Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Akikre büszkék vagyunk'
2016 augusztus 05 péntek - 08:21:12     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

egedine_urban_zsuzsanna_abony_varos_egeszsegugyeert_kituntetes_abony_2016.jpgNem szeret a középpontban lenni, most mégis a szakma és az emberek szeme elé került a Semmelweis-napon, mert kitüntették. Nem is akármilyen díjat, az „Abony Város Egészségügyéért” kitüntetést vehette át Egediné Urbán Zsuzsanna, a 3. sz. háziorvosi körzet asszisztense. Őszintén hiszem, hogy nem várt és nem számított ilyen elismerésre, mert csak csendben teszi a dolgát a háttérben, de maximális odaadással. Munkájáért nem vár cserébe hálát, mégis folyamatosan érzi azoktól, akikkel törődik, és akiket segített a gyógyulás útjára lépni. A betegek mosolyából, tekintetéből, szeretetéből merít erőt ahhoz, hogy tovább folytassa hivatását.


Olvasd tovább...
2016 augusztus 04 csütörtök - 15:37:25     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

gorszky_tivadar_50_eve_haziorvos_interju_betegsek_abony_tortel_abony.hu_2016.jpg
50 éves szolgálatáért emlékérmet vett át Semmelweis-nap alkalmából Dr. Gorszky Tivadar háziorvos, akivel ennek kapcsán beszélgettem. Az interjúból kiderül többek között, mi motiválja, hogy még mindig az orvosi pályán van, mennyire kötődik egy orvos a betegeihez, milyen betegségek érintik leginkább az abonyi lakosságot és hogyan őrizhetjük meg egészségünket.


Olvasd tovább...
2016 augusztus 03 szerda - 10:13:23     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
A kisalföldi vasember kicsivel maradt le a nyolcadik magyar bajnoki címről.

Major József 2005 és 2011 között sorozatban hétszer nyerte az Országos Magyar Ironman Bajnokságot Nagyatádon. A győri Széchenyi-egyetem sportegyesületének (SZESE) 37 éves kiválósága két év után tért haza az USA-ból, az elmúlt öt évben nem versenyzett itthon. Ha már hazalátogatott, kánikulai melegben majdnem visszaszerezte trónját az emberpróbáló versenyen (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás). "Nem múlott sokon. Fej-fej mellett haladtunk a kétszeres címvédő Flander Marcival. A futás alatt volt olyan időszak, amikor 20 másodperccel vezettem vetélytársam előtt. Végül, 8 óra 29 perces időeredménnyel másodikként értem célba, négy perces hátránnyal. Az időeredményem biztató a jövőre nézve. Igaz, van bennem kis tüske, hisz közel voltam a 8. magyar bajnoki címemhez" - értékelt a kisalföldi vasember.


Olvasd tovább...
2016 július 26 kedd - 06:59:35     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

jenes_virag_abony_europa_bajnoksag_szervatultetett_2016.jpgAz idei évben kilencedik alkalommal rendezték meg a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságát, ezúttal Finnország adott otthont az eseménynek július 10-17-ig, melyen 24 országból közel 500 szervátültetett sportoló érkezett. A magyar szervátültetett válogatott 45 sportolóból állt: 26 vese-, 10 máj-, 3 kombinált vese+májtranszplantált sportoló, két tüdő-, és négy csontvelőátültetett sportoló mellett 3 művesekezelt sportoló került be a 2016-os válogatott csapatba. A magyar szervátültetett válogatottban hét gyermek is ott volt a Trappancs Egyesület versenyzői közül. Közöttük az abonyi Jenes Virág, aki 14 éves és cisztás fibrózis alapbetegsége miatt 2009 óta tüdőátültetett – számolt be az önkormányzatnak Feszt Tímea Diána, a Trappancs Egyesület elnöke.


Olvasd tovább...
2016 július 25 hétfő - 18:46:48     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

birkozas_vargajanos_mtipetrovitslaszlo_vagott_640x480.jpgAz olimpiai aranyérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok Varga János is tagja lesz a birkózók Hall of Fame-jének.

A 78 esztendős sportember Kozma István, Polyák Imre és Kocsis Ferenc után a negyedik magyar versenyzőként kerül be a bírkózó hirességek csarnokába.
Varga Jánost a tervek szerint a riói olimpia alatt iktatták volna be a birkózók Hall of Fame-jébe. Mexikóváros 57 kg-os kötöttfogású bajnoka azonban egészségi állapota miatt, orvosi tanácsra nem vállalkozik az utazásra. Az elismerést Németh Szilárd, a szövetség elnöke veszi majd át - írja a mob.hu. Tovább a cikkre -->

Szívből gratulálunk és jó egészséget kívánunk Jani bácsinak!

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: MTI/Petrovits László
2016 június 22 szerda - 11:31:13     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

vegvari_jozsef_ejtoernyozes_abony_2016.jpgÖtvenegy évvel ezelőtt hét fiatal hadnagy a szolnoki ejtőernyősökhöz került. Közülük öt mélységi felderítő és egy híradó szakmai számú bátor fiatal tiszt elkezdte az ejtőernyős alapkiképzést, ami aztán örökre meghatározta az életüket.
 
1965. november 24-én 14:20 perckor hajtotta végre élete első ugrását az abonyi Végvári József, nyugalmazott ejtőernyős alezredes Szandaszőlősön.
 
Józsi bácsi a mai napig tisztán emlékszik az első izgatott pillanatokra.
- A szakmai számom alapján eredetileg nem vehettem volna részt az ugrásban, de mivel én képeztem ki a távírászokat, akik a felderítőkkel együtt vágtak bele a mutatványba, ezért engedélyezték, hogy én is velük tartsak. Az első időszakban csak nyolcat ugorhattam, de később századparancsnokként és híradófőnökként már naponta négyszer is önként dőltem ki a gépből – magyarázza.


Olvasd tovább...
2016 június 03 péntek - 19:04:15     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

Jubiláló és nyugdíjba vonuló pedagógusokat köszöntöttek június 3-án, a Városi Pedagógusnapon, ahol az „Abony Közoktatásáért” kitüntetéseket is átadták. Az eseményt Pető Istvánné városi képviselő, a Humánpolitikai Bizottság elnökhelyettese konferálta. A jeles nap alkalmából a Napkő Projekt zenés irodalmi műsorral kedveskedett a résztvevők részére. Köszöntőt mondott Fodor Gábor úr, a KLIK Ceglédi Tankerületének igazgatója és Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony.

Az óvodapedagógusokat, pedagógusokat Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, Kelemen Tibor aljegyző úr, Fodor Gábor úr és az intézmények vezetői köszöntötték.

A képre kattintva tekinthető meg a fotógaléria.
Szilágyi Tamás képriportja

Íme az ünnepeltek intézményenként:


Olvasd tovább...
2016 május 27 péntek - 16:49:20     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0


Fél éve működik új telephelyén a Komáromigép. Utánajártunk, mi történt az elmúlt hónapokban a mezőgazdasági gépgyártó vállalkozás háza táján. A kereskedelmi vezető, Komáromi Attila fogadott és kalauzolt végig bennünket a Vasút dűlőben található telephelyen, ahol beavatott minket a gyártási folyamatokba is, az alapanyagoktól egészen a késztermékig. Izgalmas utazás részesei voltunk, melynek gyümölcseit arassák le Önök!

A Komáromigépet 30 év mezőgazdasági gépgyártásban eltöltött szakmai tapasztalatra építve Komáromi Béla hozta létre 1999-ben. A kezdetben nehézségekkel küzdő vállalkozás gyorsan a fejlődés útjára lépett. Kialakultak a főbb gyártmányok, melyek mára hazai piacvezetők lettek, úgy mint a szárzúzó, a szalmaszecskázó, a soros műtrágyázó, a mikrogranulátumszóró és a többszörös díjjal kitüntetett sorközművelő kultivátor.

A riport során készített fotók a képre kattintva nézhetők meg.

Riport: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás


Olvasd tovább...
2016 április 29 péntek - 16:34:22     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

szavai_roland_eletkepek.jpgProgramajánló - „Tárt kapukkal” várta vendégeit az Abonyból elszármazott Szávai Roland, aki április 29-én, délután a Kultúra Háza aulájában 33 festményét és grafikáját mutatta be a közönségnek. A realista művész fejlődésének fontosabb állomásait is végigkísérhetik az érdeklődők, ha megtekintik a különleges festmények szépségét. A kiállítást Dr. Gajdos István, Abony Város Díszpolgára nyitotta meg. Az eseményen a Bihari János Zeneiskola növendékei hegedűn közreműködtek Dóra Hajnalka tanárnő felkészítésével. Mivel mi nem tudunk festeni, így lefényképeztük és megírtuk Roland művészetének rövid történetét, akit egyik kedvenc festményével kaptunk lencsevégre. A műveket a teljesség igénye nélkül, kedvcsinálónak örökítettük meg. A kiállítás megtekinthető a Művelődési Ház nyitva tartási idejében. Nekünk nagyon tetszett!
 
Beszámolt: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás
 
A megnyitóról készült galéria a fotóra kattintva érhető el.

Korábbi, Szávai Rolanddal készített interjúnk ide kattintva is elérhető.
2016 február 16 kedd - 17:12:15     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

Rangos állami és megyei kitüntetéseket vehettek át abonyiak 2015-ben, de a település Képviselő-testülete is számos neves díjat kiosztott. Az alábbi összefoglalóban a teljesség igénye nélkül összegezzük, milyen díjakat, kitüntetéseket érdemeltek ki az elmúlt évben a településen élők és a városból elszármazott, itt született személyek, kikre méltán lehetünk büszkék. Az összefoglalóban hónapokra lebontva mutatjuk be a díjazottakat. Ha van olyan 2015. évben kitüntetett személy, aki nem szerepel a felsorolásban, kérjük küldjék el nekünk a sajtoreferens(kukac)abony(pont)hu e-mail címre. 
 
Darányi Erika


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények