Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2019 december 20 péntek - 10:16:20     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

2019. 12. 10-én, kedden délután a Humán szolgáltató Központ Család-és gyermekjóléti szolgálat épületét a Karácsonyi Ünnepekre való készülődés hangulat töltötte meg. A szolgálat munkatársai valamint az óvodai –és iskolai szociális munkás már napokkal előtte lázasan készítették a gyerekek „cipős doboznyi” ajándékait. Az ajándékok átadását kézműves foglalkozással egybekötött teadélutánon adták át. 

A meghívást 20 gyerek fogadta el. A délutánt egy közös beszélgetéssel kezdtük, hogy kinek mit jelent, az Advent, Szenteste, Karácsony, Szilveszter mit ünnepelünk, milyen szokások köthetőek az ünnepkörhöz. Beszéltünk a szaloncukor eredetéről. Majd különböző díszeket, üdvözlőlapokat készítettünk, amelyeket haza is vihettek. A délután fénypontja a személyes, névre szóló ajándékok átadása volt. 

A gyerekek csillogó szemekkel vették át az ajándékokat, a szolgálat munkatársai pedig meghatódva nézték boldog pillanataikat. 

Beszámolót készítette: Balog-Kökény Krisztina Család-és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetője
2019 december 11 szerda - 21:50:40     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Őszi életképek a Somogyiból! Az őszi időszakból sok cikk és fénykép jelent meg az iskola életéből, a sport eredményekről, a szavalóversenyekről, az ünnepségekről, a matematika területéről, de sok más területen is szorgoskodunk. Lássunk belőle még néhányat! 

A Nyelvek Európai Napja 

A Nyelvek Európai Napját minden évben szeptember 26-án ünneplik 2001 óta. Iskolánkban is megemlékeztünk erről a napról. A tanulóknak egy kérdéssort kellet megoldaniuk, valamint plusz feladatként kapták azt, hogy készítsenek posztert egy európai országról. A versenyen 5-8. évfolyamos tanulók vettek részt akik közül sokan nagyon szép és ötletes munkákat készítettek. A következő szép eredmények születtek: 5. osztály: 1. Gazsovics Nóra 5.t 2. Kaczúr Anna 5.m 3. Lázár Kamilla 5.m 6. osztály: 1. Gálfi Patrik 6.a 2. Szikszay Andor 6.m 3. Schenek Bence 6.t 8. osztály: 1. Csibrány Máté 8.m 2. Tóth Máté 8. m 3. Medveczky Jázmin 8.t Gratulálunk!  

Kistérségi Idegen Nyelvi Verseny
2019. októberében rendezték Nagykőrösön a Kistérségi Idegen Nyelvi Versenyt. Az Arany János Református Gimnázium és Szakgimnázium által rendezett versenyen iskolánkból kettő, angol nyelvet tanuló diák vett részt. A versenyzőknek szóbeli és írásbeli feladatokat is meg kellett oldaniuk. Csányi Alex 6.m osztályos tanuló II., Tóth Máté 8.m osztályos tanuló pedig VI. helyezést ért el. Gratulálunk Nekik a szép eredményhez! 

Halloween - délután
Az angol nyelvi munkaközösség, mint minden évben, október végén, idén is megtartotta a Halloween - délutánt. A gyerekek szép számmal érkeztek. A délután folyamán vetélkedőkkel, jelmezes felvonulással szórakoztattuk a tanulókat. Díjaztuk a legötletesebbet, a legfélelmetesebbet és a legaranyaranyosabbat. Egy nagyon kellemes és jó délutánt töltöttünk el együtt.
Az angol nyelvi munkaközösség sikereit Csőke Judit, Csóka Ari és Kapás – Szabados Erika tanárnőknek köszönheti az iskola. 

Dél-Pest Megyei Regionális Diákparlament Monoron
Molnár Vivien, 8. m osztályos tanuló, diákönkormányzati elnök beszámolója
Monoron került idén is megrendezésre 2019. november 11-én a Regionális Diákparlament. Először Szabó Róza, a Szolnoki Pedagagógiai Oktatási Központ vezetője tartott nyitóbeszédet majd, Darázsi Kálmán, Monor polgármestere köszöntött minket. Az első napirendi pont szerint, egy három főből álló szavazatszámláló bizottságot hoztunk létre. Ezután elhangzott Szabó Melinda DÖK-elnök éves beszámolója, majd meghallgattuk a régió diákönkormányzati képviselőinek is összefoglalóit. A diákok beszélgettek az oktatásban és az iskolákban felmerülő nehézségekről és a megoldásra váró problémákról. Felterjesztették javaslataikat. A nap zárásaként 10 önként jelentkező diák közül kellett megválasztanunk egy tanulót, aki képviselni fogja a jövő évben a megyét. Az esemény végén megvendégeltek minket süteménnyel és pogácsával. 

Filharmónia hangversenyen jártak a 6. m és 7. b osztályos gyerekek 
2019. november 18-án került sok az idei tanév első filharmóniai hangversenyére Cegléden, a Kossuth Lajos Művelődési Központban. Köszönjük a lehetőséget Tankerületünknek, hogy ismét részt vehetünk a hangversenysorozaton. Ezen a napon Várnagy Andrea és lánya, Farkas Lili tartották az első előadást ZeneVarázslat címmel. Különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerkedjenek a klasszikus zenével: „A zene szeretete egy teljesebb élettel ajándékozza meg azokat, akik átélhetik ezt az élményt és sajnos napjainkban sok gyermek nő fel úgy, hogy sosem hall komolyzenét.” A zongoraművész több száz interaktív koncertet adott már, több mint egy millió gyereknek határon innen és túl is. A interaktív program során nem csak a zene, hanem más művészetek, így az irodalom és a képzőművészet is nagy szerepet kapnak. A művésznő már volt korábban is iskolánk vendége, így nem volt ismeretlen, hogy milyen élményt nyújt a gyerekeknek. Izgatottan várjuk a februári jazz előadást. 

Idén is az Öveges laborban
A „Természettudományi ismeretek oktatása korszerű eszközökkel és módszerekkel” project keretében az idei tanévben is tartottunk tanórákat november 26.-án a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Szakgimnáziumában. Egy-egy ilyen óra nagy öröm a diákoknak. A laboros foglalkozásokon a gyerekeknek lehetőségük volt párokban vagy kis csoportokban kísérleteket végezni. A két órás foglalkozás sikerélményekben gazdagon telt el. Látványos kémiai kísérleteket végeztek a 8. m osztály tanulói. A 7. m osztály a földrajz rejtelmeiben merült el. A foglalkozásokat összeállították és levezették: Pászti Zsuzsanna (kémia) és Bozóki Hajnalka (földrajz) tanárnők. 

Karácsonyi készülődés
Iskolánkban már novemberben elkezdődtek a próbák a nagy karácsonyi ünnepségre. Kovácsné Dani Tünde, Gönczölné Mádi Friderika, Sándorné Juhász Mónika és a 3. m osztály lelkesen készül Jókai Mór szívhez szóló meséjével, az énekkarosok és a kis muzsikus palánták pedig nagy izgalommal gyakorolják és tanulják a karácsonyi dalokat, hogy ezzel szerezzenek majd örömet a kedves ünneplő közönségnek és szeretteiknek. 

Összeállította: Király Borbála tanárnő
2019 december 10 kedd - 17:57:38     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

December 7-én Hejőkeresztúron rendezték meg az Országos Táblajáték versenyt, ahol iskolánk 2 csapattal indult el, 5 alsós és 5 felsős diákkal. 

A táblajáték szakkör már a Somogyi iskolában hagyománynak számít, így olyan gyermekeket sikerült felkészíteni, akik kiállták a megmérettetést. Rendkívül szép eredmények születtek, hiszen iskolánk csapata 3. helyen végzett összesítésben az országos eseményen. 

Egyéni versenyszámban az alsósok versenyét Juhász Gergő 4. m osztályos tanuló megnyerte. Bőszény Izabella 4. m osztályos tanuló 6. helyezést ért el, Bártfai Krisztián 4. m osztályos tanuló 7. helyezett lett, valamint a felsősök kategóriában Balogh Pál 7. m osztályos tanuló 8. helyezést ért el. Felkészítőjük Farády Csilla tanárnő.
2019 december 04 szerda - 17:16:13     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

img_20191129_165321.jpgA Somogyi Imre Általános Iskola november 29-én, idén immár második alkalommal rendezte meg a „Kecske Kupát”. Ennek a versenynek a matematika áll a középpontjában. A gyermekek nagyon kedvelik.
Az intézmény 53 négy fős csapatnak adott otthont. A versenyzőknek négy témakörben kellett megmérettetni magukat. A verseny különlegességét az adta, hogy a zsűritagok a megoldásokat QR-kód segítségével nézték meg, így a gyermekek azonnal látták, hogy helyesek-e a megoldásaik, vagy sem. Ráadásul valamennyi tanteremben a kivetítőkön oszlopdiagram jelezte, hogy melyik csapat aktuálisan melyik helyen áll a sorrendben.
A somogyis diákok remekül teljesítettek ebben a fordulóban, így két csapata is az első helyen várja a tavaszi fordulót.
 
Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 27 szerda - 18:31:03     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp2524.jpgElkészült a Somogyi Imre Általános Iskolában a kültéri kézilabda pálya, amely a Magyar Kézilabda Szövetség tornaterem/tornacsarnok felújítási programot támogató projektje keretén belül valósult meg. A kivitelezést a Bástya Millennium Zrt. végezte el.
November 27-én került sor a pálya műszaki átadás-átvételére az intézmény, illetve az önkormányzat részvételével. A pálya ünnepélyes megnyitójára tavasszal kerül majd sor.


Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 27 szerda - 18:20:42     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp2530.jpgNovember 22-én a Somogyi Imre Általános Iskolában "mézes napot" tartottak. Ennek keretén belül az iskola pedagógusai a felhívták a figyelmet a méhek fontosságára, illetve a méz jótékony hatásaira is.
Egy rajzpályázatot is hírdettek a tanulóknak ezzel kapcsolatban. A gyönyörű munkák jelenleg az intézmény auláját díszítik - a felállított karácsonyfa mellett.
 
A rajzpályázat eredményei:
I. Veres Szabina (4. t)
I. Raffai Ramiz József (2. m)
I. Varga Cintia Vivien (5. m)
II. S. Tóth Fanni (5. m)
II. Nagy Noémi (2. m)
II. Rafael Jázmin (4. t)
III. Zsákai Eszter (4. t)
III. Sándor Ágnes (1. m)
III. Tóth Alexa (6. m)
III. Gazsovics Nóra (5. t)
III. Nagy Dominik (2. m)
III. Duka Horáció (4. t)
 
Gratulálunk a gyermekeknek, illetve a lelkes pedagógusoknak az ötletért!
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
 
 
 
 
 
 
2019 november 24 vasárnap - 14:40:52     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp2467.jpg2019. november 23-án a Varga István Városi Sportcsarnokban került megrendezésre a Kinizsi Pál Gimnázium hagyományos szalagavató bálja. Az idei rendezvény azért volt különleges, mert alkalmat adott az intézmény hatvanéves fennállásának megünneplésére – ahogy szeptemberben a tanévnyitó, majd a szüreti naphoz kapcsolódó öregdiák találkozó. Meghívást kaptak a „fiatal gimnázium” elballagott tanulói, akik sárga szalagot viseltek a szalagavatón.
Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő iskolai évkönyvvel ajándékozta meg a megjelent különleges vendégeket: Pető Zsolt polgármestert, Kókai-Dudinszky Mónika alpolgármestert, Szűcs Sándort (aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni) dr. Balangó Lászlót és Dévainé Kazinczy Sárát, volt intézményvezetőket, Herédi János és Stummer-Mészáros Bernadett igazgatóhelyetteseket, illetve Mádi Zsoltot, az Intézményi Tanács elnökét.
Az ünnepélyes megnyitón feltűzték a szalagokat a végzős diákokra, akik gyönyörű keringővel ajándékozták meg szeretteiket, majd a lazább, modern koreográfiájú osztálytánc után hajnalig ropták a sportcsarnokban.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 november 18 hétfő - 21:14:49     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

20191030_142020.jpg2019. októbern 30-án délután a család-és gyermekjóléti szolgálat épületét gyerekek zsivaja töltötte meg. Ennek apropója az, volt, hogy egy közös Halloweeni készülődésre invitáltuk meg őket. A meghívást 30 gyerek fogadta el.
A délutánt egy közös beszélgetéssel kezdtük, arról, hogy mit jelent, mikor alakult ki, kitől származik és milyen szokások, fűződnek a Halloween illetve a Mindenszentek ünnepéhez, mitől más ez a két ünnep, szokás. Ezután különböző szellemes- tökös- boszorkányos díszeket készítettünk, amelyeket haza vihettek, a nagyobbak pedig tököket faraghattak ki a felnőttek segítségével. Az elkészült tökökbe lámpásokat helyeztünk, amelyek megvilágították a gyerekek által megálmodott és kifaragott formákat. A gyerekek és a felnőttek is nagyon élveztek a délutánt, amely szinte pillanatok alatt elrepült. Jó volt látni a sok csillogó szempárt, amikor egy-egy alkotásuk megszületett, örömmel mutatták nekünk és társaiknak is.
A gyerekek megvendégelését a Kék Madár Jóléti Alapítvány biztosította.
A program megszervezésével szolgálatunk célja az volt, hogy segítsük a gyerekeket a szabadidő tartalmas eltöltésében, amely a visszajelzéseik alapján sikerült.
 
Az abony.hu-nak beszámolt:
Balog-Kökény Krisztina
Család-és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetője
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 11 hétfő - 14:53:16     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

75540174_431435197784580_6589916417020133376_n.jpgA Pest Megyei Kőris Egyesített Szociális Intézmény abonyi otthona november 11-én Márton napot ünnepelt. A délelőtt egy mókás zenés felvonulás keretén belül "libát szöktettek". A biztonságról rendőri kíséret is gondoskodott. Az állatot megsimogathatták az otthon lakói, majd miután a szárnyas visszatért az udvarába, különféle vetélkedőkkel tisztelegtek a Márton nap előtt.
A délelőtt során Pető Zsolt polgármester ugyancsak az intézménybe látogatott, és az "56 alagútja" után bejárta annak minden zegét-zugát. Pető Zsolt ismét a városvezetés támogtásáról biztosította Benke Zoltán igazgatót, aki röviden bemutatta a lakók és dolgozók mindennapjait.

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Jandácsik Pál és Benke Zoltán
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 november 07 csütörtök - 16:03:29     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp2060.jpgA Pest Megyei Kőris Egyesített Szociális Intézmény november 7-én 11 órától tartotta meg a Szociális Munka Napját, amelynek keretén belül a speciális otthonban dolgozók munkájának mondtak köszönetet – ráadásul nem is akárhogyan!
Miután Benke Zoltán igazgató köszöntötte a megjelenteket, Kiss Zsolt vezetésével egy fergeteges zenés-dalos műsort adtak elő az abonyi otthon munkatársai – illetve néhány lakó – kabaréjelenetekkel fűszerezve. Vagyis az abonyi dolgozók ajándékozták meg az összevont intézmény valamennyi munkatársát.
A rendezvényen részt vett Pető Zsolt polgármester és Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság elnöke is. Pető Zsolt a városvezetés támogatásáról biztosította Benke Zoltánt.
Az ünnepi műsor után finom ebédre várták a szervezők a megjelenteket.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
Oldal:  1 2 3 ... 39 40 41
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények