE hosszútávú triatlon versenyzője, Major József három éve kilencedik helyen állt a világranglistán. 
A kisalföldi vasember profi pályafutása alatt két nemzetközi versenyt nyert meg (Arizona, Elba), második helyen végzett a kínai, harmadik helyen az amerikai nyílt nemzeti bajnokságon. Hétszeres országos magyar bajnok és ami talán a legnagyobb fegyvertény: sorozatban hatszor kvalifikálta magát a sportág csúcsát jelentő Hawaii-i világbajnokságra. Az utóbbi időben sok hír nem érkezett Major Józsefről és ennek sajnos oka van.

"Hosszú kálvária kezdődött, orvostól orvosig jártam"

"Közel négy éve a feleségemmel úgy döntöttünk, kipróbáljuk a profi ironman életet Amerikában, 2012 januárjában költöztünk ki. Arizonában edzettem, az első két és fél évben elsősorban az amerikai versenyekre koncentráltam. Jöttek az eredmények, többször dobogóra álltam, a San Diegó-i klasszikus triatlont megnyertem Kaliforniában.
 


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 ... 189 190 191
Hírkategóriák
Közérdekű információk

 
Aktuális hirdetmények, programok és meghívók...

 *****
 *****
 *****
*****
*****
 *****
***** 
 *****
*****
***** 
 *****
*****
 *****

 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények
Abonyról