Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Akikre büszkék vagyunk'
2018 október 01 hétfő - 16:15:23     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

szekely_szilard_abonyi_cukrasz_sikere_abonyban_abony_abonyhu_2018_3.jpg   Székely Szilárd cukrász fiatal kora ellenére nem ismeretlen a térség szakmai berkeiben. Az elmúlt években állandó szereplője volt a szolnoki Pelikán Kupa gasztronómiai kiállításnak, ahol minden alkalommal kivívta a zsűri elismerését cukrász különlegességeivel.

   Tehetsége okán sokak érdeklődését felkeltette. Ezúttal egy megtisztelő felkérésnek tett eleget a szolnoki Marcipán Cukrászda szakembere. Hogy miről is van szó pontosan, arról a Tisza-parton mesélt lapunknak.

- A szolnoki habos isler bemutatására vállalkoztam a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember 23-án megrendezett „Határtalan édességek” elnevezésű szakmai kiállításon, ahol a résztvevők a Kárpát-medence tradicionális édességeit ismerhették meg közelebbről - ecseteli büszkén a helyi fiatalember.

A történet önmagában nem hangzik túl különösen, de ha belegondolunk, hogy a 21 éves abonyi cukrász egy megyei jogú város, jelesül Szolnok egyik leghíresebb süteményének képviseletében járt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete eseményén, a megyeszékhelyből és a cukrászdából egyedüliként, már elismerően bólinthatunk.


Olvasd tovább...
2018 szeptember 17 hétfő - 12:57:44     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

gulyas_norbert_golkirly_abonyi_kid_fc_u14_u16_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   A 14 esztendős Gulyás Norbert egy szezon alatt 104 gólt szerezve lett U14-es, valamint U16-os bajnok és gólkirály egyaránt. Gólérzékenysége szinte példátlan, ám emellett rengeteget tesz a sikereiért pluszban, de az iskolapadot sem hanyagolja el a mostanra a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója. Németh István interjúja.
 
- Tizenhat mérkőzés, tizenhat győzelem, mindössze egyetlen kapott gól. Hogyan éltétek meg a tavalyi szezont a Pest megyei U16-os bajnokság dél-keleti csoportjában?

Nagyon kemény munkával sikerült mindezt elérni, és érthetően boldogok voltunk a szezon végén - vallotta be az abonyiak futballistája, Gulyás Norbert. Az öltözői hangulatra nem lehet panasz, egész évben kiváló volt. Mindig megvolt a viccelődés is, de a pályára ezt szerencsére sosem vittük ki.
 
- A Nagykőrösi Kinizsi ellen tízszer is kapuba találtál, ez nehezen felejthető. Ez is maradt a legkellemesebb élményed az előző évadból?

G. N.: Igazából én is óriási dolognak tartom, hiszen tényleg ritka, hogy bárki is tíz gólt rúgjon az ellenfelének, de a legjobb élményem mégis a hazai Sülysápi Gyermekfoci elleni mérkőzés volt, amikor 3-0-ra nyertünk, és a szünet után azonnal megszereztem a vezetést, majd a társaim még két gólt szereztek, így a bajnokság egyik legkeményebb ellenfelét, a közvetlen riválist sikerült legyőznünk.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Olvasd tovább...
2018 augusztus 23 csütörtök - 14:35:20     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

   Hétvégén rendezték meg a triatlonosok között az Olimpiai Reménységek Versenyét a lengyelországi Bialystokban.

   A serdülő fiúk mezőnyében Soós Gergő a Fergeteg Triatlon SE fiatal versenyzője, mint a magyar válogatott csapat tagja képviselte Magyarországot - tájékoztatta az abony.hu-t Medveczky Edit, a helyi triatlonos klub vezetője. Az 500 m-es úszást követően a 4 magyar fiú együtt jött ki a vízből, majd Gergő elsőnek hagyta el a kerékpáros depot. A kerékpározásból visszaérkezve 8 fő indult el a 3 km-es futásnak, majd szoros küzdelemben a Fergeteg versenyzője a  3. helyet szerezte meg.

   A magyar csapat a dobogó legfelső fokára állhatott fel (Kovács Gyula, Soós Gergő, Pápai Balázs).

Gratulálunk!

Darányi Erika


2018 augusztus 22 szerda - 13:55:49     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
Szolgálati Jellel ismerték el Nyitrai László címzetes tűzoltó zászlós munkáját

   A Szolgálati Jelet olyan emberek kaphatják meg, akik hosszabb időt töltöttek el a belügyminiszter irányítása alatt álló valamelyik rendvédelmi szervnél.
 
   Nyitrai László 2008-ban csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományához, jelenleg a katasztrófavédelmi mobil labor technikusaként teljesít szolgálatot.
 
   Az immár tíz éve végzett kimagasló szakmai munkája elismeréséül a Szolgálati Jelet Matuska Zoltán tű. ezredes, megyei igazgató adta át augusztus 22-én Nyitrai Lászlónak.

Forrás és fotó: JNSZ MKI

Szívből gratulálunk és további jó munkát kívánunk!

Darányi Erika


2018 július 25 szerda - 15:39:07     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
Irány az ausztrál világbajnokság!

soos_fanni_esztorszag_junior_triatlon_europa_bajnoksag_abonyi_abony_abonyban_abony.hu_2018.jpg   A hétvégén Észtországban, Tartuban rendezett  Junior Triatlon Európa Bajnokság rendkívül sikeresen zárult Soós Fanninak, az abonyi Fergeteg Triatlon SE versenyzőjének.

   A kétnapos verseny első megmérettetése az egyéni junior Európa Bajnokság volt, melyen Fanni az előkelő 15. helyen futott be, első magyar lányként, ezzel kivívta az indulási jogát a szeptemberi világbajnokságra, amely Ausztráliában kerül megrendezésre. A rendkívül nehéz versenyen, melyen mindhárom versenyszám külön kihívásokat tartogatott, az úszás folyóvízben, a kerékpár és a futás emelkedős hegyi, technikás, kanyarokkal tarkított pályán zajlott.

   Pénteki teljesítményével Fanni bekerült a magyar váltóba (Putnóczki Dorka- Sinkó-Uribe Aurél- Soós Fanni- Lehmann Congor), amely vasárnap szoros versenyben, az 5. helyet szerezte meg a Mix-váltó Európa Bajnokságon.

Gratulálunk Fanninak!

Abony.hu
Olvasd tovább...
2018 július 10 kedd - 06:31:02     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

baja_triatlon_ezustermes_abonyi_soos_fanni_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   A június utolsó hétvégéjén megrendezett bajai triatlon országos bajnokság nagy sikereket hozott Soós Fanni, a Fergeteg Triatlon Se versenyzője számára.

   A kétnapos verseny első állomása a szombati országos bajnokság volt, ahol az elvárásokat túlszárnyalva a nők mezőnyében az abszolút 3., korosztályos 1. helyet szerezte meg, amely nem csak a Junior Országos Bajnoki címet jelentette, hanem sikeres kvalifikációt a július végén, Észtországban megrendezendő Európa Bajnoksága.

   Fanni ezzel az eredményével továbbá kvalifikálta magát a másnapi szupersprint versenysorozatba, amely során a versenyzőknek két rövidebb távú triatlont kellett teljesíteni, köztük nagyon rövid pihenőidővel. Az első futamban Fanni magabiztos versenyzéssel 3. helyen ért célba, ezzel egyenes út vezetett a döntőbe, ahol már sokkal keményebb küzdelem zajlott a pénzjutalmakért, ám végül jól taktikázva, erőteljes futással 2. helyen érkezett célba, így az eredményhirdetéskor egy dobogón állhatott a magyar triatlonsport LEGjeivel, köztük Faldum Gábor olimpikonnal.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Olvasd tovább...
2018 július 01 vasárnap - 07:53:01     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
Interjú

   Dolgozott téglagyárban, majd híradós távírászként, aztán végül a birkózást választotta hivatásának. Mint később kiderült, élete egyik legjobb döntése volt. Varga János ugyanis éppen ötven évvel ezelőtt, 1968-ban, a Mexikóvárosban rendezett ötkarikás játékokon súlykategóriájában legyőzte a világ legjobbjait.

   Az olimpiai aranyérmessel, többszörös világ-, Európa- és magyar bajnokkal az élsportolók vérverítékes mindennapjairól és elszántságáról, a bírói részrehajlásról, a röghöz kötöttségről és a közelgő budapesti világbajnokságról beszélgettünk.

– Nem a világ közepén, hanem egy kicsi klubban, az abonyi téesz sportegyesületében indult a pályafutása…

Skultéty Sándor volt a testnevelő tanárom az iskolában. Egyszer meghívta a ceglédi sportklub legjobb birkózóit Abonyba, hogy tartsanak egy bemutatót. Ez 1953-ban történt, ezután indult be a birkózás a mi községünkben. Skultéty tanár úr hívott, le is mentem egy edzésre, de kiporolták velem a szőnyeget a tapasztaltabb srácok, úgyhogy ettől fogva nagy ívben kerültem a birkózószakosztályt. De Skultéty tanár urat nem tudtam kikerülni, vele mindennap találkoztam az iskolában. Megkérdezte, miért nem járok edzésre. Mire azt mondtam, hogy találjanak valamilyen más módot a szőnyegporolásra, ne engem használjanak erre. Nevetett, hogy buta vagyok. Ha megtanulom a fogásokat, akkor majd nem velem porolják ki a szőnyeget, tette hozzá.


Olvasd tovább...
2018 május 28 hétfő - 07:26:23     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

peto_istvanne_kituntetes_voroskeresztes_tevekenysegert_gyemant_fokozat_abonyban_abonyi_abony.hu_2018.jpg   Ebben az évben a Vöröskereszt  és a Vörösfélhold Mozgalom Világnapjának országos ünnepségét Székesfehérváron rendezték meg, 2018. május 25-én.

   A jeles alkalomból a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Gyémánt fokozatát adományozta Pető Istvánné részére.

   Az elismerést Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója és Oláh Miklós alelnök adta át.

Nagyításért kattintson a képekre!


Olvasd tovább...
2018 május 24 csütörtök - 12:05:04     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
"Tudatosan hergelem magam a kapuban"

   Nagy Gergely márciusban, a Honvéd elleni győztes meccsen került be a Vasas kapujába és azóta kirobbanthatatlan onnan. A 23 éves kapus hétről-hétre jó teljesítményt nyújt és fontos pontokat hoz a kiesés ellen menekülő csapatának.

   Nagy eddig háromszor küzdötte vissza magát a kezdőbe, de most van élete formájában, viszont csak akkor lesz elégedett a teljesítményével, ha a Vasas bennmarad. Szereti védeni a 11-eseket, jobban fekszik neki Lanzafame stílusa, mint Eppelé - írja a csakfoci.hu. Interjú.

Amióta visszakerültél a kapuba, fontos pontokat hoztál a Vasasnak, legutóbb a Fradi ellen pedig rengeteg bravúrt bemutattál. Sokak szerint életed formájában vagy. Egyetértesz ezzel?

– Részben egyetértek, hiszen most már lehoztam kilenc meccset zsinórban és nem ment rosszul a védés. Az elmúlt három évben már sok mindent átéltem itt a Vasasnál. Háromszor is kikerültem a kapuból, de aztán mindig visszaküzdöttem magam. Korábban rosszul reagáltam rá, ha elveszítettem a helyem a csapatban, megsértődtem, nem kezeltem túl jól a helyzetet. Ilyenkor nem szabad az edző és a játékosok felé kimutatni az érzéseimet, az én személyes problémám nem érdekli őket, nem én vagyok ugyanis fontos, hanem a csapat. Tanultam ezekből a hibákból, így most csak az foglalkoztatott, hogy újra védhessek, ezért is tudok jobb teljesítményt nyújtani.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Olvasd tovább...
2018 május 15 kedd - 10:25:14     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

kerekparos_iskola_kupa_orszagos_donto_abonyi_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   Eger városa adott otthont 2018. május 09-11. között a Országos Rendőrfőkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága által megrendezett Kerékpáros Iskola Kupa közlekedési verseny országos döntőjének.

   Pest megyét kettő abonyi tanuló képviselte, amely már önmagában is nagyszerű teljesítmény: Brezvai Lőrinc és S. Tóth Tifani, a Somogyi Imre Általános Iskola 8. m osztályos tanulói a megyei megmérettetésről 1. helyezettként jutottak a döntőbe.

- A mindent eldöntő verseny három összetevőből állt - árulta el kérdésünkre Pintér János pedagógus, aki hosszú évek óta eredményesen készíti fel a diákokat a kerékpáros versenyekre. - Előbb a KRESZ elméletből kellett számot adniuk a gyerekeknek (30 kérdéses, 110 pontos elektronikus teszt), majd a kerékpáros ügyességi pályán mutatták be tudásukat. Végül Eger belvárosában, „élő forgalomban” tettek szabályossági vizsgát – tette hozzá a tanár úr, aki nagyon büszke az abonyi tanulók teljesítményére.


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
 
 
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények