Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2019 szeptember 20 péntek - 17:09:15     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp0622.jpgIdén második alkalommal, szeptember 19-én került megrendezésre a Pest Megyei Kőris Egyesített Szociális Intézmény „Ki mit tud?” nevű rendezvénye. A verseny célja az volt, hogy lehetőséget adjanak az otthonok lakóinak, hogy megmutathassák egymás előtt a tehetségüket, illetve még több színt és izgalmat csempésszenek a mindennapjukba.
Pest megyei intézmények között zajlott a megmérettetés, de érkeztek Szolnokról is csapatok, illetve ellátogattak Nagykőrösről, Pécelről, Szentlőrinckátáról, Sződligetről, Tápiógyörgyéről, Ceglédről, Domonyról, Szabadszállásról és Turáról is. Összesen harminc produkciót láthatott a közönség a délelőtt során négy kategóriában: verses, énekes, táncos, illetve dolgozói előadásokat.
Benke Zoltán, a Pest Megyei Kőrös Egyesített Szociális Intézmény vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Köszönetét fejezte ki valamennyi dolgozónak, támogatónak és segítőnek, akik részt vállaltak a nap sikerében, kiváltképp a verseny szívének-lelkének, motorjának, Kiss Zsoltnak, aki nem csak főszervezőként, hanem konferanszként és előadóként is remekelt. Bemondói partnere Németh Eszter Stefánia volt. A Kinizsi Pál Gimnázium lelkiismeretes és lelkes önkéntesei szintén hozzájárultak a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához. 
 
imgp0643.jpg 
 
A műsorszámokat zsűri értékelte. Az elnöki posztot Korbély Csabáné, volt művelődési ház igazgató töltötte be, munkáját Király Béláné – a Nagyabonyi Színkör vezetője –, illetve Dobozy Edgár – a Kinizsi Pál Gimnázium tanára – segítette. Nehéz döntés előtt álltak, hiszen nagyon színvonalas, szívet melengető produkciókat láttak. Bár a versenyszellem helyezetteket kívánt meg, valójában valamennyi résztvevő a nap nyertese volt, és senki sem távozott üres kézzel.
 
 imgp0596.jpg
 
A rendezvény támogatta a Virágmindenség üzlet, a Méltóbb Jövő Alapítvány, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, illetve Hoffmann Róbert stúdiója. Benke Zoltán további jó munkára bátorította a csapatokat, és sikeres felkészülést kívánt, hiszen jövőre ismét megmutathatják majd az otthonok lakói, hogy „ki mit tud”.

imgp0647.jpg

A speciális otthonok valamennyi dolgozója minden nap valami emberfelettit visz véghez – hétköznapi természetességgel. Ez a rendezvény kiváló példát állított szívről, emberségről és elfogadásról, amit mindenkinek követni kellene.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 szeptember 14 szombat - 18:05:48     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

img_2675.jpgAz Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, illetve a Múzeum Baráti Kör közös kézműves napja hagyományosan mindig szeptemberben kerül megrendezésre. Idén szeptember 14-én telt meg az intézmény aulája vidám gyermekekkel, akik különféle foglalkozásokon vehettek részt. Kipróbálhatták a papírfonást, a patchworkot, a mézeskalács készítést, gyöngyfűzést, de arcfestés és lovaskocsikázás is várta őket. Koncsik József fáradhatatlanul rótta a köröket a pónijával, hogy minél többeknek okozzon örömet vele.
Délelőtt kilenc órától Mádi Zsolt nyitotta meg a Somogyi Imre Kertbarát Kör által szervezett Terménybemutatót, ahol a termelők bemutatták különféle portékáikat zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a virágokon át szörpökig és lekvárokig. Nem csupán a Kertbarát Kör tagjai hozták el az eseményre munkájuk gyümölcsét, hanem felhívásukra több abonyi gazdálkodó, kistermelő és kertész is bemutatta bio terményét és a belőlük készült finom élelmiszereket. Több mint harminc büszke kiállító képviseltette magát a nem mindennapi rendezvényen: Nagy Sándor, Nagy Mihály, H. Tóth Mihály, Cseriné Krajcsi Edit, Szarvák Sándor, Szarvák Pál, Szarvák Ferencné, Mucsányi József, Bene László, az ABOKOM Kft., Mádi Zsolt, Dányi Balázs, Dóka Nándor, Gulyás Zoltán, Bakos László, Lőrinczy Lászlóné, Gönczöl Ilona, Csala Andrásné, Dr. Egedy Zsolt, Krajcsi József, Magyar József, Keresztúri Nándor, Skultéti István, Kovácsné Rimóczi Ildikó, Egedi Miklós, Raffael János, Korbély Krisztina, Király Béla, Takács Sándorné, Debreczeni-Bakos Melinda és Somogyi Zoltán. Ezúton is gratulálunk valamennyi kiállítónak, és további jó, gyümölcsöző munkát kívánunk nekik!

img_2364.jpg

A terménybemutató szeptember 16-án még megtekinthető a művelődési ház aulájában! A művelődési ház ajtaját Balasi Molnár Ágnes szalmabábúi díszítették, amelyekhez az alapanyagot Molnár András szolgáltatta.

img_2788.jpg

Augusztus 3-án az esős idő miatt elmaradt a Felsőtárkányból érkező Dínó show. Ez a kézműves napon került pótlásra. Örömtől sikoltozó gyermek csapat várta a furgonból kilépő, Kaffengára keresztelt fiatal Tyrannosaurust, akit megsimogattak az érdeklődők, és még egy sétára is elvihették őt a főtérre.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A galéria megtekintéséhez kattintson egy képre!)
2019 augusztus 23 péntek - 07:51:35     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

dsc07794.jpgAz abonyi Bihari Ifjúsági Stúdió ismét kitett magáért. Márciusban mutatták be a Reflektor című darabjukat, amely hatalmas sikernek bizonyult. A lelkes társulat ezután sem pihent. Alig hunytak ki a Reflektor fényei, máris kigyúltak a balatoni SZOT üdülő lámpái. Augusztus 19-én egy újabb, más volumenű művel varázsolták el újra a nagyérdeműt.
A Reflektor útjukat kereső fiatalokról szólt, akik a saját bőrükön tanulták meg, hogy a hírnévért súlyos árat kell fizetni. A Ti amo, Balaton! egy fergeteges vígjáték, amely a drámai elemeket sem nélkülözve velős korrajzot mutat a harminc évvel ezelőtti rendszerváltásról.
Azért választottuk a Ti amo, Balaton!-t, mert nagyon sok karaktert mozgat, így mindenkinek esélyt tudunk adni a társulatban, hogy megmutathassa, hogy mit tud. Az is megfogott benne, hogy a ’80-as évek zenéit vonultatja fel, illetve több generációt ölel fel a történet. Van benne 55-60 és 18-20 éves karakter is – indokolta a darabválasztást a rendező, Balogh Tamás Zsolt.
dsc08100.jpgNagy kihívás volt a színpadra vinni ezeknek a számoknak a koreográfiáját, mert a modernebb, vagy klasszikusabb mozgásformákban vagyok otthon. Sok kutatást igényeltek, hogy korhűek maradjanak, de egyben látványosak is legyenek a színpadon – magyarázta Drávay Zorka, a darab koreográfusa. A nézők ráadásul nagyon jól ismerik ezeket a dallamokat. Egy generációt határoztak meg. A jelenlétük abszolút indokolt, hiszen még inkább megidézik a kor szellemét, ráadásul kiegészítik a történetet a hozzá igazított magyar szöveggel. Így nyert új értelmet a Gazebo vagy Gloria Gaynor világhírű dala.
A darab helyszíne egy balatoni SZOT üdülő, amit Bíró elvtárs (Fű Péter) vezet az élettársával, Évával (Fajka Zsanett) együtt, aki egy negyven évvel ezelőtti szerelmi csalódás miatt előítéletesen viselkedik az olaszokkal szemben. Miután mindkét fiuk, Gábor (Kocsis Zoltán) és Lajos (Szacskó Levente) ugyanabba az olasz lányba (Németh Eszter Stefánia) habarodik bele, – aki a családjával együtt Magyarországon nyaral –, évtizedes sebek tépődnek fel.
A saját életkoromnál idősebb karaktert mindig nagy kihívás, nehéz feladat dsc08375.jpgjátszani, megjeleníteni – vallotta Fajka Zsanett. – 24 évesen nem rendelkezem akkora élettapasztalattal, mint az általam megformált szereplő, a 60 esztendős Éva. Nem csupán a korkülönbségről van szó. Évának két gyermeke van a színdarabban, akik közül az egyiket közel 20 éve nem látta már egy konfliktus miatt, ráadásul 40 éve várja vissza lánya apját, akinek eltávozása is mély sebeket hagyott benne. Mindezeken felül maga a történet egy olyan korban játszódik, amelyet a szereplőgárda tagjai csak hallomásból ismernek. Nem volt könnyű feladat Éva megformálása. Egyszerre határozott, feltűnő egyéniség, magyar nő létére olaszos temperamentummal, de emellett egy érzelmes, lágyszívű karakter. Minden oldala megmutatkozik a színdarab során. Nagyon sokat kellett gyakorolnom egyénileg és azokkal a kollégáimmal is, akikkel közös jelenetben játszom. Egymást segítve birkóztunk meg a feladattal, és alakítottuk ki a saját karaktereinket. A szöveges részeken kívül a dalok tanulására is nagy hangsúlyt fektettünk. A Ti amo, Balaton! magába foglalja a 80-as évek klasszikusait, amelyeket az érdeklődő közönség még álmából felkeltve is kívülről énekel.
Zsanett nem csak főszereplője volt a darabnak, hanem az egyik ének korrepetitor is. A távollétében Mocsári Alexandra segítette őt, aki az egyik olasz lányt, Monát keltette életre a színpadon.
dsc07829.jpgNagyon örülök, hogy ének korrepetitorként segíthettem az elmúlt időkben a többieknek. Együtt fejlődtünk a próbák alatt – mesélte.
A darab három korosztályt vonultatott fel, de a legidősebb szereplők is csak a 30. életévüket töltik majd be. Mindenkinek hatalmas kihívást jelentett egy idősebb karakter bőrébe bújni, például Fekete Fanninak is, aki 17 évesből középkorú nővé kellett érnie.
A hatalmas korkülönbség mellett az eltérő személyiség is megnehezítette a karakter megformálását. Ez a szerep nagy feladat elé állított, de végül sikerült vele megbirkóznom, így az előadás napján egy 40 éves, hirtelen haragú nőként, Viviánaként léphettem színpadra a nagy családom, vagyis a “Grande Familia” kíséretében.
Szacskó Levente a Reflektorban a visszafogott, szerény Nicket alakította. A Ti amo, Balaton!-ban egy vagány ficsúrrá kellett válnia.
– Nick komoly, szigorú, eltökélt karakterének megformálása teljesen más lelki állapotot igényelt, mint Lajos nőcsábász, csipkelődő, flegma karaktere. Nick gondolkodásmódja közelebb áll az enyémhez, de sokkal mélyebb ismeretet igényelt, míg Lajos karaktere felszínesebb, de tőlem távolabb áll. Ennek ellenére a Ti amo, Balaton!-ban Lajos jellemfejlődése sokkal látványosabb. A darab elején igazi Casanova, de a musical végére megtalálja egyetlen szerelmét, Alessandrát.
dsc08236.jpgA nézői visszajelzések alapján Majoros Noémi Rosa-ja bizonyult a „legolaszosabb” karakternek.
– Az olaszok nagyon temperamentumos és érzelmes emberek. Nem volt nehéz azonosulnom a szereppel, mivel én is ilyen személyiségnek tartom magam. Volt szerencsém már Olaszországban járni, így személyes tapasztalatokból, élményekből is építkeztem, valamint a felkészülési időszak alatt kedvenc olasz filmeimet újra megnéztem. Nagy segítséget jelentett a karakterem átélésében, hogy szüleim nagy baráti köre lévén a darabban szereplő dalokon nőttem fel.
Fű Péternek szintén fontos a hitelesség. Ő Bíró elvtársat játszotta. Különösen ügyelt a megjelenésre, mert ebben a szerepben összpontosult leginkább a szocialista magyar ember személye.
Egy karakter megformálása csak akkor 100%-os a számomra, ha ebbe a jelmez is beletartozik. Nagyon is számít például a szemüveg színe, vagy az öltöny szabása.
A darab számos fordulatot és helyzetkomikumot tartogatott a néző számára, akik dsc07730_1.jpgvastapssal jutalmazták az abonyi színjátszós viszonylatban is nívós teljesítményt.
A darab további szereplői Jandácsik Pál, Vikartóczki Emese, Balogh Tamás Zsolt, Németh Eszter Stefánia, Kiss Tamás, Kocsis Zoltán, Majoros Noémi, Géresi Angéla, Kormos Kata, Drávay Zorka, Vörös Flóra, Enyedi Dorina és Vámos Bettina voltak. A pazar fényeket Guti Tivadar szolgáltatta, a hangosító Erdős József volt. Jébert József (Öcsi) tervezte a díszletet. Neki Balogh Tamás és Veres Ferenc nyújtottak segítséget. A darab producerei Bakosné Kocsi Judit és Debreczeni-Bakos Melinda voltak. A plakáton szereplő gyönyörű fotó Várhalmi Sándor munkája. A megérdemelt siker tovább növelte a társulat lelkesedését.
Már folynak a találgatások, hogy mivel örvendeztetik meg legközelebb az abonyi közönséget.
 
Jandácsik Pál
Fotók: Várhalmi Sándor
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 augusztus 18 vasárnap - 11:11:44     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp0307.jpgIdén harmadik alkalommal került megrendezésre az abonyi Kultúra Házában az Ismerkedés a kultúrákkal tábor augusztus 12 és 16 között, amelynek keretén belül idegen országok kulturális és természeti értékeivel ismerkedtek meg a gyermekek.
A hét egy-egy napjának fókuszában más és más nemzet állt. A program egy rövid, érdekességekkel teli ismertetőt, illetve kreatív foglalkozásokat, sportolást takart – de a strandolás és fagyizás sem maradt el.
Hétfőn vietnámi kalapot és dísztárgyakat készítettek a táborozók. Kedden Hollandia apró országával ismerkedtek meg, majd a művelődési ház Színvarázs Foltvarró Szakkörének tagjaival különféle virágminták varrásával foglalatoskodtak. Szerdán a rejtélyes Mexikóba kalauzolták el a gyermekeket a szervezők, majd rojtos szalmakalapokat csináltak együtt. Csütörtökön Törökország került középpontba. Gyönyörű török mécseseket festettek a táborozók. Az utolsó napon a vad Ausztráliával és annak érdekes élővilágával ismerkedtek meg. A kontinens állatairól ötletes kitűzők, kulcstartók és hűtőmágnesek születtek. Az ebéd minden nap szintén az adott országhoz kapcsolódó ételkülönlegesség volt.
imgp0243.jpgA tábor célja, hogy nyitottá tegye a gyermekeket más nemzetek iránt – hiszen számos sztereotípia kapcsolódik hozzájuk –, illetve hasznos információkkal lássa el őket. Önök tudták például, hogy a vendégszerető vietnámi emberek imádnak guggolni az utcákon, vagy azt, hogy Amszterdamban található a világ egyetlen úszó virágpiaca? Hallottak arról, hogy a mexikói Halottak Napja egy Halloweenhez hasonló fesztivál, ahol oltárokat állítanak az elhunyt családtagoknak, akik két napra visszatérnek az élők közé? Tudták, hogy a Mikulást ihlető személy Törökországban született, és Ausztráliában az útjelző táblákon nem szarvas, hanem kenguru veszélyre hívják fel az autósok figyelmét? Ezekhez hasonló érdekességekről esett szó a hét során.
A tábor vezetői Fajka Zsanett és Khórer Marianna voltak. A szervezők remélik, hogy jövőre még több érdeklődő jelentkezik majd, akik nyitottak más nemzetek megismerésére.
 
Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 augusztus 13 kedd - 15:48:16     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

augusztus_20_plakt.jpg
 
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 augusztus 10 szombat - 11:50:21     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp0031.jpgAugusztus 9-én került megnyitásra az abonyi Kultúra Háza aulájában egy ifjú tehetség, Szabados Ildikó festmény kiállítása.
A szemet megragadni nagyon nehéz feladat, mert számtalan inger éri a hétköznapokban. Folyamatosan bombázzák ezt az érzékszervünket – gondoljunk csak a csillogó, de a felszín alatt valójában üres reklámokra. A művelődési ház valamennyi kiállítása megálljt parancsolt ennek az eszement zsongásnak, köztük Szabados Ildikó is, aki már általános iskolában imádott rajzolni Sári Zoltán rajztanár keze alatt. Hetedik osztályos korában belekóstolt a szobrászatba is.
A festészettel csak ez év márciusától kezdett el foglalkozni. Első művét a Marcipán Cukrászda tulajának, a mestercukrász és ugyancsak festőművész Móra Lászlónak készítette el a születésnapjára. Tőle még több biztatást kapott, hogy folytassa tovább ezt a hobbit. Csupán néhány hónap termése az a kisebb-nagyobb méretű harminchárom festmény, amiket elhozott a mindössze húsz éves művész a művelődési házba. A zömében tájképekből álló sorozatban csendéleteket és állatképeket is meg lehet csodálni.
– Megesik, hogy az esti órákban kap el az ihlet, és akkor hajnalig festek – mesélte lelkesen Ildikó, akinek ez az első önálló kiállítása. – A kiállított képek között vannak olyanok is, amelyek a napfényt magukba szívják, így foszforeszkálnak éjszaka.
imgp0026.jpgAz abonyi Kultúra Háza nagyon fontosnak tartja a tehetséggondozást. Szívesen látja a falai között a helyi alkotók munkáit. Ildikó előtt egy gobelin és egy fotó kiállításnak is helyet biztosított az idén.
Az augusztus 3-i megnyitón két, ugyancsak fiatal előadóművész szintén bemutatkozhatott. A Bihari Ifjúsági Stúdió tagjai, Mocsári Alexandra és Fekete Fanni rövid, ám szívmelengető műsorával minden jelenlévőt elvarázsolt.
Az intézmény reméli, hogy ettől a festmény kiállítástól még több útját kereső alkotó kedvet kap, hogy megmutassa magát, hiszen munkájukkal ők is helyi értékteremtők.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 augusztus 06 kedd - 19:02:18     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

mindennapi_mgiink.jpg
 
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 augusztus 05 hétfő - 17:33:12     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

img_4712.jpgAugusztus 3-án zeneszóval és finom ételek illatával telt meg az abonyi Mikes-tó partja. Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely 2015-ben rendezte meg az első Tó Partyt, amely akkor még „csupán” egy késő délutáni koncertet foglalt magában az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport, illetve a szolnoki Szimfonik Harsona Együttes által. A következő évben már egy egész napos rendezvénnyé duzzadt a program egy délelőtti főzőversennyel kiegészülve.
Az ötlet Csányi Sándortól, a gulyáskirálytól eredt. Más települések is fel szokták eleveníteni a történeteiket a különféle gasztro rendezvények keretén belül. Abony szerencsés helyzetben van, hiszen számos legenda kapcsolódik a településhez, beleértve Napóleon legyőzőjét, Háry Jánost, illetve a törökverő Kinizsi Pált. A tarka borjú is egy híres, helyi anekdota, így ez adta alapját az abonyi tarka borjú főzőversenynek, amelyben a főszerep a marhából és borjúból készült ételeknek jutott.
Az idén huszonhat csapat versengett a főzőverseny értékes díjaiért háromféle kategóriában. Bográcsos ételeket, sülteket, grilleket, illetve Kinizsi korabeli ételeket kellett elkészíteniük, amiket kiváló mesterszakácsokból álló zsűri véleményezett: Wilhelm György, Adamik Lajos, Bihacsi László, Schets Zsolt és Csányi Sándor. A zsűri elnöki posztját Vass Imre töltötte be. A főnyeremény egy mesés görögországi utazás volt az Androméda Travel Utazási Iroda jóvoltából a Makrygalos üdülőhelyre.

A főzőverseny eredményei a következők:

Bográcsos ételek kategória:
Abszolút első helyezett: Mihacsi Gyuláné
Első helyezett: Mihacsi Gyuláné, Fajkanál
Második helyezett: Baráti Kör, Abonyi Borjúpingálók Baráti Köre, Gedi-Press
Harmadik helyezett: Karcagi Fakanál, Fidesz-KDNP, Bihari Ifjúsági Stúdió

Sültek, grillek kategória:
Abszolút első helyezett: Rozsdások
Első helyezett: Mihacsi Gyuláné
Második helyezett: Abonyi Borjúpingálók Baráti Köre, Fater-Rock Baráti Köre
Harmadik helyezett: Baráti Kör, Bádogos

Egyéb, Kinizsi korabeli ételek:
Első helyezett: Bádogos
Második helyezett: Mihacsi Gyuláné
Harmadik helyezett: Nagyabonyi Íjászok

img_4488.jpg

A délelőtti órákban a Kéknefelejcs Dalkör szórakoztatta a jelenlévőket, illetve Csányi Sándor és Simon Évike Varázslatos Duója, akik népdalokat adtak elő. Sajnos az időjárás nem volt kegyes a rendezvényhez.
A kora délutáni órákban óriási vihar csapott le Abonyra, így a főzőverseny eredményhirdetése után a szervezők fél hatig felfüggesztették a programokat. Szerencsére az Országos Meteorológiai Szolgálat a továbbiakban már napsütéses, zivatarmentes időt ígért, így zavartalanul folytatódhatott a műsor. Az elmaradt programok – beleértve a felsőtárkányi Dínó Parból érkező showt – egy másik időpontban kerülnek megtartásra.

img_5148.jpg

A kíméletlen eső azonban nem tántorította el az embereket a partytól. Kiss Zsolt, a Nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió művésze, a nap konferansza is garantálta a felhőtlen szórakozást. Délután több ezren látogattak ki a Mikes-tóhoz. Fellépett a Kipp-Kopp Rock zenekar, illetve helyi előadók foglalták el a színpadot. A Bihari Ifjúsági Stúdió két blokkban mutatkozott be. A repertoárjukban retro slágereké volt a főszerep, illetve részleteket láthatott a közönség Reflektor című, illetve az augusztus 19-én 18:00-kor debütáló darabjukból, a Ti amo, Balaton!-ból. Sztojka Frank ugyancsak két ízben nyűgözte le hipp-hopp és freestyle tudásával a közönséget. A Dalma Dance ifjú tehetségei is nagy sikerrel mutatkoztak be a Tó Partyn.
Egy lampion készítő versenyt is hirdetett a művelődési ház. Jandácsik Violetta és Jandácsik Dominik, illetve Tóth Tiborné munkája lett a legszebb, második lett Csizmadia Fanni műve, a dobogó harmadik fokára pedig Szabó Viktória lampionja került. Különdíjat kapott Mészáros Erzsébet és a Bihari Ifjúsági Stúdió. A szelfi készítő verseny sorsolásán Mucza-Boruzs Mónika, Rigó Kriszti és Retkes Ágota fotójára mosolygott rá a szerencse.

img_5697.jpg

Fél nyolctól a GrooveHouse leghíresebb dalait adta elő, őket a Fresh követte, majd a Kerozin húsz éves jubileumi élő koncertjére „tombolhatott” a lelkes közönség. A hajnali egyig tartó rendezvényt retro disco zárta. Egész nap kézműves- és kirakodó vásár várta a látogatókat a tó területén, 14 órától pedig rendőrségi bemutató. Az árusok ugrálóvárral, trambulinnal, dodzsemmel, körhintával, miniatűr vasútmodellel, jumpinggal, vattacukorral, pop-cornnal, limonádéval és édességekkel kedveskedtek a gyermekeknek.
A rendezvény Abony Város Önkormányzata, az Androméda Travel Utazási Iroda, az Accell Hunland, a Start Agro, az Aktív Rádió, a Ferrobau Abony Bt. és a Pölöskei szörp támogatta.

img_5465.jpg

A szervezők köszönik mindenkinek a támogatást, és hálásak valamennyi látogatónak, hogy kitartottak a rendezvény mellett, és az átmeneti rossz idő ellenére is szép számmal vettek részt ezen a fergeteges múúúlatságon. Bízunk benne, hogy jövőre ismét teljes gőzerővel fog robogni a VI. Tó Party! 
 
Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!)
2019 július 27 szombat - 13:03:29     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

fb_img_1564225566571.jpgAbonyban több műkedvelő színtársulat működik. A Bihari Ifjúsági Stúdió hamarosan bemutatja legújabb vígjátékát, a „Ti amo, Balaton!”-t, amelynek kulisszatitkairól az ifjú rendező, Balogh Tamás Zsolt (21) beszélt, illetve megosztotta élményeit az abonyi kulturális közélettel kapcsolatban is.

Jandácsik Pál (továbbiakban J. P.) Mi volt az első komolyabb színházi élményed, amely arra sarkalt, hogy te is elkezdj tevékenykedni a színpadon?
Balogh Tamás Zsolt (továbbiakban B. T. Zs.): Ez nagyon érdekes és elgondolkodtató kérdés, mert a családom eddig nem igazán járt színházba. Nem tudok konkrétan olyan élményt felidézni, aminek a hatására elkezdtem ezt a pályát. Már 4-5 éves korom óta imádok szerepelni, anyukám azt mondta, hogy már óvodában is. Az anyák napi és más hasonló ünnepségen mindenki szövegét tudtam. A zenei általános iskolában még többet szerepeltem, majd jöttek az első színdarabok, musicalek.

10339555_250990695107787_9068651680317947448_n.jpgJ. P.: Melyik a legkedveltebb szereped?
B. T. Zs.: Nagyon nehéz a választás, hiszen nagyszerű szerepeket játszhattam el, például Buldeót A Dzsungel könyvéből, Ervin Ivánt a Csoportterápiából /Nagykőrös/, a Rádióst A padlásból /Komárom/, Kakast az Annie musicalből /Budapest/, illetve az a megtiszteltetés ért, hogy én alakíthattam 2015-ben Jézust is Webber világhírű rockmusicaljében az abonyi színpadon. Ha választanom kellene a számtalan karakter közül, akkor Dzsinni lenne a befutó az Aladdin & Jafar musicalből. Dzsinniként élhettem ki leginkább az energikus, hiperaktív énemet. Imádtam!

J. P.: Vagyis nem csupán abonyi berkekben játszottál, hanem valódi színházi tapasztalattal is rendelkezel! Miben másabb egy amatőr társulati tevékenységben részt venni, mint hivatásos művészek között mozogni?
B. T. Zs.: Nagyszerű élmény a nagy színészeket látni a színpadon, illetve közösen dolgozni velük egy próbaidőszakban. Sokat tanultam már csak abból is, hogy beültem végig nézni a próbáikat. Emellett hihetetlen érzés, amikor Radó Denise, Vágó Zsuzsi, vagy épp Csengeri Attila ad egy -egy jó instrukciót neked.

J. P.: Tavaly egy musical show keretén belül a rendezői tehetségedet is megmutattad, majd az idén a Reflektorban is. Mit gondolsz, milyen kompetenciáknak kell megfelelnie egy jó rendezőnek?
62149161_612209159260406_252009576914747392_n.jpgB. T. Zs.: Jó vezetői képesség kell hozzá, hiszen nem lehet úgy rendezni 15-20 embert, hogy nem tudom kezembe venni az irányítást. Mindig motiváltnak és energikusnak kell lennie egy rendezőnek, mert a tagok is ezt a hangulatot fogják átvenni tőled. Annyira motiváltak, mint amennyire én vagyok. Folyamatosan terveznem kell pontról pontra, hogy követhető legyen a munkafolyamat. Bármilyen színdarabot készítünk, elengedhetetlen, hogy egyben lássam, már a kezdeti fázisban, hogy milyen végeredményt akarok a közönségnek nyújtani a színpadon, mind díszletileg, fényileg, színészileg. Ez egy hatalmas kaland a számomra, és érzem, hogy folyamatosan fejlődik a személyiségem ezáltal.

J. P.: Idén a Bihari Ifjúsági Stúdió bemutat egy újabb zenés vígjátékot Ti amo, Balaton! címmel. Miben fog különbözni a Reflektortól?
B. T. Zs.: Elsősorban abban, hogy a Ti amo, Balaton! egy ízig-vérig olasz komédia lesz, míg a Reflektor egy sokkal drámaibb, fiatalok sorsait bemutató musical volt.  A nagy nevetések közben nagy slágerek fognak elhangzani, amiket úgy gondolom, mindenki jól ismer, például a One way ticket, vagy a Wonderful life. Természetesen "szöveg lenni mágyár", ahogy a darabban szereplő Bíró elvtárs fogalmazná.

J. P.: Mik a távlati céljaid, tervezel-e esetleg kilépni a "hobbi" színházból, és hivatásos színészként, esetleg rendezőként a pályára lépni?
B. T. Zs.: Minden akkor kezdődik el, amikor az álmaid nagyobbak lesznek, mint a félelmeid. Nekem is vannak céljaim, vízióim, ahogy mindenkinek.  Mindenképpen szeretnék rövid időn belül olyan iskolában tanulni, ahol mindent megtanulhatok akár színészetről, vagy a rendezésről, mert sokkal szebb lenne a világ, ha mindenki azt csinálná a munkában is, amit szeret, nemde?
 
fb_img_1564225523954.jpg

Abony Város valamennyi színházkedvelője nevében is jó munkát kívánok Zsoltinak! Bízunk benne, hogy még sok hasonló sikert fog megélni!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János, Berényi Kitti
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 24 szerda - 14:59:14     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

 homeopatia.jpg
 
A nagyításhoz kattintson a képre!
Oldal:  1 2 3 ... 10 11 12
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények