Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Hivatali hírek'
2019 július 02 kedd - 08:37:30     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

felkialtojel.pngTájékoztatjuk Abony város lakosságát, hogy a Károly Róbert utca, a Jólét utca, a Mikszáth Kálmán utca és a Rózsa utca felújítási munkálatai műszaki hiba miatt július 3-án (szerdán) kezdődnek el, amely során mart aszfalt réteget terítenek le, majd a felületet július 4-én (csütörtök) lezárják. Ezeken az utakon július 3-4 között forgalmi korlátozásokra számíthatnak, ezért kérjük Abony város lakosságát, hogyha tehetik, más útvonalon közlekedjenek ebben az időintervallumban. Szíves megértésüket kérjük a kellemetlenségekért!
 
Abony Város Önkormányzata
2019 június 29 szombat - 18:38:05     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

img_0429.jpg2019. június 28-án a Városháza Dísztermében köszöntötték Abonyban az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozó orvosokat, fogorvosokat, gyógyszerészeket, asszisztenseket, védőnőket, bölcsődei gondozónőket, a munkájukat segítő alkalmazottakat és nem utolsó sorban az egészségügyi ágazat nyugdíjasait Semmelweis Nap alkalmából.
Romhányiné Dr. Balogh Edit, Abony város polgármestere taglalta beszédében, hogy a munkájukból kifolyólag – illetve a folyamatos túlterheltség miatt – az egészségügyben dolgozók nagyon veszélyeztetettek, ennek ellenére példa értékűen végzik feladataikat. A Semmelweis Napi ünnepség alkalmat ad arra, hogy kifejezzük köszönetünket irántuk, illetve az eseményen megjelenő munkatársak kilépjenek a mókuskerékből, és ne csak a problémákról, hanem a sikerekről is diskurzust folytassanak egymással.
A megjelenteket a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanárai szórakoztatták egy nagyon színvonalas műsorral, illetve Menyhárt Edina a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola 8. b osztályos tanulója adta elő Reményik Sándor: Egy lélek állt című versét.
img_0474.jpgEzt követően Romhányiné dr. Balogh Edit, illetve Gulykáné Gál Erzsébet, a Humánpolitikai Bizottság elnöke, illetve annak a tagjai köszöntötték a jubilálókat.  25 éves szolgálatért Gangel Lenke szakasszisztens, Habony Jánosné szakasszisztens, Petőné Egedi Éva bölcsődei dajka, Szandi Benjámin gépkocsivezető, 30 éves szolgálatért Csizmadia Margit iskolavédőnő és 40 éves egészségügyi szolgálatért Egediné Urbán Zsuzsanna kapott emlékérmet.
Idén Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Abony Város Egészségügyéért” kitüntető elismerést Kovácsné Zsámba Emese vezető körzeti védőnőnek, Dr. Abonyi Viktor vezető háziorvosnak és Dr, Ráczpali László tüdőgyógyász szakorvosnak adományozott.

img_0483.jpg

Kovácsné Zsámba Emese 1988 óta dolgozik városunkban körzeti védőnőként. Az Egészségügyi Főiskola elvégzését követően Arlón kezdett dolgozni. Férjével ügy döntöttek 31 évvel ezelőtt, hogy a jobb munkalehetőség miatt városunkba költöznek. Úgy gondoljuk, hogy ez a döntésük városunk javát szolgálta, mert mindketten kitűnő szakemberek, szorgalmas, elismert emberek. Emese körzeti védőnőként az elmúlt három évtizedben sok-sok családot, várandós anyát, babát és gyermeket gondozott odaadóan, lelkiismeretesen.
Az egészségnevelés keretében babaápolásra és elsősegélynyújtásra tanította a diákokat. Oktató védőnőként is tevékenykedett, a gyakorlatot nála töltő főiskolások jó szívvel emlegetik segítőkészségét és szakmai tudását.
Kolléganői bizalmát is élvezi, hiszen ő képviseli érdekeiket a fenntartó felé. Szervezi a feladatokat, a gyermekvédelmi jelzőrendszer aktív tagja. Jó kapcsolatot tart más intézményekkel, lelkesen és hittel fogja össze a területi védőnők helyi csapatát. Emberileg és szakmailag is kiváló személyiség. Munkáját nagy empátiával és odaadással végzi, kiemelkedő szaktudással és gyakorlattal rendelkezik.
Elismerve a több évtizedes példamutató, lelkiismeretes munkát, Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” kitüntető elismerést adományozott neki.

img_0487.jpg

Dr. Abonyi Viktor Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett 1999-ben, 24 évesen. Ezután családorvosi rezidensként 2 éven keresztül a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem Kardiológiai Osztályán dolgozott. Rezidensi licence vizsgáját 2001-ben a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén tette le. A rezidensi képzés időszaka alatt 1-1 éven át a Goodwill Pharma Kft-nél, majd a Roche Magyarország Kft-nél dolgozott orvoslátogatóként.
2002. decemberében költözött Abonyba. 2003. január 1-től az Abony 1. sz. háziorvosi körzet orvosa. Számos továbbképzésen vett részt, elsősorban kardiológiai kongresszusokon. A helyi továbbképzéseken felül a Szolnoki, a Debreceni és a Balatonfüredi Kardiológiai Napok rendszeres résztvevője. A naprakész tudás megszerzése és fenntartása érdekében a szakfolyóiratokat és az internetes szakmai oldalakat folyamatosan böngészi.
Dr. Abonyi Viktor háziorvosi munkáját nagy lelkiismeretességgel, alázattal, a szabadidejét is feláldozva végzi a betegek megelégedésére. A betegségek orvoslása mellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a megelőzésre, sőt személyes példát mutat. Hetente több alkalommal vesz részt olyan edzéseken, ahol több abonyi lakos, köztük sok fiatal tesz az egészségéért. Ekkor is segítőkész, kérdésekre szívesen válaszol, tudását, tapasztalatait megosztja az érdeklődőkkel, életmódbeli tanácsokat ad.
A kiemelkedő háziorvosi tevékenység elismeréseképpen Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” kitüntető elismerést adományozott neki.

img_0491.jpg

Dr. Ráczpali László orvosi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végezte. A diploma megszerzését követően a szolnoki Hetényi Géza Kórházban kezdett dolgozni 1984-ben. 1988-ban tüdőgyógyászatból szakvizsgázott és 1989-től a kunszentmártoni Tüdőgondozó Intézet főorvosaként folytatta gyógyító munkáját.
Településünkön 2010-ben felkérést kapott az újonnan megnyíló Dr. Kostyán Andor Rendelőintézetben a pulmonológiai szakrendelés ellátására, ahol heti két alkalommal rendel, gyógyítja a betegeket. Ezzel az abonyi lakosok tüdőgyógyászati szakellátása helyben biztosított.
Szakmai felkészültsége, tudása rendkívül magas színvonalú. Ismereteit folyamatosan fejleszti, rendszeresen vesz részt hazai és külföldi konferenciákon. Mindennapi munkájában precíz, empatikus. Betegei szeretik kiegyensúlyozott, nyugodt személyiségét, aki ugyanakkor minden esetben határozott.
Azon kevesek közé tartozik, aki nemcsak orvosa, hanem közvetlenségével bizalmasa is pácienseinek. Orvosi tudását tisztelik, emberségét nagyra becsülik. Munkáját lelkiismeretesen végzi, ezzel példát mutatva a jövendő orvosnemzedéknek.
Elismerve kiemelkedő szakmai tudását, jóságát, emberszeretetét Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” kitüntető elismerést adományozott neki.
A kitüntetéseket Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony adta át. Ezúton ia gratulálnuk valamennyi jubilálónak és díjazottnak, munkájukhoz jó egészséget és hasonló szakmai sikereket kívánunk!
A díjátadás után az ünnepség valamennyi résztvevőjét vendéglátásra és kötetlen beszélgetésre invitálták.
 
Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A galéria megtekintéséhez kattintson a fotókra!)
2019 június 28 péntek - 10:07:43     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

felkialtojel.pngTájékoztatjuk Abony város lakosságát, hogy a Károly Róbert utca, a Jólét utca, a Mikszáth Kálmán utca és a Rózsa utca felújítási munkálatai július 1-én (hétfőn) kezdődnek el, amely során mart aszfalt réteget terítenek le, majd a felületet július 2-án (kedd) lezárják.
Ezeken az utakon július 1-2 között forgalmi korlátozásokra számíthatnak, ezért kérjük Abony város lakosságát, hogyha tehetik, más útvonalon közlekedjenek ebben az időintervallumban. Szíves megértésüket kérjük az esetleges kellemetlenségekért! A felújítási munkálatok befejeztével szebb és jobb minőségű utak fogják kiszolgálni a lakosság igényeit.
 
Abony Város Önkormányzata
2019 június 26 szerda - 09:23:14     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

csi3836.jpgA folyamatosan épülő M4 gyorsforgalmi út egy újabb, közel tizenegy kilométeres szakaszát adták át hivatalosan is a járműforgalomnak kedden (június 25.). A 311. számú főúti csomóponttól, a Ceglédet elkerülő szakasztól Ceglédbercel felé nyugatra 4,8, Abony irányába, keletre pedig 6 kilométerrel bővült a 2x2 sávos autóút. Dr. Mosóczi László, az Informatikai és Technológiai Minisztérium közlekedés-politikáért felelős államtitkára beszédében kihangsúlyozta, ütemterv szerint, ám rohamléptékkel épül a négysávos gyorsforgalmi út Budapest és a román határ között. Az államtitkár elmondta, mintegy 3200 milliárd forintból jelentős útfejlesztési program zajlik az országban, ennek az összegnek több mint hatvan százalékát a magyar költségvetés biztosítja. Földi László, a térség országgyűlési képviselője jelezte, hogy a kiszámíthatóbb és biztonságosabb közlekedés előnyei és a főváros közelségéből adódó lehetőségek mellett a környező települések lakói harmonikusabb, nyugodtabb környezetben élhetnek, hiszen csökken a légszennyezés és a zajterhelés is. Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója elmagyarázta, hogy a két szakasz között elhelyezkedő ceglédi körforgalom munkálatai nem érnek véget a nyáron. Annak átadása szeptemberben várható. Arról is szólt, hogy az Üllő–Cegléd között fennmaradó harminc kilométer az idei év végére készül el, a Cegléd–Abony szakasz további tizenegy kilométere pedig 2020 nyarára – számolt be az eseményről Mészáros Géza, a szoljon.hu munkatársa.
Az átadó ünnepségen részt vett Abony város alpolgármestere, Dévainé Kazinczy Sára is. Kiemelte az útépítésben részt vevő munkások emberfeletti érdemét, akik a nagy nyári kánikulában is helytállnak.
 
Forrás: szoljon.hu
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 június 25 kedd - 16:10:56     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

abonyiak_abonyert2019.jpg„Abonyiak Abonyért” Alapítvány Kuratóriumától

Tisztelt Abonyiak!
Kedves Barátaink!
 
Szervezetünk kuratóriuma az alapítók szándéka szerint évente egy alkalommal „Abonyiak Abonyért” kitüntető díjat adományoz azoknak, akik Abony város fejlődése érdekében végzett tevékenységükkel elismerést vívtak ki a társadalmi élet bármely területén.
A kitüntetettek személyéről a beérkező előterjesztések alapján az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma dönt. A díjak 2019-ben az augusztus 20-i városi ünnepség keretében kerülnek átadásra.
Szeretnénk, ha ebben az évben is minél többen, minél szélesebb körben élnének a javaslattétel lehetőségével, ezért kérjük a díjazottak személyére vonatkozó ajánlásaikat.
Az indítványokról várhatóan 2019. július 16-án dönt a Kuratórium, ezért a javaslatokat (indoklással alátámasztva) 2019. július 15-én 12.00. óráig juttassák el
 - személyesen vagy postai úton a Kultúra Házába (Abony, Kálvin út 1.), vagy
- elektronikus úton a petozsolt.abony@gmail.com e-mail címre.
Köszönjük segítő közreműködésüket!
 
Abony, 2019. június 25.
Tisztelettel:
Abonyiak Abonyért Alapítvány Kuratóriuma
2019 június 14 péntek - 14:29:35     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

isf-combat-games-sajtotajekoztato3.jpgJúnius 16-21. között kerül Budapesten megrendezésre a Magyar Diáksport Szövetség szervezésében az ISF (Nemzetközi Iskolasport Szövetség) Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokság. A rangos esemény keretén belül négy sportágban: birkózásban, judoban, karatéban, valamint taekwondóban versengenek majd a 13–18 éves sportolók. A húsz országból mintegy négyszáz fiatal versenyző érkezik a versenyre, köztük mintegy ötven magyar tehetséggel is, akiknek szurkolhatunk. Az esemény nagykövetei Barka Emese Európa-bajnok birkózó és Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó.
Az ISF Combat Games fővédnökei dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, védnökei Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, továbbá Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke.
Abony egyik büszkesége, Terék Fruzsina, az Abonyi Birkózó Club kiváló versenyzője a női szakágban 66 kg-os súlycsoportban képviselő országunkat! Fruzsina idén már bizonyított a nemzetközi szőnyegen. 2019. május 18-án Horvátországban a serdülő női nemzetközi versenyen 66 kg-ban bronzérmes lett. Abony városa egy emberként szorít neki ehhez a sikerhez is!
Egy másik abonyi érdekeltségű versenyző is részt vesz a megmérettetésen. Komáromi Viktor korábban a településünk birkózó csapatát erősítette, most a Ceglédi VSE versenyzője. Ő szabadfogásban indul 68 kg-os súlycsoportban. Kívánjuk neki is, hogy szép eredménnyel gazdagítsa Magyarország sporteredményeit!
 
Az abony.hu-nak beszámolt: Lőrinczy Attila vezetőedző
Cikk: Jandácsik Pál
Forrás, fotó: mdsz.hu
2019 június 14 péntek - 09:49:23     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

dsc00148.jpgOtthonában köszöntötte a városvezetés Barta Károly Lajos bácsit, aki június 8-án töltötte be 90. életévét.
Romhányiné dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Gáspár Anita aljegyző asszony is meglátogatta és felköszöntötte az ünnepeltet, valamint átadták a Magyarország miniszterelnöke által aláírt emléklapot is.
Abony Város Önkormányzata nevében szívből köszöntjük Lajos bácsit, és további jó egészséget kívánunk neki!

Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 június 07 péntek - 12:45:05     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

pnksd2019.jpg
 
Nagyításhoz kattintson a képre!
2019 június 04 kedd - 10:56:11     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

bus-306856_960_720.pngTájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy 2019. június 9-én (vasárnap) a Kossuth téren megrendezendő programok miatt
  • az Abony-Szolnok között közlekedő buszok a Somogyi Imre Általános Iskola elől,
  • az Abony-Abony Vasútállomás-Cegléd útvonalon közlekedő buszok a Szilágyi Erzsébet utcából indulnak és oda érkeznek.
2019. június 9-én 14.00-tól a Kossuth tér Sportcsarnok előtti szakaszán, továbbá a Művelődési Ház melletti és előtti útszakaszon a gépjárműforgalom szünetel.
Kérjük, hogy a Szilágyi Erzsébet utat használják közlekedésre!
Megértésüket köszönjük!

Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely
Varga István Városi Sportcsarnok
2019 május 31 péntek - 18:29:21     Hivatali hírek     Hozzászólás 0

A képre kattintva fotógaléria nyílik! Abony.hu fotók: Székely Szilárd


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 ... 187 188 189
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények