Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 február 21 csütörtök - 11:52:05     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Múltidéző rovatunkban régi újságokat fellapozva meséljük el a városunkban történt eseményeket.

   "Régen, Abonyban, a Radák út végén állt a Beliczeyek, Antosok és Radákok jól ismert kastélya. Hajdan élt lakóinak nevét az 1848-as szabadságharc fénye aranyozta be. Radák István messziről, Erdélyből nősült. Feleségül vette az anyai ágon fejedelmi sarjnak számító, szép, okos és nálánál húsz évvel fiatalabb Rhédey Klárát, akiben nem is csalódott, mert jó anyaként nevelte gyermekeiket, s mint ügyes gazdasszony, személyesen igazgatta földbirtokaikat.

   1848-ban Radák Istvánné szívvel-lélekkel a forradalom, majd a szabadságharc mellé állva rengeteg áldozatot hozott. Birtokaik jövedelméből pénzt és terményt juttatott a honvédeknek. Kastélyukban sebesülteket ápolt. Az erdélyi XI. zászlóalj számára saját kezével hímzett zászlót ajándékozott. Bem tábornok e zászló alatt vezette győztes rohamra seregét Piskinél, s nemsokára az abonyi Radák Istvánné született Rhédey Klára zászlaja lengett az ellenségtől visszafoglalt híres piski híd felett. A magyarok öröme nem tartott sokáig. Szerencsecsillaguk hanyatlóban volt. A nemrég még győztesen lobogó selyemzászlót is menteni kellett. Erre a feladatra egy fiatal székely honvédliszt, Antos János vállalkozott, aki derekára csavarta, és száz halálon keresztülvágva magát, visszajuttatta azt Radáknénak.


Olvasd tovább...
2019 február 21 csütörtök - 11:37:48     Intézményi hírek      Hozzászólás0

   
   Az egészségügyi rendelések aktualizált változatát honlapunk menüsorában, az Intézmények menüpont, Egészségügy almenüjében érheti el, vagy ide kattintva.

 

 
2019 február 21 csütörtök - 10:59:05     Hivatali hírek      Hozzászólás0

   A MEDICOPTER Alapítvány, mint a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szerződéses támogatója ezúton kéri az Ön, illetve Cége támogatását kitűzött céljai megvalósításához.

   A sürgősségi ellátás során a magyar légi mentők az egész ország területén évről évre egyre több életet tudnak menteni a sürgősségi betegellátásban alkalmazott megfelelő eszközökkel, felszerelésekkel. Ezek a felszerelések állapota jelentősen befolyásolja a beteg életkilátásait. Ezért kérjük továbbra is az Önök megtisztelő segítségét, hogy ezek a speciálisan kialakított fontos eszközök, melyek a folyamatos használat miatt elhasználódnak továbbra is biztosítva legyenek. A mentőszolgálat dolgozói nap, mint nap emberfeletti küzdelmet folytatnak életüket kockáztatva a bajbajutottak megmentéséért. Segítsünk Nekik mi is.


Olvasd tovább...
2019 február 21 csütörtök - 10:48:34     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

   Szerdán délután csaptak fel a lángok Abonyban a vasútállomás mellett. A tűzoltók kiérkezésekor a tűz már közel egy hektáros területen pusztított.

   A ceglédi hivatásos tűzoltók egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat, majd vizsgálták át a leégett területet. A tűz épületekre nem terjedt át, személyi sérülés nem történt.

   Az elmúlt napokban a tavaszias idő beköszöntével megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek száma Pest megyében. A legtöbb esetben kisebb területeken csaptak fel a lángok, de egyes települések környékén több hektár száraz aljnövényzet vált a tűz martalékává. A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza. A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal sújtható, valamint az okozott károk megtérítésére is kötelezhető. Az emberek sokat tehetnek azért, hogy megóvják környezetüket és a levegő tisztaságát az alapvető szabályok betartásával - tájékoztatta lapunkat Csámpai Attila tű. százados, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Még több fotó Facebook oldalunkon érhető el!

Fotók: PMKI Cegléd HTP  


Olvasd tovább...
2019 február 21 csütörtök - 10:05:23     Hivatali hírek      Hozzászólás0

   Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet akár SMS-ben eljuttatni a NAV-hoz március 18-áig.

   A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.   

   Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-étől az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.


Olvasd tovább...
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények