Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2015 július 14 kedd - 21:40:47     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

„Minden települése szép az én hazámnak, de legszebb benne mégis szűkebb pátriám Abony. Bármikor nézem mindig más a táj… Nyara vidám, harsogó, kacagástól hangos. Az ősz ezerszínű hulló levelétől szép. Tele a gyermekkor szánkó-csilingelő álomvilágát idézi… A tavasz pedig? Mindig ifjuvá varázsolja ezt az ősi települést. Krónikája egyszerű, hétköznapi. Az ország nagy eseményeihez mérten azt is mondhatnánk – itt Abonyban nem történt semmi…” Györe Pál   
 
Ismét megrendezték Abonyban a helytörténeti és helyismereti tábort az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre és az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és MKH közös szervezésében. A táborra 12 gyermek jelentkezett, akiknek Tarjányi István vezetésével 2015. június 29 - július 3. között lehetőségük nyílott még jobban megismerkedni szűkebb pátriájukkal. Példaértékű a kezdeményezés, és az a munka, melyet a szervezők azért tettek, hogy felkeltsék az abonyi fiatalok érdeklődését településünk iránt.
 
A fotóra kattintva megtekinthető a galéria!


Olvasd tovább...
2015 július 05 vasárnap - 09:29:38     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Újabb tehetségre csodálkozhatunk rá a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola emeleti aulájában, ahol Al-Taji Petra (9. a) néhány festménye kerül kiállításra. Minden képzőművészet iránt érdeklődőt szeretettel várunk.
 
A képek megtekinthetők a gimnáziumban:
július 8. (szerda) 9:00 – 16:00
 
Forrás: Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola honlapja
2015 június 12 péntek - 10:09:18     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Az elmúlt két tanévhez hasonlóan ebben a tanévben is sikeresen pályázott a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy, a „Határtalanul” program keretében szervezhető kirándulásra. Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta 1.428.150 Ft-tal. Utunk célja a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás, és az ezen területekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt. A „Múltunk ismerete a jövőnk záloga” címmel szervezett kirándulás május 25–28-ig tartott. 55 tanulóval és 6 pedagógussal indultunk el. A történelmi városok közül meglátogattuk többek között Zentát, Törökkanizsát, Újvidéket, Szabadkát. Láttuk a galambóci, a szendrői és a nándorfehérvári várat, jártunk az Al-Duna vidékén, a Szurdok–völgynél és a Vaskapunál. Szállásunk a szinte teljesen magyarlakta településen, Székelykevén volt. Meglátogattuk az ottani általános iskolát is, ahol 135 magyar diák tanul, igazán irigylésre méltó körülmények között. 
 
Fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk haza.
2015 június 09 kedd - 07:13:47     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Június 5-én immár 21. alkalommal rendezték meg a bábos találkozót a Művelődési Ház színháztermében. Az eseményen az összes óvoda képviseltette magát, az óvónők aktívan részt vállaltak a szervezésben és a szereplésben. - A tavalyihoz képest az idén sokkal több gyermek vett részt, 60-70 fős létszámmal érkeztek az ovikból – mondta Hegedűsné Lankus Hajnalka főszervező. - Hogy milyen műsorszámokat válogatunk össze, azt általában minden év elején átbeszéljük, és a rendezvény előtt pár héttel hajrázunk rá a szervezésre. A találkozókon dramatizálással és bábos előadásokkal szórakoztatjuk a résztvevőket. Minden évben a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde szervezi ezt a műsort. Korábban mindig a Tószegi úti óvodában tartottuk, tavaly volt először a Művelődési Házban. Örülök, hogy sikerült itt megoldanunk, mert a Tószegi útra lényegesen nehezebb volt a kijárás, és itt többen is férünk el.
 
A képre kattintva megtekinthető a galéria!


Olvasd tovább...
2015 június 03 szerda - 06:47:46     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

 
Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt az Abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde által szervezett Bábos Találkozóra. 
 
Helye: Kultúra Háza (Színházterem)
Ideje: 2015. június 5. 10 óra
2015 május 27 szerda - 10:09:17     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Az abonyi Somogyi Imre Általános Iskola 7. évfolyamának 52 tanulója és 6 kísérő pedagógusa négy napos, élményekben gazdag erdélyi kiránduláson vett részt. Az utazást a "Határtalanul" pályázat keretében a Student Lines Diák Utazási Iroda szervezte és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő finanszírozta. A pályázaton intézményünk 1,5 millió forintot nyert utazásra és szállásköltségre. Kirándulásunk során alkalmunk volt megismerni a határon túli magyarság mindennapi életét, a történelmi Magyarország jelentős városait, sorsdöntő történelmi események színhelyeit. Irodalmi és történelmi emlékeink felkutatása, megtekintése volt a célunk a négy napos túránk alatt.
 
Első utunk Nagyszalontára vezetett, ahol megkoszorúztuk az Arany János Emlékmúzeumot. Ellátogattunk a helyi általános iskolába és diákjaink bemutatták Arany János: Rózsa és Ibolya c. művéből készült zenés darabunkat. Következő megállónk Nagyvárad volt, ahol megtekintettük a magyar irodalmi nagyságok emlékhelyeit, a róluk készült szoborcsoportot. Késő délután Szovátára értünk és a Böjte Csaba által létrehozott árvaházban tanulóink megtapasztalhatták a másokon való segítés örömét, megismerhettek szomorú gyermeki sorsokat. Tanulóink, szüleik, kollegáink, az abonyi Karitász szervezet, Dr. Tóth Katalin és Dr. Imreh Zsuzsanna doktornők, az Abonett Kft. és az Önkormányzat jóvoltából sok ajándékot vittünk nekik, amit nagy örömmel és szeretettel fogadtak. Köszönjük a támogatást és a segítséget!
 
A fotóra kattintva megtekinthető a galéria!


Olvasd tovább...
2015 május 21 csütörtök - 16:49:35     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

A Kinizsi gimi 2015. május 20-án Kinizsi Katonai Sportnapot rendezett, ahol négy középiskola mérette meg magát katonai elméleti és sportversenyen az intézmény katonai akadálypályáján. Az eseményt Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő nyitotta meg, majd Farda Krisztina, az iskola testnevelés tanára tájékoztatta a fiatalokat a napi programokkal kapcsolatban. A rajt 9 órakor indult, Abony, Szolnok, Jászberény és Mezőtúr katonai iskoláinak részvételével, ahol akadálypályán való végighaladással, kézigránát dobással és fegyveres váltófutással küzdöttek meg a fiatalok, de egészségügyi ismereteikről is számot kellett adniuk. Az elméleti feladatok között a következők voltak: totó kitöltése magyar várakról, híres emberekről, híres szobrokról, versidézetekről, történelmi zászlókról, rendfokozat jelzésekről. A fizikai gyakorlatok között különböző fekvőtámasz gyakorlatokat kellett végrehajtani. Az akadálypálya hossza: 200 méter, ahol öt akadályon kellett a fiatalonak végigmenniük. A pálya eszközei a Pintér és Társa Kft. felajánlásával, az Abokom Nonprofit Kft. és a KLIK anyagi hozzájárulásával, valamint felnőttek és diákok önkéntes munkájával épült 2014 áprilisában. A versenyt a jászberényi csapat nyerte. 
 
Darányi Erika
 
A fotóra kattintva megtekinthető az eseményről készült képgaléria!
2015 május 20 szerda - 13:37:25     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 május 19 kedd - 18:06:19     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

A 2014/2015-ös tanév végén azok a tanulók, akik egész évben kiemelkedő teljesítmény nyújtottak a tanulmányaik, közösségi munkájuk terén, egy egész napos kiránduláson vehettek részt 2015. május 12-én. Ezen a napon 40 diák és pedagógusaik mentek el a Szilvásváradra, ahol kipróbálták az erdei kisvasutat, megnézték az ősember barlangját, az Istállóskői-barlangot, a Szalajka-vízesést. Erre a kirándulásra magunkkal vittük a Brazíliából hozzánk látogató és önkéntesként 6 hetet töltő Catarina Stenderst is.

A kirándulás igazán jó hangulatban telt el. Nem volt mentes biológiai, földrajz ismeretek terepi gyakorlásától sem, illetve a német és az angol nyelvi kommunikációtól sem. A végén helyi pisztrángot is ettünk! 
 
Tamasi Gyopárka
kinizsi-abony.hu
Oldal:  1 2 3 ... 32 33 34 35 36
Közérdekű információk

Programajánló

 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények