Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Önkormányzati hírek'
2019 szeptember 26 csütörtök - 18:32:37     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0
2019 augusztus 30 péntek - 12:54:44     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

kormanyablak.pngTisztelt Ügyfeleink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. 09. 02. napjától a Kormányablakokban új, egységes ügyfélfogadási rend kerül bevezetésre.
Ennek megfelelően a fővárosi és Pest megyei Kormányablakok az alábbi ügyfélfogadási rend szerint várják ügyfeleiket:
 
Hétfő: 07:00 - 17:00
Kedd: 08:00 - 16:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 08:00 - 16:00
Péntek: 08:00 - 14:00

Köszönjük megértésüket!
2019 augusztus 30 péntek - 08:19:57     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0
2019 július 29 hétfő - 11:10:21     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

imgp9977.jpg2019. július 26-án pénteken éjjel a régi vízmű területén, fedett színben szárított levendula- termés égett le. 2019. július 28-án vasárnap éjjel az Abokom Tamási Áron utcai telephelyén szintén fedett színben tárolt traktorok és teherautó, valamint hozzátartozó adapterek égtek le.
A káresemények mögött szándékos gyújtogatás valószínűsíthető.
Az Abokom ügyvezető igazgatója a szükséges intézkedéseket megtette, rendőrségi feljelentés és a biztosító felé a kárbejelentés megtörtént.
Mind az Abokom, mind az önkormányzat vagyonbiztosítással rendelkezik.
A bűncselekmény kivizsgálása folyamatban van, annak lezárásáig további információt nem adhatunk.
Az Abokom dolgozói a városüzemeltetési feladataikat ellátják.
Megértésüket kérem.
 
Abony, 2019-07-29
 
Tisztelettel:
Romhányiné Dr. Balogh Edit, polgármester

imgp9978.jpg
 
imgp9982.jpg
 
 
Fotók: abony.hu
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 09 kedd - 18:05:51     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

abony_cimerr.jpgTisztelt Ügyfeleink!
 
Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, figyelembe véve a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenő idejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunkavégzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet 13-15. §-jaiban foglaltakat, a 22/2019. (I. 31.) számú határozatával
2019. július 22. napjától 2019. augusztus 2. napjáig
IGAZGATÁSI SZÜNETET rendelt el
az Abonyi Polgármesteri Hivatalban.

Az igazgatási szünet előtti utolsó ügyfélfogadási nap:
2019. július 19. (péntek) 8:00-12:00 óráig.

Az igazgatási szünet utáni első ügyfélfogadási nap:
2019. augusztus 5. (hétfő) 13:00-18:00 óráig.
 
Szíves megértésüket előre is köszönjük!
 
Abony, 2019. július 9.

dr. Nagy Péter, jegyző
2019 június 27 csütörtök - 11:56:02     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

mosquito-schnake-sting-animals-96c284-1024.pngÉrtesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy légi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Abony Város Önkormányzat illetékességi területén.
Időpont: 2019. július 3-án napnyugtát megelőző időszakban
Tartaléknapok: 2019. július 4-5.
A gyérítés kivitelezője a Pannon-Bio-Kalibra Konzorcium, amely földi és légi biológiai, illetve kémiai módszerekkel végzi el a feladatot. Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, az a környezetre, a melegvérű állatokra, az emberre nincs káros hatással. A készítmény a méhekre viszont veszélyes lehet, ezért kérjük a méhészeket, hogy gondoskodjanak a rajok elzárásáról.
 
Fotó: picryl
2019 június 24 hétfő - 09:00:21     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

abony_cimerr.jpgTisztelt Ügyfeleink!
 
Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232/A. 1 § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, figyelembe véve Abony Város Önkormányzatának szervezeti és működési szabályzatáról szóló 41/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 5. pontját, mely rendelkezett arról, hogy a képviselő-tesület hivatala köztisztviselői számára a
Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je munkaszüneti nap.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 
2019. július 1-jén (hétfőn)
az Abonyi Polgáresteri Hivatalban
az ügyfélfogadás szünetel.
Szíves megértésüket előre is köszönjük!
 
Abony, 2019. június 24.

dr. Nagy Péter, jegyző
2019 június 19 szerda - 11:44:56     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

imgp9289.jpg

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 86/2019. (V. 30.) számú határozatában, valamint a Pénzügyi Bizottság a 80/2019. (V. 21.) számú határozatában döntött az önkormányzati tulajdonú intézmények felújításáról. A döntés a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde épületét, a Pingvines Óvoda és Bölcsőde Bethlen Gábor utca 5. szám alatti óvodai részét, illetve az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Szelei úti telephelyét érinti. 
 
A Szivárvány Óvoda és Bölcsőde épületegyüttesének folyosó-átjárótető, előtető kerül felújításra, illetve új burkolatot kap a Semmelweis utca felőli folyosó, továbbá az óvoda központi épületében a gyermek vizesblokkok belső vízszerelési, átalakítási munkálatait, valamint a teljes burkolat felújítását végzik el. A kivitelezéssel az Abofer-Bau Kft., a Ferrobau-Abony Bt. és a Generál-Kontakt Bt. abonyi székhelyű vállalkozásokat bízták meg. 
 
A Pingvines Óvoda és Bölcsőde Bethlen Gábor utca 5. szám alatti óvodai épületének gyermek vizesblokkjának vízszerelési, átalakítási munkálatai, valamint teljes burkolat felújítása kerülnek kivitelezésre. A kivitelezésben a Ferrobau-Abony Bt. és a Generál-Kontakt Bt. abonyi székhelyű vállalkozások vesznek részt.
 
A Gyöngyszemek Óvoda Szelei út 29. szám alatti telephelyén a belső víz-csatorna szerelési, a központi fűtés és gázszerelés munkálatait, valamint a vizesblokkok teljes burkolat felújítási munkálatait végzik el. A kivitelezést abonyi székhelyű Abofer-Bau Kft. végzi el.
 
A Képviselő-testület és a Pénzügyi Bizottság felhatalmazta Romhányiné dr. Balog Edit polgármestert a vállalkozási szerződések aláírására.
Az épületekben folyó munkálatok június 12-én kezdődtek el és augusztus 31-ig kell befejeződniük.
A felújítási munkák ideje alatt az esetleges kellemetlenségért türelmüket kérjük. Szeptembertől felújított, nyár során megújult intézmények fogják várni a város kisgyermekeit.
 
Cikk: Jandácsik Pál
2019 június 11 kedd - 14:46:30     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

parlagfu2019.jpgA parlagfű nagymértékű elszaporodásának a közegészségügyi és gazdasági károsító hatása számottevő. A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos/földhasználó nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik az ún. közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki. 

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy belterületen a jegyző, külterületen (az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv tartalma alapján) a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket. 
 
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése kimondja: „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” 
 
Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez (közérdekű védekezés végrehajtása, bírság kiszabása) nem szükséges a sérelem – egészségkárosodás – bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása. 
 
Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. Amennyiben a parlagfű elleni közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfű elleni közérdekű védekezés abban az esetben rendelhető el, ha az  adott területen a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag  indokolt tőszám 50%-át és a parlagfűvel való felületi borítottság a 30%-ot meghaladja. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen, a Pest megye és Budapest területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala (a továbbiakban növény- és talajvédelmi hatóság) rendeli el. 
 
A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. 

A növényvédelmi bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.
 
Parlagfűvel fertőzött lehet a mezőgazdasági kultúrnövénnyel borított terület, nem mezőgazdasági terület (elhanyagolt telkek, építési területek), vagy nem művelt, elhanyagolt valamikori szőlők, hétvégi kertek, zártkerti ingatlanok, valamint a vonalas létesítmények (utak. vasút) melletti sávok. 
 
A védekezési kötelezettségét nem teljesítő tulajdonos/földhasználó a – bírságon túl – vele szemben elrendelt közérdekű védekezéssel kapcsolatosan felmerülő költség megtérítésére is kötelezett. A költség köztartozásnak minősül. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor, az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendelet alapján. 

Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, kérem tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek. Ugyanakkor szükséges figyelemmel lenni arra is, hogy nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

Abony Város Önkormányzata
Fotó: egeszsegkalauz.hu
2019 június 11 kedd - 12:58:12     Önkormányzati hírek     Hozzászólás 0

felukitas2019.jpgAbony városában több épületben is felújítási munkálatokat végeznek a nyár folyamán, szem előtt tartva az önkormányzati tulajdonú épületek állagmegóvását.
Az egyik ilyen intézmény a tószegi úti Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, ahol augusztus 31-ig az Abofer-Bau Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság munkatársai nem csak az óvodai csoportépület „folyosó-átjárótető” és a hozzá kapcsolódó előtetők, lapostetők felújítását végzik el, hanem a Semmelweis utcai folyosó burkolatcseréjére is sor kerül. A döntés Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottságának 2019. május 21-i nyílt ülésénén született meg. A vállalkozási szerződés, illetve a munka megkezdésének időpontja is május 31. volt.
Az óvoda mellett a Kálvin János utcai volt Sívó-kúriában is felújítási munkálatokat végeznek az 58/2019. (IV.25.) számú Képviselő-tesületi határozat döntése jóvoltából. A SZOLFŰT’08 Kft. az Egészségmegőrző Központ hidroterápiás kezelőjében lévő szellőztetőrendszer szerelési munkálatait csinálja meg július 31-ig. A vállalkozói szerződés, illetve a munka megkezdésének időpontja ugyancsak május 31. volt.
Az épületben körülbelül 30 évvel ezelőtt készült el a központi fűtés, illetve a Hidroterápia kezelőben a szellőztetés, a 2000-es évek elején viszont a berendezés egy részének elbontása után egy új páramentesítő rendszert építettek be.  A levegő befúvó rendszert, amely a mai napig működik, a kivitelező meghagyja, de a párátlanítót kihagyja belőle, és az elszívásra új légcsatorna és ventilátorok kerülnek beszerelésre. A kivitelezés után a helyiségben 6-7szeres légcsere fog így megvalósulni.

Jandácsik Pál
Oldal:  1 2 3 ... 50 51 52
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények