Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2017 május 19 péntek - 15:58:07     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

szuloi_osszefogassal_epult_sportpalya_abony_abony.hu_2017.jpgVolt egyszer egy Szolnoki úti iskolaotthon, amelyben már sok száz gyermek kijárta az iskola alsó tagozatát 25 éves fennállása óta. Szerette a kisdiákokat, és mindig a kedvükben akart járni, de udvara már nem volt megfelelő, tönkrement a 20 éve épült betonpálya, és a vén épület szomorúan látta, hogy a nebulók már nem fickándoznak vígan rajta. Nem lehetett, mert balesetveszélyessé vált. 

A Gyulai iskola Szolnoki úti tagintézményében tanítóknak volt egy több éve dédelgetett álmuk: Ha egyszer valamikor, valamilyen úton-módon sikerülne a sportpályát rendbe tenni, az udvart rendezni, az maga lenne a csoda - gondolták.
- Ennek megvalósítása sokáig elérhetetlennek tűnt, de eljött 2016: összejött egy nagyon klassz szülői közösség, és egy talpraesett anyuka került a szülői munkaközösségbe - meséli Kovácsné Prágai Ilona tanítónő.

Még több fotóért kattintson a képre!


Olvasd tovább...
2017 május 15 hétfő - 09:55:09     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

gyulai_gaal_miklos_altalanos_es_muveszeti_iskola_kirandulas_fold_napja_abony_abony.hu_2017.jpgA Föld napja alkalmából Farmosra kirándult a Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola két osztálya, az 5.b és az 5.ba.
 
Érkezés után mindenki érdeklődésének megfelelően nézhetett körül. Egy nagy területen sok sátor volt felállítva, ahol érdekes feladatokkal vártak bennünket. Volt, ahol az ország nemzeti parkjait mutatták be, máshol a meteorológiai érdekességeket, szelektív hulladékgyűjtést, különböző magvakat, kézi malmot. Érdekes kirakós játékok, tudáspróbák, virágdíszítés, magok ültetése várt bennünket. Bemutatót láthattunk a madárgyűrűzésről, megmutatták, hogy melyik madárnak mekkora gyűrűt kell viselnie, s azokból milyen adatokhoz juthatnak. Mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta. Egy bácsi a hüllőkről és a kétéltűekről tartott előadást nekünk. A végén a bátor vállalkozók meg is foghatták őket. Pihenésként kaptunk finom pogácsát, almát, megkóstolhattunk különböző házi szörpöket. Nagyon sok érdekes tudnivalóval lettünk gazdagabbak. A két osztályfőnök, Dudásné Zsuzsa néni és Bartúczné Ági néni a program végén nehezen terelt össze bennünket. Még mindenki maradni akart. A buszon mindenki lelkesen újságolta, hogy ő hol járt, mit csinált és mi tetszett neki legjobban.   
 
Beszámoltak: Bende Rézi, Donkó Édua 5.b osztályos tanulók
 
Még több fotóért KLIKK a képre!
 
Forrás: Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Facebook oldala
2017 május 15 hétfő - 09:45:25     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

bihari_janos_zeneiskola_levendula_nepdalcsoportja_abony_abony.hu_2017.jpgA Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola Levendula Népdalcsoportja 2017. április 29-én, Jászapátiban kórusminősítő versenyen vett részt, ahol kiváló fokozatot ért el. A zsűri egyik tagja, Lengyel Erzsébet alig várta, hogy elmondja véleményét felkészítő tanáruknak, P. Tóth Erikának

„Fantasztikus, csodálatos, gyöngyszemek, édesek, nagyon szépek voltak a színpadon, csodás volt a ruhájuk, és ahogy kinéztek! Ekkora gyerekektől micsoda teljesítmény! Sugárzott az arcuk és a szemük, látszott, hogy élvezték, tisztán énekeltek, erőteljes hangon, egyszerre és határozott indítás, egységes hangszín, két gyönyörű csokor volt, testhez álló. Csak a szemük sarkából figyeltek a kórusvezetőre, ahogy kell. Országoson is megállták volna a helyüket, feltétlen várjuk őket oda is. A szólistáknak gyönyörű kristálytiszta hangjuk van!”

A Bihari János Zeneiskola köszöni a Sodrás együttes közreműködését! 

Gratulálunk! DE

A képre kattintva videófelvételt láthat a népdalcsoport előadásáról.

Forrás: Bihari János Zeneiskola Facebook oldala

2017 május 12 péntek - 09:47:59     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

kinizsi_pal_gimnazium_es_szakkozepiskola_ballagas_abony_abony.hu_2017.jpg2017. május 5-én elballagtak a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola 12. a osztályos tanulói. Az alábbiakban Kavecsánszkiné Pál Erika igazgató ballagási beszédét tesszük közzé.
 
Tisztelt Vendégeink!
 
Édesanyák, édesapák, nagyszülők, testvérek, rokonok. Goethe soraival  szeretném köszönteni Önöket:

„A boldogságot nem lehet ajándékba kapni, Egyetlen titka: adni, mindig csak adni. Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, És sok-sok önzetlen tiszta szeretetet.”   /Goethe/
 
A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre!


Olvasd tovább...
2017 május 03 szerda - 18:57:34     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

iskolai_ballagasok_abony_abony.hu_2017.pngKinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola: 2017. május 5. (péntek) 18 óra

Abonyi Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda és Általános Iskola: 2017. június 15. (csütörtök) 09:00 óra

Somogyi Imre Általános Iskola: 2017. június 17. (szombat) 09:00 óra

Gyulai Gaál Miklós Általános és Művészeti Iskola: 2017. június 17. (szombat) 10:00 óra.
 
DE
 
2017 május 03 szerda - 12:35:56     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

bolcsodek_napja_szivarvany_ovoda_es_bolcsode_abony_abony.hu_2017.jpg2010-től államilag is elismert, miniszteri rendelet által szabályozott ünnepnappá vált a Bölcsődék Napja, így már hivatalosan is emlékezhetünk azokra, akik 165 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én megnyitották Budapesten, a Kalap utcában az ország első bölcsődéjét. 
 
Ennek a számunkra rendkívül fontos napnak az elismertetéséért több évet küzdött dr. Koncz József, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének és a Magyar Bölcsődék Egyesületének megálmodója és alapítója. Majd a főorvos úr küzdelmét folytatták az általa létrehozott bölcsődei érdekképviseleti szervek; a küzdelem mára a múlté, az ünnep immár valósággá vált.
 
Még több fotóért KLIKK a képre!


Olvasd tovább...
2017 május 02 kedd - 17:10:05     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Társadalmi munkára gyűltek össze a Somogyi iskola 1. m osztályos tanulóinak szülei 2017. április 29-én, szombaton a Csillag Zsigmond úti telephelyen (a volt könyvtár területén). Virágokat, festékeket, elhasznált autógumikat, jókedvet és sok-sok ötletet hoztak magukkal, hogy megszépítsék az iskola udvarát: padokat, asztalt, homokozókat, játékokat készítsenek és virágokat ültessenek. A munka jó hangulatban telt, az anyukák, apukák dolgoztak, a gyerekek pedig játszottak és segítettek a szülőknek.
  
A csinosítás gondolata Magyarné Nagy Nórától eredt, aki ötleteit a szülői értekezleten adta elő, és nyomban sok-sok követőre talált. Szinte valamennyi szülő örömmel csatlakozott a felhíváshoz. Természetesen a tanítónők, Feke Miklósné és Pál-Szabó Andrea is pozitívan fogadták a kezdeményezést, amely rendhagyó és nagyon kreatív volt.
 
A képre kattintva fotógaléria nyílik!


Olvasd tovább...
2017 május 01 hétfő - 08:39:02     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

donko_karoly_fazekas_muhely_gyulais_diakok_abony_abony.hu_2017.jpg2017. március 28-án a népi játék szakkörösökkel útnak indultunk, hogy felfedezhessük azt, amiről már oly sokat hallottunk. Pályázatunk (NTP-NKÖ-16-0023 Hagyományaink a keresztény ünnepkörök jegyében) keretében fazekas népi mestereket látogathattunk meg: Donkó Károlyt és feleségét, Donkóné Angyal Kornéliát.

A nagy létszám miatt egyszerre nem fértünk be a családiasan kialakított műhelybe, így a csapat két részre oszlott. A gyerekek egyik fele megnézte a gyúrás, korongozás, mintarajzolás, festés, mázazás folyamatát, majd az égető kemencét. A másik csoport az udvaron elhelyezett agyagot, áztatógödröt és agyagkeverőt tekintette meg miközben a mesterek a különböző fázisokról meséltek. Majd ezt követte a készraktár, ahol a tárgyak szerepéről, használatáról beszélgettünk. Ezután a két csoport helyet cserélt. Mindenki számára kézzelfoghatóbb lett a fazekas mesterség e tapasztalatszerzés után.

Még több fotóért KLIKK a képre!


Olvasd tovább...
2017 április 28 péntek - 17:17:19     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

szivarvany_ovoda_szuloi_osszefogas_abony_abony.hu_2017.jpgAntal Gábor ismét társadalmi munkára hívta a szülőket. A Föld Napjának délelőttjén nyolc lelkes szülő festette az ősszel felállított bicikli tárolót, és az átalakított bejárati kaput a bölcsőde bejáratánál. Amíg a festék száradt, az anyukák a virágos kertet is széppé varázsolták, gyomtalanították.
 
Köszönet a Kék csoportos gyerekek szüleinek:
Antal Gábornak és Varga Kincsőnek
Tisza Kálmánnak és Tiszáné Cseresznyés Bernadettnek
Telek Tündének
Hubikné Falusi Tündének
Magony Juditnak
Csibrány Zsuzsannának
 
Az Abony.hu-t tájékoztatta Kalászné Vámos Katalin intézményvezető.


Olvasd tovább...
2017 április 24 hétfő - 15:33:14     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Bár úgy tűnik a strandidőre egyelőre még várnunk kell, szombaton, azaz 2017. április 29-én megnyitja kapuit (medencéit) az Abonyi Városi Termál- és Strandfürdő.
 
A helybéliek, a környékbeli települések lakói és a külföldiek által is igen kedvelt, családias hangulatú strand öt medencével, szaunával és változatlan árakkal várja az úszás és a fürdőzés szerelmeseit Abonyon innen és túl.
 
A termálfürdő öt medencével rendelkezik:
- úszómedence (26-28°C; 1,5-1,8 m vízmélység),
- fürdőmedence (30-32°C; 100 cm vízmélység),
- gyermekmedence (30-32°C; 70 cm vízmélység),
- pancsolómedence (30-32°C; 40 cm vízmélység),
- ásványvizes medence (36-38°C; 90 cm vízmélység).
 
 
Elérhetőség: Abonyi Városi Termál- és Strandfürdő 2740 Abony, Kálvin út 10.
 
A cikk szerzője: Darányi Erika
Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás
Oldal:  1 2 3 4 ... 22 23 24
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények