Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2015 március 07 szombat - 07:35:15     Kulturális hírek     Hozzászólás 0


A 3 Muskétás - Horn section Abony Wind Orchestra megyei vadászbált rendeztek a szolnoki Hozam Klubban. Gulyka László, Garancz Tibor és Garancz Attila képviselte az Abonyi Fúvószenekari Egyesületet. Gratulálunk!2015 március 05 csütörtök - 15:45:12     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 március 02 hétfő - 12:20:07     Kulturális hírek     Hozzászólás 0
A héten már kapható!A tartalomból:
- Hírek a Városháza tájékáról
- Az Abonyi Nótakör ismét sikeres évet zárt
- Beszélgetés Fehér Majzik Sarolta írónővel
- Kontroll: beszélgetéssel egybekötött filmnézés Mucsi Zoltánnal
- Visszatekintés: Bihari János Zeneiskola
- Sporthírek
 
Árusítóhelyek az Olvasd tovább szövegre kattintva.
 
 
 
 
 
 


Olvasd tovább...
2015 március 01 vasárnap - 15:14:06     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Alig egy hét, elérkezik a nőnap, és kezdetét veszi vele a nőnapi gálaműsor is Abonyban, a Művelődési Házban. A férfiak talán kézen fogják párjukat, és meglepik őket egy zenés műsorral, ahol garantáltan kikapcsolódhatnak, aztán egy gyertyafényes vacsorával folytatódhat az este. Szilágyi Tamást, a műsor összeállítóját a felkészülésről kérdeztem. 
Térdelőrajtban vagytok már a közelgő nőnapi műsor miatt? Rendben vannak a díszletek? - Az utolsó simításokat végezzük. Most gondolom át a látványelemeket. Készítem a díszletet, hogy minden dizájnos legyen. Festek, vágok, videót szerkesztek – nem unatkozom. :-) 

Mióta készültök a produkcióra? - Igazából a nosztalgia műsor után rögtön adott volt a folytatás. Volt, aki egyenesen követelte az ismétlést. Szerettem volna, ha a következő általunk bemutatott produkció egy igazán szép eseményhez kapcsolódik. Úgy gondolom, hogy a nőnap méltó ehhez a műsorhoz, és a műsor is méltó a nőnaphoz.
 
A beharangozó videó megtekintéséhez klikkeljen a képre!


Olvasd tovább...
2015 február 24 kedd - 11:30:21     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 február 24 kedd - 09:00:28     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015. február 19-én volt az első abonyi dráma bérlet első előadása a művelődési házban. A Nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió mutatta be Moliere Tartuffe című vígjátékát.  Bátor kísérletbe kezdett a Kultúra Háza vezetése azzal, hogy dráma bérletet hirdetett az abonyi nagyközönségnek. Nyilvánvaló, hogy az előadás-sorozatot elsősorban a középiskolás diákoknak szánták. A bérletben kínált darabok mind kötelező olvasmányok, érettségi tételek. Azok a diákok, akik ott voltak az előadáson, biztosan nagyobb kedvvel veszik a kezükbe, és olvassák majd az eredeti művet. A megszokott, igen lelkes törzsközönség várta az előadást. A darabot Vas István fordításában, Kiss Zsolt rendezésében láthattuk. Egy, elsősorban amatőr színjátszókból álló társulatnak nagyon komoly feladat Moliere leggyakrabban játszott színművét színpadra vinni. Az álszentség, képmutatás, gátlástalan farizeusság történelmileg minden kor társadalmában előforduló veszélyes bűn.

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre! Fotó: Borsányi János


Olvasd tovább...
2015 február 22 vasárnap - 19:55:45     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere megkereséssel élt a Polgármesteri Hivatal felé azzal kapcsolatosan, hogy 2015-ben is várják Abony város csatlakozását a 2012-ben létrehozott Magyarország legszebb konyhakertje országos programhoz. A program a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve a Nemzeti Vidék Stratégia és a Vidékfejlesztési Program 2014-2020 szemléletével egyező módon, „A legszebb  konyhakertek” Program a háztáji, konyhakerti kertművelés megbecsülésére, népszerűsítésére jött létre, amely alapját képezi az elkövetkező időszak önfenntartó, helyi termék előállítást elősegítő szemléletmód kialakításához. Pest megyéből 17 település már 2014-ben is csatlakozott a programhoz és számos szép eredmény született, több országos díjra jelölt kerttel büszkélkedhetnek, ezért megtisztelő lenne, ha Abony települést is a Program részeseként üdvözölhetném


Olvasd tovább...
2015 február 20 péntek - 23:04:55     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015. február 20-án, délután tartották meg a tavaly októberben kezdődött helytörténeti vetélkedő döntőjét a Művelődési Házban az Abonyi Lajos Múzeum Baráti Kör és az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely szervezésében. A vetélkedőt a szervezők azzal a nem titkolt szándékkal rendezték meg, hogy bővítsék a résztvevők körét. Legközelebb már nem csak az iskolák tanulóit és pedagógusait várják a megmérettetésre, hanem családok és baráti közösségek megjelenésére is számítanak. A verseny célja Abony város történelmének megismertetése a fiatalabb korosztállyal, a Múzeum Baráti Kör taglétszámának növelése, fiatal tagokkal való bővítése. A vetélkedő megnyitójaként a Somogyi iskola kiskórusa magyar népdalokkal szórakoztatta a jelenlévőket, Király Borbála felkészítő tanár vezetésével. A döntő vezetői, egyben a feladatok összeállítói: Györe Csaba, a Somogyi Imre Általános Iskola pedagógusa és Tarjányi István a Múzeum Baráti Kör titkára voltak.


Olvasd tovább...
2015 február 18 szerda - 09:22:48     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

2015 február 16 hétfő - 23:45:34     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

A Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola igazgatójaként tájékoztatást nyújtok az iskolánkban megszervezésre kerülő közösségi szolgálatról. A közösségi szolgálat keretén belül a diákok – a törvényi szabályozás alapján - önként választják meg azokat a tevékenységeket, ahol az 50 órát teljesítik.
 
Az elmúlt két évben többek között az alábbiakban vettek részt diákjaink:
- korrepetálás általános iskolákban
- ruhatárban és jegyszedésben segítés
- kulturális programokban szereplés (iskolai és városi műsorok)
- szociális intézményekben egy-egy ünnep alkalmából megemlékezés
- katonai akadálypálya építése a gimnázium tanulói számára
- a Városunk Fejlődéséért Egyesület programjaiban önkéntesség (mellrák elleni séta)
- helytörténeti tábor szervezés
- ételhordás idős emberek részére
- a Speciális Otthonban műsorok adása


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

*****
 
 *****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények