Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2015 március 19 csütörtök - 19:52:33     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 március 18 szerda - 15:30:00     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 március 18 szerda - 10:27:05     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Nagyításhoz kattintson a képre!
2015 március 17 kedd - 14:33:41     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A Somogyi Imre Általános Iskola Szülői Munkaközössége jótékonysági bálra hívta és várta Abony város lakóit, s mindazokat, akik egy kis kikapcsolódásra vágytak. 2015. március 14. dátum közeledtével egyre izgatottabbá váltunk, hiszen kissé kockázatos ebben a válságos, nehéz helyzetben bált hirdetni, mikor a családok megélhetése oly nehéz. A tanulók kulturális rendezvényeinek támogatásához járult hozzá valamennyi vendég, aki e napon belépőjegyet, támogatói jegyet vásárolt, és mindazok, akik adományaikkal támogatták a rendezvényt. A finom vacsorát az INNOVEN Kft. készítette és szolgálta fel. A báli hangulathoz, a hajnalig tartó tánchoz az Abonyi Mulatós Zenekar (Dányi Balázs, Tóth István, Vízner Gábor, Gulyás Pál) szolgáltatta a jó zenét.
 
A galéria a fotóra kattintva érhető el! (Fotó: Borsányi János)


Olvasd tovább...
2015 március 16 hétfő - 17:06:00     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Immár 40. alkalommal rendezte meg a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium „Éneklő osztályok versenyét”. A gimi összes osztálya megmérettette magát ezen a versenyen, amely idén jubileumi volt. Minden osztály repertoárjában egy népdalcsokor, egy többszólamú mű, és egy számukra kedves modern darab szerepelt. A mára országos hírnévre szert tett esemény zsűrijének elnöke idén dr. Mindszenty Zsuzsanna egyetemi docens, Liszt-díja karnagy, a Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke volt. A nap igazi meglepetéseként a tantestület előadásában a Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusa hangzott el.
 
A képen az I. helyezett, "arany"-os 12. a osztály látható. A galéria a képre kattintva megtekinthető!


Olvasd tovább...
2015 március 16 hétfő - 15:05:31     Kulturális hírek     Hozzászólás 0
Év orvosa 2014 közönségszavazás: itt a TOP10 lista

 
A március 6-i indulás óta összesen 5.959 szavazat érkezett a 2014-es Astellas-díj - Az év orvosa pályázat internetes közönségszavazásán. A 107 jelölt részvételével zajló nemes versengés tétje, hogy ki kapja idén az Astellas-közönségdíjat, illetve az azzal járó „Az év orvosa” címet. Voksot beküldeni 2015. március 20. 22.00 óráig a www.astellasdij.hu/evorvosa/vote/ weboldalon lehet. A lista élén álló első TOP10 jelölt neve abc-rendben ide kattintva érhető el.
 
Dr. Homoki Ildikó abonyi háziorvos bekerült a TOP 10 jelöltek közé. Még három teljes nap áll rendelkezésre a szavazáshoz.
 
A Sajtóközlemény ide kattintva tekinthető meg.
 
Fotó: Szilágyi Tamás
 
Forrás: http://evorvosa.astellasdij.hu/
2015 március 16 hétfő - 07:41:39     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Cegléden rendezték meg a Kistérségi angol nyelvi szavalóversenyt, ahol iskolánkat 3 tanuló képviselte. Az 5.-6. évfolyamon Bártfai Kriszti 6. m osztályos tanuló a 7. helyen, Molnár Luca 5. m osztályos diák a 9. helyen végzett. A 7-8. évfolyamon Szabó Károly 8. t osztályos tanuló a 3. helyet szerezte meg. Büszkék vagyunk Rájuk! 
 
Csóka Ari és Kapás-Szabados Erika angol nyelvtanárok
 
Somogyi Imre Általános Iskola
2015 március 13 péntek - 19:49:50     Kulturális hírek     Hozzászólás 0
Megemlékezés Abonyban az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra

Március 13-án, délután került sor az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezésre Abonyban, a Művelődési Ház színháztermében. A rendezőknek sikerült igazán méltó és színvonalas programot összeállítaniuk erre az igazán fontos eseményre, igyekezvén kiemelni annak lényegét, nem veszítve a műsor érdekességéből. A Kultúra Háza zsúfolásig megtelt a megemlékezés délutánján. Ebben az időszakban Magyarországon az emberek kokárdát tűznek a szívük felé, ezzel is hangsúlyozva büszkeségüket magyarságukra. Nagy Józsefné, a Somogyi iskola pedagógusa nyitotta meg az eseményt és köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepi műsor főszereplői a Somogyi Imre Általános Iskola tanulói, a Nagyabonyi Színkör, a Parázs Táncszínház tagjai, és az Abonyi Fúvószenekari Egyesület voltak.
 
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez! Fotó: Borsányi János, Darányi Erika


Olvasd tovább...
2015 március 11 szerda - 20:10:53     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A 2014/2015-ös tanévben iskolánk ismét megrendezte farsangját. A diákok élménydús műsorokat adtak elő. 8 produkciót láthattunk. A legjobbnak bizonyult a 10. a műsora, híradást parodizáltak. Illetve 2. helyezést ért el a 9. a műsora. 3. helyezést ért el a most érkezett 9. ny osztály. Minden csapat nagyon ötletes és ügyes volt, a diákok sokat készültek, így jó produkciók születtek. A tanulók visszajelzése alapján ugyanilyen lelkes farsangi készülődés várható jövőre is.
 
www.kinizsi-abony.hu

2015 március 11 szerda - 19:29:33     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Az Abonyi Pingvines Óvoda és Bölcsőde minden évben nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre. Óvodánk életének egyik meghatározó részét alkotják a néphagyományokhoz kapcsolódó ünnepek, jeles napok. Népszokásaink, a népi kultúra felelevenítése elengedhetetlen a mindennapokból, hiszen ezek határoznak meg bennünket, s a nevelés minden területén jelen vannak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek, koruknak megfelelően, megismerkedjenek az őket körülvevő világgal, hagyományinkkal, népi kulturális örökségeinkkel, a múltunkkal. Intézményünkben működik egy hagyományőrző munkacsoport, mely ötletekkel, programokkal segíti népszokásaink felelevenítését. A néphagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek közösségformáló erővel bírnak, hozzájárulnak a gyermekek személyiségfejlődéséhez. A mai rohanó világban a nyugalom szigetét jelenti, ha lehetőségünk van kikapcsolódni, népi gyermekjátékokat játszani, népmesét hallgatni, táncolni, énekelni. Az óvodai hagyományőrző tevékenységek, a gyermekek kíváncsiságára építve, játékosan felelevenítik múltunk titokzatos világát, örömet szereznek, hozzájárulnak a gyermekek erkölcsi, esztétikai, érzelmi neveléséhez, és a nemzeti identitástudat alakításához. Intézményünkben minden évben megrendezésre kerül a farsangi mulatság, és az ehhez kapcsolódó hagyományok, népszokások felidézése.
 
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
 
 *****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények