Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Városi rendezvények'
2018 augusztus 06 hétfő - 17:57:51     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely az idei évben is megrendezte a Tó Partyt és az Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyt, 2018. augusztus 04-én Abonyban.

   Talán nincs olyan abonyi, aki valamilyen formában ne hallotta volna még az abonyi tarka borjú históriáját. Három évvel ezelőtt a legenda újjáéledt, azóta minden augusztus első szombatján megállíthatatlanul száll a finomabbnál finomabb étkek illata az alföldi település Mikes-tavának partjáról. A főzőversenyre családok, baráti társaságok, cégek és civil szervezetek is örömmel fogadták el a meghívást településünkön innen és túl. A fakanálforgatók a hagyományokhoz igazodva ezúttal is marhából, ill. borjúból készült ínyencségeket varázsoltak az asztalokra. A finomságokat déltájt szakmai zsűri értékelte, akiket a versenyzők különleges tálalással vagy éppen meglepetésekkel igyekeztek levenni lábukról, ill. „ízlelőbimbójukról”. A gasztronómia mesterei a szemet gyönyörködtető, ízletes ételek közül végül kiválasztották a legkiválóbbakat, melyek készítői ünnepélyes keretek között tartott eredményhirdetésen vehették át a megérdemelt ajándékaikat. A rendezvényen megemlékeztek a július végén, a Mikes-tónál tragikus balesetben elhunyt kisfiúról is.

KLIKK a képre a fotógalériáért!


Olvasd tovább...
2018 augusztus 06 hétfő - 15:31:59     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Abony Város Önkormányzata és az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2018. augusztus 20-án tartandó Szent István-napi programokra.

Programok:
 
09:00 órától Városi Ünnepség
Helyszín: Szent István katolikus templom előtti tér
 
Köszöntő: Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony
 
"Abonyiak Abonyért" díjak átadása
 
Kenyérszentelés: Molnár Péter plébános úr
 
10:00 órától Szentmise - körmenet
 
10:00 órától Sportversenyek
 
Szent István-napi Sakk- és Labdarúgó Verseny a Varga István Városi Sportcsarnokban
 
16:30 órától Fellépnek a művelődési házban működő csoportok
Helyszín: Kossuth tér

Kedvcsinálók: Gólyalábas Betyárok műsora
 
19.00 órától Dér Heni műsora

20:00 órától Radar együttes koncertje
 
21:00 órától Tűzijáték
 
21:30 órától Vikidál Gyula koncertje
 
22:30 órától Jericho koncert

Rossz idő esetén a délelőtti programok a Kultúra Házában, a délutáni programok a Varga István Városi Sportcsarnokban kerülnek megtartásra.


Olvasd tovább...
2018 augusztus 06 hétfő - 14:51:59     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

torokbalinti_kamarakorus_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.png   A Törökbálinti Kamarakórus nagy örömmel fogadta el az Abonyi Lajos Művelődési Ház meghívását, az általa minden évben megrendezésre kerülő „Nyári Zenés Est Abonyban” című rendezvényre. Idén a kamarakórusunk egész estét betöltő előadását hallgathatta a város zenebarát közönsége.

   A modern városi kultúrház udvarának nyári szellő fútta hangulata, a zenekedvelő közönség figyelme, szeretete hatotta át 2018. június 30-i koraestét. A Törökbálinti Kamarakórus Hangoló című koncertjének mottója: „Érzelmek, szerelem, szeretet, gyűlölet, indulat és más érzések a zene nyelvén” hűen fejezi ki mindazokat a benyomásokat, amelyekből ízelítőt adtunk a város zenét, kóruséneket kedvelő és értő közönségének. A repertoár rendkívül változatos és sokszínű volt, a legkülönfélébb zenei stílusjegyekkel.

   Boros Tibor karnagyunk minden elhangzó mű előtt néhány gondolattal áttekintést adott a kórusmű szerzőjéről, történelmi hátteréről, az adott kor zenei irányzatáról, a mű hangulatáról.


Olvasd tovább...
2018 augusztus 06 hétfő - 08:24:38     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

oseinkplakat_kerekparostura_abonyi_abony_abonyban_abony.hu_2018.jpg   Kiskunfélegyháza újratelepülésének 275. évfordulója alkalmából „Őseink Útján” elnevezéssel háromnapos kerékpáros túra indul augusztus 11-én Kiskunfélegyházáról Jászfényszarura. A túrán Abony városát is érintjük. A vasútállomáson szeretettel várjuk majd a kerekezők csatlakozását, akik az egész túrát, vagy csak egy-egy szakaszt szeretnének teljesíteni - közölte honlapunkkal Kovács Gyula főszervező.

Az útvonal: Kiskunfélegyháza – Jászfényszaru – Kiskunfélegyháza (Táv 135 – 135 km).
Szállásról a szervezők korlátozott számban gondoskodnak.

Részvételi feltételek:
Megfelelő erőnlét
Kifogástalan műszaki állapotban lévő kerékpár
A KRESZ szabályainak betartása

Regisztrációs díj: 1.000 Ft (Az összeg magában foglalja a biztosítást is. Akik csak egy-egy szakaszt kívánnak végigtekerni, azoknak nincs regisztrációs díj)


Olvasd tovább...
2018 július 10 kedd - 06:40:38     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2018 július 05 csütörtök - 14:02:09     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   A magyar egészségügy napja alkalmából, Semmelweis-napi ünnepség keretében köszöntötték a helyi egészségügyben dolgozókat 2018. június 29-én, a Városháza dísztermében.

   Ezen alkalomból valamennyi abonyi lakos és az önkormányzat nevé­ben köszönetet mondunk minden szakembernek városunk egész­ség­ügyi ellátásában vég­zett lelkiismeretes munkájáért. Köszöntjük az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozó orvosokat, fogorvosokat, gyógyszerészeket, asszisztenseket, védőnőket, bölcsődei kisgyermek nevelőket, illetve a munkájukat segítő alkalmazottakat és az egészségügy nyugdíjasait is.

   A megjelenteket Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság tagja köszöntötte, majd Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony ünnepi köszöntője hangzott el. Ezt követően a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei adtak műsort. 

KLIKK a képre a fotógalériáért!


Olvasd tovább...
2018 június 27 szerda - 16:28:19     Városi rendezvények     Hozzászólás 0
AKIK MEGKAPTÁK, AMIT AKARTAK - Veres Tamás színdarabjának ősbemutatója Abonyban-

   Kedves olvasóink! Aktuális színházélményünket és egyben ajánlónkat küldjük. Szíki Károly
 
   Élő. Lüktető színkör az Abonyban működő Nagyabonyi Színkör. Vezetője Király Béláné Izabella tökéletes darabválasztó rendező, dramaturg és szervező. Ezúttal, ismételten  19-re lapot húzott és nyert azzal, hogy Veres Tamás darabját választotta a társulata számára.

   Veres Tamás költő Abonyban született 1976-ban, itt járt iskolába, majd Ceglédre költözött. Ma is Cegléden él. Már kamaszkorában kezdett verseket írni. A 2000-es évek végén küldte el poémáit irodalmi pályázatokra, amelyek közül szinte mindegyiken dobogós helyen végzett.

   2003-2007 között a Nokomplett füzetek sorozatban jelentek meg viccfüzetei: Az 500 Nokomplett iskolai intő, az 500 Nokomplett iskolai aranyköpés és a Nokomplett panaszkönyv. Díjak, nyertes pályázatok sokasága igazolja, hogy ezen a pályán otthonosan mozog. A Nagyabonyi Színkörrelkötött szövetsége sikert ígért. És valóban: kirobbanó sikert ért el a társulat a szerzővel és rendezővel egyetemben. 


Olvasd tovább...
2018 június 26 kedd - 15:11:18     Városi rendezvények     Hozzászólás 0
2018. augusztus 04. - Abony, Mikes-tó (Mikes Kelemen utca 9.)

abonyi_to_party_tarka_borju_fozoverseny_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg
   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és MKH az elmúlt évek nagy sikereire való tekintettel, idén is megrendezi a IV. Tó Partyt és az Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyt.

   A főzőversenyre idén is várjuk augusztus 4-én, 8 órától azon családok, baráti társaságok, cégek, civil szervezetek jelentkezését, akik meg szeretnék mutatni, hogy jól forgatják a fakanalat.

A főzőversenyre nevezett csapatok három kategóriában mérhetik össze tudásukat:
- Bográcsos ételek
- Sültek, grillek
- Egyéb, Kinizsi korabeli ételek

Az egyetlen feltétel, hogy marhából, borjúból készült finomságok kerüljenek a tányérra. Az elkészült ételeket idén is szakmai zsűri fogja elbírálni.
 
Nagyításért KLIKK a plakátra!


Olvasd tovább...
2018 június 11 hétfő - 09:33:24     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   nyari_zenes_est_abonyban_torokbalinti_kamarakorus_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg  abonyi_kultura_haza_nyari_musorajanlo_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg 
Nagyításért kattintson a plakátokra!
2018 június 08 péntek - 10:00:01     Városi rendezvények     Hozzászólás 0
„A legenda újjáéled” avagy a III. Abonyi „Tarka borjú” Főzőverseny & Hagyományőrző találkozó

   Az „Abonyiak: a tarka borjúsok”, szól egy régi történetben, amit a mai generáció talán már hallomásból sem ismer.

   Miért kapta Abony ezt a megtisztelő „címet”? Ez egy hosszú mese, amely röviden a következő. A gazda kivitte a vásárba eladni a borjúját, de mivel az nem tarka volt, nem lelt vevőt rá. Gondolt egyet: lefestette tarkára. Lett is vevő rá, de az üzlet megkötése után el kezdett esni az eső, ami lemosta az állatról a festéket. Az üzlet így meghiúsult, de a bélyeg Abonyon maradt.

   Régen érlelődik az abonyiakban, hogy ezeket a – már legendává szelídült – történeteket fel kellene eleveníteni. Itt az alkalom,hogy megmutassuk országnak,világnak: tarka borjúsok vagyunk és a fakanalat is jól forgatjuk! Borjúból, marhából, itt az Alföld közepén, kitűnő ételeket tudunk készíteni!


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 ... 69 70 71
Közérdekű információk

Programajánló

Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények