Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2019 július 19 péntek - 15:54:10     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp9895.jpg2019. július 15-19-ig az állatoké volt a főszerep az abonyi művelődési házban. A Szeresd az állatokat! táborba olyan általános iskolás gyermekeket vártak, akik szerettek volna még többet megtudni kedvenceikről, de a felelős állattartásról és természetvédelemről is értékes, hasznos információkat kaptak a koruknak megfelelően.
Hétfőn egy ornitológus tartott előadást a hazai madárvilágról, kedden a helyi horgász tavat sétálták körül a táborozók, miközben a horgászat rejtelmeibe nyertek betekintést.
Szerdán a Jászberényi Állat- és Növénykertben töltöttek el egy napot. Egy játékos feladatlap segítségével érdekességeket tanultak meg az ottlakókról, és több etetésen és foglalkozáson is részt vettek. Először Júlia, a vidra mutatta be úszó tudását, a szurikáták és a tarajos sül nem mindennapi csapatáról mesélt egy gondozó, végül Matild demonstrálta egy fergeteges show keretén belül, hogy a holló az egyik legokosabb madárfaj a világon.
imgp9745.jpgCsütörtökön a sólymászok jóvoltából egy sólyom és egy bagoly tette tiszteletét a Kultúra Házában. Pénteken a Kéz a mancsért egyesület önkéntesei az állatvédelemről beszéltek, illetve két mentett kutya: Lufi és Szikra gondoskodott a jókedvről. A tábort íjászat zárta.
A szervezők, Brindzáné Nagy Lilla és Csöröginé Bánszki Gabriella ezúton is köszönik valamennyi segítőnek, résztvevőnek ­– két- és négylábúnak egyaránt –, akik hozzájárultak a tábor sikeréhez.
 
Cikk: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 15 hétfő - 11:07:28     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp9660.jpgAz abonyi Kultúra Háza több tábornak is helyet ad a nyáron. A július első hetében megvalósult Helytörténeti és helyismereti tábor után július 8 és 12 között a kreatív ötleteké, illetve képzőművészeté volt a főszerep.
A színes programokon általános iskolás gyermekek vettek részt, akik megcsillogtathatták kézügyességüket. A tábor vezetői, Brindzáné Nagy Lilla és Csöröginé Bánszki Gabriella nagyon kitettek magukért. A gyermekek nagyon lelkesen fogadtak valamennyi feladatot, annak ellenére, hogy némelyik kifejezetten nehéznek bizonyult, a pedagógusok ugyanis magas művészeti technikák közül is válogattak.
A papírmerítés és a fürdőbomba készítés volt a legsikeresebb, de a lovaskocsikázás és tanyalátogatás szintén elnyerte mindenki tetszését – nyilatkozta Lilla.
Bár péntekre az idő borúsra fordult, és a strandolás elmaradt, a csapat az utolsó nap is saját kézzel készült kincseket, ezzel együtt fantasztikus élményeket vihetett haza. A Kreatív tábor nem csak a kézügyességről, hanem nevéhez hűen az önálló ötletekről, leleményességről, illetve a készségfejlesztésről és tehetséggondozásról szólt. A szervezők remélik, hogy jövőre is sokan kedvet kapnak ezekhez a programokhoz, mert egy alkotó gyermek munkáinál nincsen szebb műtárgy otthon.

img_20190711_154900.jpg
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Jandácsik Pál és Brindzáné Nagy Lilla
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 13 szombat - 09:51:56     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

plakt_t_party_kiegsztett.jpgAz Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely ismét megrendezi a Tó Party című nagyszabású szabadtéri rendezvényét augusztus 3-án a Mikes-tónál.
Az egész napos program egy délelőtti főzőversennyel indul, amely az abonyi tarka borjú legendáját járja körül. A szervezők cégeket, egyesületeket, baráti társaságokat, családokat várnak erre e megmérettetésre, illetve bárkit, aki szeret főzőcskézni. Az elmúlt években még külföldről is érkeztek vendégek, akik egy kiváló szakmai zsűri előtt mutatták meg főzőtudásukat az értékes ajándékokért. Három kategóriában lehet nevezni: bográcsos ételeket, sülteket, grilleket és egyéb, Kinizsi korabeli ételeket kell elkészíteni marhahúsból vagy borjúhúsból.
 


A délelőtt során fellép a Kéknefelejcs Dalkör, illetve Csányi Sándor és Simon Évike Varázslatos Duója. Egész nap kézművesek, étel-ital árusok várják a vendégeket. Délután több abonyi tehetség, együttes ad műsort: a Kipp-Kopp Rock, Melody Band, Dalma Dance, Sztojka Frank és a Bihari Ifjúsági Stúdió, illetve a gyermekeknek simogatással és sétáltatással egybekötött „élő” dinoszaurusz show-val kedveskednek a szervezők.
Az esti órákban neves előadók szórakoztatják a nagyérdeműt: a Groovehouse, a Fresh, továbbá a Kerozin 20 éves élő jubileumi koncertet ad, majd retro disco zárja a programot.
A hagyományos lampion készítő versenyre az alkotásokat névvel és életkorral ellátva július 31-ig lehet leadni a Kultúra Házába, illetve a rendezvényen készült, #toparty2019 szöveggel ellátott szelfik feltöltői között értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra!
 
Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 július 13 szombat - 09:05:26     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp9695.jpg2019. június 12-én az abonyi Kultúra Háza aulájában nyílt egy gyönyörű gobelin kiállítás. A megnyitó kezdetén a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola Bihar Trió 2017 formációja reneszánsz táncokat játszott.
A gobelin, avagy szövött kárpit, faliszőnyeg, falkárpit a fal takarására és díszítésére szolgáló textil, esetleg festett vagy préselt bőr. A gobelin-minták tárháza végtelen, gyakran híres festmények hű vagy kevésbé hű másolatai is megszületnek gobelinhímzéssel faliképként. Az abonyi Kultúra Háza 2017-ben is otthont adott egy gobelin kiállításnak Tűalkotások címmel, amely Hegedűsné Lankus Hajnalka műveiből állt. Az idei kiállítás alkotásai négy művész portfóliója, amelyek számtalan témából merítenek: emberalakok, tárgyak, csendéletek, tájképek rajzolódnak ki a fonalakból, amelyek a művész sokoldalúságát hangsúlyozzák ki.
Szabó Lászlóné 1948-ban született egy Borsod megyei kis faluban. Itt járt általános iskolába, majd nyolcadik osztály után a sárospataki Rákóczi Gimnáziumban érettségizett. Érettségi után Budapestre költözött, itt dolgozott egy ideig. Gyermeke születése után Abonyba került, és a Mechanikai Műveknél vállalt állást, ahol 25 évet töltött el. Nyugdíjba vonulása után kezdett el foglalkozni a gobelin kézimunkával, amit nagyon megszeretett. Nem csak műveli ezt a hobbit, hanem szívesen segít másoknak is, tanácsokat ad a gobelin készítéssel kapcsolatban.
Kopjás Ferencné 1966-ban költözött Abonyba. Azóta itt él. Itt tanult meg szőnyeget szőni, majd amikor a gyerekei nagyobbak lettek, elment a Mechanikába dolgozni. Végül a ceglédi kórházból ment nyugdíjba. Ő is nyugdíjas éveiben kezdett el gobelinezni. Nagyon szereti művelni ezt a hobbit, leköti és megnyugtatja. Mindig örömmel tölti el, ha elkészül egy alkotással, és lehet benne gyönyörködni. A kedvencei a tájképek és virágos képek.
Imréné Piroska a gobelin hímzéssel 2008-ban ismerkedett meg. Gyerekkorában édesanyja segítségével tanult meg hímezni, kötni, amely már akkor is kellemes időtöltést jelentett neki. Jellemzően előnyomott Szamosközi faliképeket hímez, de szereti a leszámolható mintákat is, amik sokkal nagyobb kihívást jelentenek a számára. Szerinte a gobelinezés rendkívül hasznos időtöltés, mert az alkotás örömével ajándékozza meg őt, továbbá ajándéknak is kiváló. Fali képei díszítik saját és családtagjainak otthonát is.
Dorogi Béláné a legidősebb kiállító – már betöltötte 90. életévét –, aki egészségügyi állapota miatt sajnos személyesen nem tudott részt venni a megnyitón, de a munkái képviselték őt. Ő az ékes bizonyíték, hogy nem számít az életkor, ha egy hobbiról, szenvedélyről van szó.

imgp9693.jpg

A gobelin munkákat július végéig lehet megtekinteni az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely nyitvatartási idejében.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 05 péntek - 16:15:37     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp9637.jpgÖtödik alkalommal került megrendezésre Abonyban a Helytörténeti és helyismereti tábor, amit az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, valamint az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre szervezett általános iskolás gyermekek részére. Az életkor megoszlott. Az első osztályostól kezdve a végzős nyolcadikosig részt vettek a július 1-től 5-ig tartó programokon a diákok, akiket összekötött a történelem iránti szeretet. 
A tábor azzal a céllal működik, hogy bemutassa a fiatalabb generációnak Abony helytörténeti érdekességeit, felhívja a figyelmet a város építészeti és természeti értékeire. Olyan helyekre is betekintést nyerhettek a táborozók, ahová az átlagember nem léphet be, így a római katolikus templom harangtornyából ráláthattak a városközpontra, bemerészkedtek az egykoron Mechanikai Művek irodáinak otthont adó, régebben szebb napokat megélt Nagy Vigyázó-kastélyba annak pincéjétől a padlásáig, a Kostyán Andor-kúriába, de látogatást tettek a Falumúzeumba, a régi nagyjárási iskolába, az önkormányzat pincéjébe, egy lovardába, illetve egy tanyára is. Az egyik „legnehezebb” program a tószegi biciklitúra volt, amelynek keretén belül egy magángyűjtő régi kincseit vehették szemügyre. A harminckettő kilométeres kihívás teljesítése még nagyobb önbizalmat adott a gyermekeknek, akik sok szép emlékkel, illetve apró ajándékokkal hagyták maguk mögött a hetet. A pénteken egy teszt megírása után azt is kiderült, hogy mennyi tudást halmoztak fel a hét során.
imgp9440.jpgA tábor vezetői, Antalné Nagy Magdolna és Markó Ferenc nagyon fontosnak tartja a táborhoz hasonló, helyismerettel foglalkozó programokat, különösen az ifjabb generáció számára, mert senkinek sem lehet biztos jövője a múlt ismerete nélkül. A lakóhely alapos ismerete elengedhetetlen a felnövekedő nemzedék számára, akik egyszer településünk új építői, formálói lesznek.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Hegedűs Fanni és Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 05 péntek - 08:31:12     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

65667649_907272896281596_5557770956144902144_n.jpg
 
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 június 24 hétfő - 07:45:42     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

erezdjol.jpg 
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 június 21 péntek - 17:57:55     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

 viktoria.jpg
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 június 18 kedd - 19:17:17     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

nepmuvelok20191.jpg2019. június 4-én Pest Megye Önkormányzatának a dísztermében a Pest Megyei Népművelők Egyesülete jubileumi gyűrűt és medaliont adományozott a szakmai területen dolgozó azon szakalkalmazottaknak, gazdasági és technikai munkatársaknak, akik 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-en, 2018-ban és 2019-ben ünnepelték Pest megyében eltöltött tíz, húsz, illetve harminc évüket, továbbá nyugdíjba vonulásukat.
A program során Kormos Balázs gitárművész, a Venti Chiavi Gitártrió tagja szórakoztatta a megjelenteket. Ezt követően Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke mondott köszöntöt, majd Milyen Pest megyeinek lenni? című előadását tartotta meg Makra Borbála, a Pest Megyei Népművelők Egyesületének örökös tagja. Eredményeink, sikereink címmel összegző előadást tartott Tapodi Katalin, a Pest Megyei Népművelők Egyesületének elnöke.
Abonyból Fajkáné Hviszt Zsuzsanna, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi kiállítóhely igazgatóhelyettese volt jelen, aki a munkájában eltöltött harminc éves jubileumát ünnepelte, illetve Korbély Csabáné, az intézmény volt vezetője, aki jelenleg is aktív részt vállal Abony kulturális és közéletében, negyven éves jubileuma után vehette át az ezüstgyűrűjét. Szívből gratulálunk nekik, és kívánjuk, hogy még sokáig szolgálják városunk szellemi életét!

nepmuvelok20192.jpg
 
nepmuvelok20193.jpg
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Cikk: Jandácsik Pál
2019 június 17 hétfő - 16:50:38     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp9283.jpg2019. június 4-én az Abonyi Lajos Művelődési Ház Somogyi Imre Kertbarát Köre a Falumúzeum belső udvarán tartott nyársalást. A vidám összejövetelen szinte valamennyi tag tiszteletét tette, és bormustra mellett megtárgyalták idei tapasztalatikat a szőlőműveléssel kapcsolatban is. A hasonló, barátságos találkozók erősítik a szakkörök kohéziós erejét, amely a Kertbarát Kör esetében a kert gondozásának szeretete.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a fotóra!)
Oldal:  1 2 3 ... 9 10 11
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények