Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2015 október 03 szombat - 18:13:33     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A diákéveim alatti eseményekre még mindig úgy emlékszem vissza, mintha ma történtek volna. Nemcsak az események, hanem a környezet, a házak, kastélyok akkori képe is mélyen emlékezetembe vésődött. Most az utóbbiak közül szeretnék megemlékezni néhányról. Az 1945 előtti években Abonyban a legszebb gyümölcsössel és konyhakerttel dr. Kostyán Andor rendelkezett. A kúria még ma is áll a Vasút úton, de kertje a mostaninál sokkal nagyobb volt, a Rákóczi út és Bethlen Gábor út kereszteződéséig terjedt. A gyümölcsöskertet magas deszkakerítés és szúrós drót övezte. A Bethlen Gábor út mentén több évtizedes eperfák sorakoztak. Mézédes termését az erre lakó gyermekek, velem együtt, jóízűen fogyasztották. A kertben gyönyörű gyümölcsfák, nemesített szőlőfajták voltak és a konyhakert növényeit külön kertész gondozta. A doktor úr rendelés után, ebéd előtt és este – sétát tett a kertben. Szerette a természetet, s gyönyörködött a szépen gondozott gyümölcsösben. A Kostyán család és a szüleim kertszomszédok voltak, s amikor elkezdtek érni a gyümölcsök, akkor átszólt a kerítésen: - Öcsi! Gyere gyümölcsöt szedni. A leszedett cseresznye, meggy, alma, körte, ringlószilva, birsalma, szőlő és görögdinnye íze ma is emlékezetes számomra. A doktor úrnak nagyszerű két lova volt és két hintaja. Egy lovász gondozta illetve hajtotta őket. Ezzel a fogattal járt ki a betegeihez sokszor úttalan utakon a tanyavilágba is. A polgári iskolában Ő tanította az egészségtant, anatómiát. Mivel az I. világháborúban katonaorvos volt, szigorú, de nagyon jó tanárként ismertük. Szerettük őt, mert világosan, érthetően magyarázta el az egyébként nagyon nehéz tananyagot.


Olvasd tovább...
2015 szeptember 20 vasárnap - 18:21:45     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Szeptember 19-én mutatta be Abonyban a nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió, Kiss Zsolt rendezésében Jerry Herman és Harvey Fierstein Az Őrült Nők Ketrece című musicaljének magyar változatát. A történet helyszíne a címadó Őrült nők ketrece nevű frivol mulató, ahol esténként telt ház van, hiszen a közönség élvezi a nőnek öltözött férfiak szórakoztató műsorszámait. Így volt ez Abonyban is, ahol a publikum véget nem érő tapssal és nevetéssel hálálta meg az előadást. 
 
Kiss Zsolt és csapata nem ismeretlen az abonyi közönség előtt, hiszen korábban számtalan előadásban láthattuk már őket. Szeretnek hozzánk jönni, mi pedig szeretjük, ha jönnek, mert vidámságot csempésznek hétköznapjainkba. 
 
Darányi Erika 
Fotó: Borsányi János
2015 augusztus 06 csütörtök - 11:25:34     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Manapság sem furcsa, ha a gyerek azt a szakmát választja, amivel a szülők foglalkoznak, hiszen abban nő fel, azt látja otthon, ezért akarva-akaratlanul is beleivódik a tudatába. Melinda fiatal kora ellenére ismeri a virágkötészet árnyoldalait, de a napos részét is látja. Szereteti magát megmérettetni, folyamatosan fejleszti önmagát, kreativitását, új ötleteket is szívesen sajátít el. Ahogy ő mondja, nem elégszik meg a háromszálas gerberával, folyton „kutat” az új díszek és lehetőségek után. A könnyen elkészíthető csokor nem az ő asztala, minimum egy kihívás kell, de ha több van, még jobb, mert ez kell a gondolkodó, látó és érző Melindának. A brazíliai Sao Pauloban augusztus 12-15. között megrendezésre kerülő „Szakmák Olimpiáján”, a Worldskills világversenyen Magyarország képviseletében Melinda is fontos szereplője lesz a magyar delegációnak, ahol virágkötészetben egyedüliként képviseli hazánkat. Ennek apropóján a virágkötészetről és a felkészülésről beszélgettem vele.   

- Virágok közt nőttél fel, hiszen szüleid több évtizede virágokkal foglalkoznak, hosszú-hosszú évek óta van virágüzletetek Abonyban. Adott volt, hogy virágkötő legyen belőled? Nem érezted elvárásnak, hogy ezt a szakmát válaszd?   

- Kunfalvi Melinda: Soha nem volt kimondva, hogy „márpedig belőled virágkötő lesz”, de a szüleim próbáltak errefelé terelni, mert ebben tudtak nekem segíteni. Sokszor kérdezték, hogy mi szeretnék lenni, de konkrét tervem sosem volt. Nagyon szeretem az állatokat, de az egyszerűbb, kézenfekvőbb utat választottam, így virágkötő lettem.


Olvasd tovább...
2015 július 29 szerda - 13:27:48     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola egyik tanulójának, Al-Taji Petrának nyílt kiállítása az intézmény emeletén, ahol Petra néhány festményét tekinthették meg a képzőművészet iránt érdeklődők. A kiállítást követően megkerestük az ifjú „festőnőt”, aki kissé meglepetten, de annál készségesebben válaszolt a feltett kérdéseimre. Petra még csak 9. osztályos tanuló, mégis határozott elképzelése van a jövőről. Matematika-kémia szakos tanárnak készül. Amikor a hobbijáról kérdeztem, elgondolkodott, hogy a tanulás hobbinak számít-e, mert a rajzoláson kívül még abban nagyon jó. Mindig meglepődnek, amikor azt mondja, hogy két kedvenc tantárgya van, a rajz és a matematika. Mint megtudom, „rajzos családból” származik. Legnagyobb mentora az apukája, aki régen szintén festegetett, és akit nagyon tehetségesnek tart. Édesapja már egészen kiskorában elkezdte e művészet felé terelni, szerinte miatta tart most ott, ahol tart. Bár nem szereti magát reklámozni, a kiállítást követően mégis kötélnek állt, hogy interjút készítsünk vele, azzal a céllal, hogy minél többen megismerhessék Abonyban őt és a művészetét, és nem titkolt szándékunk, hogy példát állítsunk vele.
 
- Hogyan és mikor kerültél közelebbi viszonyba a festészettel? 
- A festéssel csak pár éve kezdtem el foglalkozni, előtte főleg ceruzával vagy szénnel rajzoltam. Ennek az volt az oka, hogy a feketén és a fehéren kívül nem mertem más színhez nyúlni, túl nehéznek találtam. Aztán egyszer, kb. 3 éve apukám leültetett egy vászon elé és ecsetet adott a kezembe. Akkor festettem meg az első képemet. Azóta sokat fejlődtem, de még nagyon hosszú út áll előttem.


Olvasd tovább...
2015 július 28 kedd - 20:16:40     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításhoz klikkeljen a plakátra!
2015 július 07 kedd - 15:32:31     Kulturális hírek     Hozzászólás 0
„Ha az ember visszaemlékezik, egy könyvet lehetne írni…”

Tóth ErnőTóth Ernő nyugalmazott testnevelő tanárt, volt városi képviselőt, az Abonyi Napló sokat publikáló volt újságíróját talán nem kell bemutatnom senkinek. Tóth Ernő idén 60 éve diplomázott, így gyémánt diplomát vehet át. Ebből az alkalomból otthonában találkozunk, ahol serlegektől, oklevelektől, kitüntetésektől roskadozó szekrényre figyelek fel. Ernő bácsi közel 40 évet töltött a testnevelésben, számtalan sportolót karolt fel és egyengetett az útján. Nem átallom megkérdezni, melyik díjára a legbüszkébb.   

- Tóth Ernő: Tarkó Sándor, volt tanácselnök a rendszerváltás után, 1990-ben az utolsó munkanapján felhívatott a tanácsházára, és kaptam tőle egy serleget „Tóth Ernőnek, az Ifjúságért” felirattal. Erre nagyon büszke vagyok. 

- Darányi Erika: Meséljen egy kicsit az ifjú éveiről. 
- T. E.: 1933. május 5-én születtem Abonyban. Édesapám kőműves mester volt, de megfázott, és akkor ezt még nem tudták kezelni. Öt éves voltam, amikor apám meghalt, nővérem pedig hat. Édesanyám egyedül nevelt fel bennünket. A polgári iskola elvégzése után a szegénység, amiben éltünk, nem tette lehetővé számomra, hogy továbbtanuljak. Így Szolnokra kerültem, ahol Patonai József építésznél építési gyakornok lettem, majd később is az építőiparban helyezkedem el, és végül ott ragadtam. A Patonai cég államosítása után a Szolnoki Magasépítő Nemzeti Vállalatnál kezdtem dolgozni. Több mint 2000 ember dolgozott ekkor ennél a vállalatnál, főleg laktanya építésével foglalkoztunk, és ismeretség révén maguk mellé vettek a szolnoki sztahanovisták. Ekkoriban nagyon jól kerestünk, heti 800 Ft-ot.


Olvasd tovább...
2015 június 30 kedd - 11:10:46     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A tüzet csak a közönség összefogásával és az est végeztével lehetett eloltani. A tüzet, mint megtudtuk, az egy éves jubileumát 2015. június 6-án ünneplő Parázs Táncszínház okozta, akik tüzes, táncos jeleneteikkel lángra lobbantották a lelkes közönséget. Az elmúlt időszakról, a táncszínház tagjairól és a jövőbeli tervekről kérdeztük Schulzné Szűcs Éva koreográfust, a csoport vezetőjét. 

„Nagy öröm volt számunkra, hogy megrendezhettük ezt a műsort a csapat egy éves jubileumára. Úgy érzem, hogy hálás volt a közönség, nagyon sok tapsot kaptunk. A Sodrás Népzenei Együttes kísérte az énekeseket és táncosokat. Itt szeretném megköszönni a közreműködést a Nosztalgiakórusnak, a táncosoknak, Acsai Ferencnek, Bende Tibornak, Debreczeni-Bakos Melindának és Fajka Zsanettnek, hogy részt vettek a produkciónkban, és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a műsorhoz. Nagyon megható volt számomra, hogy az előadás végén a táncszínház tagjai egy fotókból összeállított montázst adtak át számomra, amely azóta ott díszeleg a nappalim falán – mondta Schulzné Szűcs Éva az abony.hu-nak adott interjújában.
 
- Hogyan jött a Parázs Táncszínház ötlete?   
- S. Sz. É: A csoport 2014 júniusában alakult meg Acsai Ferencnek köszönhetően, aki felkért engem, hogy a 2014. októberi nótaműsorra két táncospárral készüljek fel. Igaz, hogy férfi hiánnyal küzdöttünk, de Lendvai Tamás csapattag örömmel elvállalta a szervezést, és további tagokat toborzott a műsorra. Elsőként Molnárné Csúti Bella, P. Tóth Erika és Mitus Ferenc csatlakoztak Tamáshoz. Az első nyilvános szereplésünk 2014. október 4-én volt. Egyáltalán nem volt tudatos a csapattagok szervezése, mára a csoportunk létszáma azonban kibővült, elérte a 16 főt, és két tiszteletbeli taggal is büszkélkedhetünk.


Olvasd tovább...
2015 június 28 vasárnap - 14:48:28     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Szeretnénk olyan fiatalokat bemutatni a kedves Olvasóknak a következő időszakban, akik igazán példaértékűek kicsiny térségünkben! Ezen a héten az abonyi Fajka Zsanettet ismerhetik meg.Fajka Zsanett még csak 20. életévét töltötte április 17-én, viszont fiatal kora ellenére már egy kézműves vállalkozást is működtet egyik barátnőjével, emellett ének és színészi tehetségével is jó párszor elvarázsolta a közönséget.

- Mióta részese a zene az életednek?
- Már az első osztályt is zenei osztályban kezdtem Abonyban, a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában. Itt emelt óraszámban tanultam éneket és tagja voltam a kiskórusnak is, részt vettem népdaléneklő, mesemondó, versmondó versenyeken. Másodikos koromtól elkezdtem furulyázni, majd 2 év után hangszert váltottam és fuvolán zenéltem 6 évig, szintén Abonyban, a Bihari János Zeneiskolában. Általános iskola után, a szolnoki Tiszaparti Gimnázium ének szakára felvételiztem, itt tagja voltam a leánykarnak és a vegyes karnak is, akikkel számos kiemelkedő eredményt értünk el. Tehetségünket az országban és a határon kívül is megmutathattuk. Lehetőségünk nyílt Finnországban és Erdélyben is fellépni. A gimnáziumi éveim alatt a szolnoki Bartók Béla Zeneiskolába jártam 2 évig magánének szakra, Erdélyi Erzsébet tanárnőhöz, akinek nagyon sokat köszönhetek.


Olvasd tovább...
2015 június 23 kedd - 18:07:56     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 június 22 hétfő - 13:39:27     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

 
További részletek a plakátra kattintva!
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények