Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 október 13 péntek - 11:56:21     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatalában és kirendeltségein 2017. október 23-án (hétfő) az ügyfélfogadás szünetel. 
 
Cegléd, 2017. október 13.
 
Dr. Wetzelné dr.Terbe-Szabó Csilla s.k.
Hivatalvezető

2017 október 13 péntek - 09:33:05     Intézményi hírek      Hozzászólás0

kez_a_mancsert_gyongyszemek_ovoda_abony_abony.hu_2017.jpgA Gyöngyszemek Óvoda gyerkőcei ismét egy színes és informatív programban vehettek részt. Vendégségben járt nálunk a Kéz a mancsért egyesület néhány tagja és mentett kutyusai.

Ez az egyesület nem menhelyként működik, nincs telephelyük, a mentett kutyusokat önkénteseknél helyezik el, akik ellátják, gondoskodnak rólunk. Erejükön felül, a saját munkájuk mellett segítik, mentik az állatokat az alapítvány tagjai.

Az állatok világnapja alkalmából került megrendezésre a program, amit már megelőzött a mentett, szomorú sorsú kutyusoknak a táp-és konzerv eledelek gyűjtése. Hála a szülők és a pedagógusok segítségének rengeteg élelem gyűlt össze.

KLIKK a képre a fotógalériáért!


Olvasd tovább...
2017 október 13 péntek - 09:11:02     Intézményi hírek      Hozzászólás0

somogyi_iskola_ovodas_foglalkozasok_abony_abony.hu_2017.jpgKözel 70 nagycsoportos óvodás részvételével nyitotta meg kapuit a Somogyi iskola rendhagyó előkészítő foglalkozásainak sorozata.

Szülők és gyerekek egyaránt érdeklődve figyelték, ahogyan az igazgató néni bemutatta a leendő első osztályok osztályfőnökeit és az ő munkájukat segítő tanító néniket. A rövid megnyitó után az első foglalkozás már kezdetét is vette, ahol a gyerekek énekeltek, rajzoltak a meséről, amit hallgattak és színeztek. Nagyon ügyesen dolgoztak egytől egyig és jutalmul egy somogyis hűtő mágnessel térhettek haza. Nagy örömmel töltötte el iskolánkat, hogy ilyen szép számban jelentek meg a leendő kis elsősök. Ezzel a pár fotóval szeretnénk kedveskedni Önöknek, s várjuk továbbra is a tudásra szomjas nagycsoportos óvodásokat minden páratlan héten, kedden 16:00-17:00 óráig az előkészítő foglalkozáson, illetve páros héten 17:00-18:00 óráig Ovi tesin.

Az Abony.hu-nak beszámolt: Tóth Renáta

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

2017 október 13 péntek - 08:35:06     Hivatali hírek      Hozzászólás0
Meglepő eredményt tártak fel a kutatók az Abony közelében talált rézkori emberek maradványait vizsgálva

Az eddig ismert legkorábbi leprás megbetegedés csonttani tüneteit mutatták ki hazai, köztük ELTE-s kutatók a mai Abony közelében a rézkorban élt emberek maradványain. A kutatócsoport eredményei 2017. október 12-én láttak napvilágot a PLoS ONE folyóiratban.

Az elmúlt években egy 5700 évvel ezelőtt élt népcsoport életmódját és betegségeit vizsgálta egy hazai kutatócsoport. A mai Abony közelében az MTA BTK Régészeti Intézetének munkatársai egy olyan közösség települését tárták fel 2004 és 2008 között, mely a késő rézkor kezdetén, Kr. e. 3700-3600 körül élt itt. Az előkerült emberi maradványokat egy antropológusokból és régészekből álló hazai kutatócsoport elemezte az MTA BTK Régészeti Intézete (Köhler Kitti, Marton Tibor, Serlegi Gábor), az ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszéke (Hajdu Tamás, Szeniczey Tamás), a Magyar Nemzeti Múzeum (Fábián Szilvia), és a Szegedi Tudományegyetem (Marcsik Antónia) munkatársainak együttműködésében. Az archeogenetikai vizsgálatokat a University College London kutatója, Helen D. Donoghue végezte el. Az antropológiai és paleopatológiai kutatást irányító Köhler Kitti és Hajdu Tamás vizsgálatai alapján a késő rézkori közösség egyik tagján a lepra jellegzetes csonttani tünetei figyelhetők meg.


Olvasd tovább...
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények