Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2015 szeptember 30 szerda - 18:49:46     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

2015. szeptember 18-án, délelőtt a szüreti nap keretében főzőversenyt szerveztek a gimiben. A feladat székelykáposzta elkészítése volt, melyet Csányi Sándor zsűri elnök, Szabados László és Éberhardt Tamás zsűritagok véleményeztek. A verseny közben megtartott gólyaavatót a 9. c. osztály nyerte, osztályfőnökük Szendrei-Juhász Ágnes. A jó hangulatú rendezvényt meglátogatták a Gyulai és a Somogyi iskola nyolcadikosai is.
 
Darányi Erika
 
 
Az eseményről készült képgaléria a fotóra kattintva elérhető!
2015 szeptember 27 vasárnap - 17:42:28     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

A Gyöngyszemek Óvodája szeptember 24-én ismét egy nagyszerű programot szervezett az oda járó gyerekek számára. Szüretelni indultak az izgatott gyereksereggel a ceglédi Török János Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tangazdaságába, ahol nagy szeretettel várták őket. Már nem először jártak ott, hiszen tavaly is részt vehettek a paprika-paradicsom "szüreten". Idén a szőlő szüretből és a kukoricatörésből vehették ki a részüket. A csoportok megérkezésük után kisétáltak a szőlőskertbe, ahol kis vödrökbe gyűjtötték a tőkéről leszedett fürtöket, majd a megtelt vödrökből zsákokba töltötték a finom csemegéket. Később a karbantartó bácsik segítségével ledarálták, lepréselték a szőlőt, amiből finom, mézédes must készült. A csemeték kipróbálhatták a kukoricatörést is, amit a magtárba szállítva, a darálón ledarálva vittek el az éhes jószágokhoz. Az állatok etetése közben sok hasznos információt osztottak meg velük az állatgondozók.
 
A kedves vendéglátók a tangazdaságban házi szilvalekváros kenyérrel kedveskedtek a gyerekeknek, melyhez a kenyeret a Kékláng Kft. ajánlotta fel részükre, amit ezúton szeretnének megköszönni. Egy fantasztikus, mesés napot zártak a Gyöngyszemek Óvoda óvodásai és dolgozói! Köszönet a vendéglátóknak a kedvességükért, odafigyelésükért. A szikrázó napsütéses időben hazafelé tartva a buszon, minden kisgyermek csak az őt ért nagyszerű élményeit mesélte.....nagyon szép és élményekkel teli nap volt! – számolt be Atkári-Gyóni Krisztina óvodapedagógus.   
 
A szüreti fotók a képre kattintva elérhetőek!
 
Darányi Erika   
Fényképezte: Gulyás Erzsébet óvodapedagógus
2015 szeptember 17 csütörtök - 14:14:43     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 szeptember 15 kedd - 07:41:24     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 szeptember 10 csütörtök - 10:40:00     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Megkezdődött a nevelési év az óvodáinkban is. - Évek óta hagyomány a Gyöngyszemek Óvodában, hogy a nevelési év kezdése alkalmából köszöntik a gyerekeket. Nem volt ez másként az idén sem. A Köztársaság úti füves udvaron mindhárom tagóvoda óvodásai összegyűltek. Az óvónénik a "Macskacicó" című bábelőadással köszöntötték a gyerekeket. A mese végén még egy kis meglepetés is várta őket. Mindenki jégkrémszendvicset kapott. 
 
Kellemes és örömteli délelőttöt töltöttek el mind az ovisok, mind pedig az óvónők és dajkák! - számolt be az abony.hu-nak Lőrincziné Feke Emőke a Gyöngyszemek Óvoda óvodapedagógusa és sajtóreferense.


Olvasd tovább...
2015 augusztus 27 csütörtök - 13:14:28     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

   
Részletek a plakátra kattintva!
2015 augusztus 25 kedd - 19:01:38     Intézményi hírek     Hozzászólás 0
Sokak szomorúságára véget ér a két és fél hónapos nyári vakáció!

A 2015/2016-os tanév szeptember elsején, kedden kezdődik. A tanítási napok száma száznyolcvanegy, míg a nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolában és szakiskolában a tanítási napok száma száznyolcvan nap lesz. A tanítási évben – a tanítási napokon felül – a nevelőtestület a tanév helyi rendjében meghatározott pedagógiai célra az általános iskolában öt, a nappali oktatás munkarendje szerint működő középfokú iskolában hat munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a nevelőtestület véleményének kikérésével az iskolai diákönkormányzat jogosult dönteni. Hosszú lesz az őszi és a téli szünet! Az őszi szünetben 11, a téliben 16 napot pihenhetnek a diákok.
 
Abony város alap-és középfokú oktatási intézmények tanévnyitó ünnepségeinek időpontjai:
 
- Gyulai Gaál Miklós Általános és Művészeti Iskola - 2015. szeptember 1-jén 8 órakor
- Somogyi Imre Általános Iskola - 2015. szeptember 1-jén 8 órakor
Abonyi Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény - 2015. szeptember 1-jén 9 órakor
- Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola - 2015. augusztus 31-én 18 órakor
 
Az őszi szünet 2015. október 26-tól 2015. október 30-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2015. november 2. (hétfő). A téli szünet 2015. december 21-től 2015. december 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. december 18. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2016. január 4. (hétfő). A tavaszi szünet 2016. március 24-től 2016. március 29-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2016. március 23. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2016. március 30. (szerda).
2015 július 23 csütörtök - 12:30:45     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 július 14 kedd - 21:40:47     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

„Minden települése szép az én hazámnak, de legszebb benne mégis szűkebb pátriám Abony. Bármikor nézem mindig más a táj… Nyara vidám, harsogó, kacagástól hangos. Az ősz ezerszínű hulló levelétől szép. Tele a gyermekkor szánkó-csilingelő álomvilágát idézi… A tavasz pedig? Mindig ifjuvá varázsolja ezt az ősi települést. Krónikája egyszerű, hétköznapi. Az ország nagy eseményeihez mérten azt is mondhatnánk – itt Abonyban nem történt semmi…” Györe Pál   
 
Ismét megrendezték Abonyban a helytörténeti és helyismereti tábort az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre és az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és MKH közös szervezésében. A táborra 12 gyermek jelentkezett, akiknek Tarjányi István vezetésével 2015. június 29 - július 3. között lehetőségük nyílott még jobban megismerkedni szűkebb pátriájukkal. Példaértékű a kezdeményezés, és az a munka, melyet a szervezők azért tettek, hogy felkeltsék az abonyi fiatalok érdeklődését településünk iránt.
 
A fotóra kattintva megtekinthető a galéria!


Olvasd tovább...
2015 július 05 vasárnap - 09:29:38     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

Újabb tehetségre csodálkozhatunk rá a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola emeleti aulájában, ahol Al-Taji Petra (9. a) néhány festménye kerül kiállításra. Minden képzőművészet iránt érdeklődőt szeretettel várunk.
 
A képek megtekinthetők a gimnáziumban:
július 8. (szerda) 9:00 – 16:00
 
Forrás: Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola honlapja
Oldal:  1 2 3 ... 34 35 36 37 38 39
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
 
 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények