Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Városi rendezvények'
2017 május 23 kedd - 10:16:20     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

2017. május 20-án a gyermekeket ünnepeltük a Pingvines Óvoda és Bölcsőde dolgozói által szervezett Városi Gyermeknapon.

Az óvoda árnyas udvarán megtartott rendezvényen színes műsorokkal és programokkal várták a város valamennyi gyermekét. A bejáratnál vidám bohócok fogadták az érkező csemetéket. A színpadon egész délelőtt produkciók szórakoztatták a kicsiket és nagyokat. Előbb a Katica csoport tornájával melegíthettek be a gyerekek, majd a Békés megyéből érkező Fülemüle zenekar alapozta meg a jó hangulatot. Ezt követően a Napocska, a Micimackó és a Csiga-biga csoport táncelőadása, valamint az Anyanyelvi munkacsoport dramatizálása derítette jó kedvre a látogatókat. 
 
A gyermeknap legjobb pillanatait a fotóra kattintva tekintheti meg.


Olvasd tovább...
2017 május 23 kedd - 07:27:18     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2017 május 18 csütörtök - 16:44:26     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

Ideje: 2017. 05. 21. (vasárnap)
Helye: Abonyi Sportpálya, Imre u. 4.
 
Program:
09:45 Hivatalos megnyitó
10:00 Megye II. osztályú U16-os bajnoki mérkőzés
           Abonyi KID FC - Örkény SE csapatai között
12:00 Megye I. osztályú U14-es bajnoki mérkőzés
           Abonyi KID FC - Veresegyház VSK csapatai között
 
Díszvendég: Nagy Gergely, az NB I-es Vasas, Magyar U21 és felnőtt válogatott kapusa
Benkő Tamás, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke

Támogatók:
Abonyi KID FC, Pintér és Társa Kft., GU-MO Sprint Team Kft., Új Tüzép, Peze Pékség, Magyar Vegyeskereskedés, Bujdosó Tibor E.V., Magyar Ildikó, Szilváshús Kft., Strand Kisvendéglő.

Médiatámogatók: Abony város hivatalos honlapja (abony.hu), Szolnok TV, Sportszelet

Minden érdeklődőt várunk sok szeretettel! A belépés díjtalan!

Jöjjön Ön is, szurkoljon az abonyi focisták sikeres szerepléséért! 

Nagyításért kattintson a plakátra!

2017 május 17 szerda - 10:11:02     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

Nagyításért kattintson a képre!
2017 május 09 kedd - 13:38:48     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

varosi_versmondo_verseny_alsosoknak_abony_abony.hu_2017.jpg2017. május 04-én rendezték meg Abonyban, a Kultúra Házában a Városi Versmondó Versenyt, ahol az iskolai fordulókon továbbjutott alsó tagozatos gyerekek mutathatták meg szavalótudásukat.
 
Eredmények:
1. osztályosok
I. helyezett: Fajka Léda Zsófia, Gyulai iskola (felkészítő: Márkus Adrienn)
II. helyezett: Medveczky Virág Zoé, Somogyi iskola (felkészítő: Zima Márta)
Vida Noémi, Gyulai iskola (felkészítő: Csibrányné Kovács Mária)
III. helyezett: Tóth Norbert, Somogyi iskola (felkészítő: Pál-Szabó Andrea)
 
A fotógaléria megtekintéséhez KLIKK a képre!


Olvasd tovább...
2017 április 26 szerda - 15:54:53     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2017 április 25 kedd - 11:15:59     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

Páratlan zenei élménnyel lett gazdagabb az abonyi közönség a Cári Tibor, Fazekas-Tatár Csilla és Szabó József Attila alkotta Cári Trió koncertjén, melyet 2017. április 22-én adtak az Abonyi Lajos Művelődési Házban. „A színház zenéje” címre keresztelt projekt részeként elhangzott hangverseny felejthetetlen és elgondolkodtató érzéseket hagyott maga után a színházteremben.
 
Fazekas-Tatár Csillát talán nem kell bemutatnom senkinek: a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola fuvola szakos pedagógusa, aki gyakorta örvendezteti meg játékéval a komolyzene abonyi kedvelőit. A Cári Triót két évvel ezelőtt két zenésztársával alapították, akik Erdélyben élnek. Cári Tibor zeneszerző, zongoristával és Szabó József Attila csellistával még tanulmányai során ismerkedett meg.
 
Képriportunk a fotókra kattintva tekinthető meg!
 


Olvasd tovább...
2017 április 24 hétfő - 10:52:00     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

abonyi_punkosdolo_100_folk_celsius_abony_abony.hu_2017.jpg
Nagyításért KLIKK a plakátokra!
 
2017 április 19 szerda - 09:58:16     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

p_kovacs_istan_festomuvesz_abony_abony.hu_2017.jpgAz abonyi származású, P. Kovács István festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Kultúra Háza aulájában 2017. április 14-én.
 
A megnyitó előtt a Bihari János Zeneiskola növendékei adtak műsort, majd Jandácsik Pál, a Művelődési Ház munkatársa méltatta a festőművészt és nyitotta meg a kiállítást, amely Heiling György tanár úr emléke előtt tiszteleg. 
 
P. Kovács István 1961-ben született Abonyban. Már gyermekként rajongott a képzőművészetért, a zene és a sport mellett ez volt az igazi szenvedélye. Heiling György tanár úr keze alatt vált a ceruzarajz és a linómetszet mesterévé. Már egészen fiatal korában eredményesen szerepelt gyermekrajz pályázatokon Új-delhiben, Moszkvában, Csehországban és Magyarországon.
 
KLIKK a fotóra a képgalériához!


Olvasd tovább...
2017 április 19 szerda - 07:39:54     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

b_kote_lilla_abonyi_kolto_iro_zenes_irodalomora_abony_abony.hu_2017.jpgA költészet napjához kapcsolódva rendhagyó, zenés irodalomórát szervezett az Abonyi Lajos Művelődési Ház, melyen B. Kóté Lilla abonyi költő, író volt az előadó. A zenei kíséretet Szilvás Péter biztosította gitáron.
 
A diákok nagy figyelemmel hallgatták a verseket, novellákat, melyeket a költőnő saját kötetéből olvasott föl 2017. április 12-én, a Kultúra Háza színháztermében. Minden költeményt egy-egy gyönyörű dal követett, melyet közösen énekeltek el. Csodálatos volt! Az alábbiakban a költő egyik prózáját olvashatják, mely az előadáson is elhangzott.
 
B. Kóté Lilla: Foszlányok:
Három napig tartott. Apám leültetett minket a konyhaasztalhoz. Este volt, mosakodás után. Csak az izzó világított, anyám kezeit dicsérő konyhában. Leültünk, apám pedig elkezdte a mesét. - Három napig fog tartani - mondta, s már kezdtek is megelevenedni a képek. A bíborszínű virágról, amely olyan nagy szerencsét hozott a lánynak, hogy boldog és szerelmes lett sok-sok megpróbáltatás után. Minden este egy rész. Élt minden, amit apám mondott, olyannyira, hogy látom ma is, ahol a kereskedőt kirabolják, a kastélyt, amely szürkébe borul és a szobákat, melyek szépek, mégis félelmetesek, majd betölti őket a boldogság.
 
 
KLIKK a képre a galériához! Abony.hu fotók: Darányi Erika 
 
Minden előttem van, pedig huszonhárom éve már, hogy befejeződött a mese. Látom mégis nővérem arcát, aki nyughatatlan természete ellenére ülve hallgatta apámat, s ma már három gyermek anyja. Jómagam is tágra nyílt szemmel hallgattam és az egyébként is álmodozós természetem valósággá sodorta apám szavait. Éppen úgy, mint mikor nővérem hátán „árvalányhaj országba” repített a képzelet. Ott is volt herceg, királylány és persze sírig tartó szerelem. Elteltek az évek. Második gyermekem szíve dobog bennem. Mennyi minden történt azóta és milyen boldogan visszapergetném az időt kerekét, s ülnénk a sötét kis konyhában és csak az izzó világítana, mely tudom, ma már tudom, bevilágítaná a mindenséget és csak hallgatnám apám fáradt, mégis boldog szavait.
 
A cikk szerzője, Abony.hu fotók: Darányi Erika
 
A képekre kattintva megnézheti az irodalomóra legszebb pillanatait.
Oldal:  1 2 3 4 ... 59 60 61
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
 
 *****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények