Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 július 27 szombat - 15:03:29     Kulturális hírek      Hozzászólás0

fb_img_1564225566571.jpgAbonyban több műkedvelő színtársulat működik. A Bihari Ifjúsági Stúdió hamarosan bemutatja legújabb vígjátékát, a „Ti amo, Balaton!”-t, amelynek kulisszatitkairól az ifjú rendező, Balogh Tamás Zsolt (21) beszélt, illetve megosztotta élményeit az abonyi kulturális közélettel kapcsolatban is.

Jandácsik Pál (továbbiakban J. P.) Mi volt az első komolyabb színházi élményed, amely arra sarkalt, hogy te is elkezdj tevékenykedni a színpadon?
Balogh Tamás Zsolt (továbbiakban B. T. Zs.): Ez nagyon érdekes és elgondolkodtató kérdés, mert a családom eddig nem igazán járt színházba. Nem tudok konkrétan olyan élményt felidézni, aminek a hatására elkezdtem ezt a pályát. Már 4-5 éves korom óta imádok szerepelni, anyukám azt mondta, hogy már óvodában is. Az anyák napi és más hasonló ünnepségen mindenki szövegét tudtam. A zenei általános iskolában még többet szerepeltem, majd jöttek az első színdarabok, musicalek.

10339555_250990695107787_9068651680317947448_n.jpgJ. P.: Melyik a legkedveltebb szereped?
B. T. Zs.: Nagyon nehéz a választás, hiszen nagyszerű szerepeket játszhattam el, például Buldeót A Dzsungel könyvéből, Ervin Ivánt a Csoportterápiából /Nagykőrös/, a Rádióst A padlásból /Komárom/, Kakast az Annie musicalből /Budapest/, illetve az a megtiszteltetés ért, hogy én alakíthattam 2015-ben Jézust is Webber világhírű rockmusicaljében az abonyi színpadon. Ha választanom kellene a számtalan karakter közül, akkor Dzsinni lenne a befutó az Aladdin & Jafar musicalből. Dzsinniként élhettem ki leginkább az energikus, hiperaktív énemet. Imádtam!

J. P.: Vagyis nem csupán abonyi berkekben játszottál, hanem valódi színházi tapasztalattal is rendelkezel! Miben másabb egy amatőr társulati tevékenységben részt venni, mint hivatásos művészek között mozogni?
B. T. Zs.: Nagyszerű élmény a nagy színészeket látni a színpadon, illetve közösen dolgozni velük egy próbaidőszakban. Sokat tanultam már csak abból is, hogy beültem végig nézni a próbáikat. Emellett hihetetlen érzés, amikor Radó Denise, Vágó Zsuzsi, vagy épp Csengeri Attila ad egy -egy jó instrukciót neked.

J. P.: Tavaly egy musical show keretén belül a rendezői tehetségedet is megmutattad, majd az idén a Reflektorban is. Mit gondolsz, milyen kompetenciáknak kell megfelelnie egy jó rendezőnek?
62149161_612209159260406_252009576914747392_n.jpgB. T. Zs.: Jó vezetői képesség kell hozzá, hiszen nem lehet úgy rendezni 15-20 embert, hogy nem tudom kezembe venni az irányítást. Mindig motiváltnak és energikusnak kell lennie egy rendezőnek, mert a tagok is ezt a hangulatot fogják átvenni tőled. Annyira motiváltak, mint amennyire én vagyok. Folyamatosan terveznem kell pontról pontra, hogy követhető legyen a munkafolyamat. Bármilyen színdarabot készítünk, elengedhetetlen, hogy egyben lássam, már a kezdeti fázisban, hogy milyen végeredményt akarok a közönségnek nyújtani a színpadon, mind díszletileg, fényileg, színészileg. Ez egy hatalmas kaland a számomra, és érzem, hogy folyamatosan fejlődik a személyiségem ezáltal.

J. P.: Idén a Bihari Ifjúsági Stúdió bemutat egy újabb zenés vígjátékot Ti amo, Balaton! címmel. Miben fog különbözni a Reflektortól?
B. T. Zs.: Elsősorban abban, hogy a Ti amo, Balaton! egy ízig-vérig olasz komédia lesz, míg a Reflektor egy sokkal drámaibb, fiatalok sorsait bemutató musical volt.  A nagy nevetések közben nagy slágerek fognak elhangzani, amiket úgy gondolom, mindenki jól ismer, például a One way ticket, vagy a Wonderful life. Természetesen "szöveg lenni mágyár", ahogy a darabban szereplő Bíró elvtárs fogalmazná.

J. P.: Mik a távlati céljaid, tervezel-e esetleg kilépni a "hobbi" színházból, és hivatásos színészként, esetleg rendezőként a pályára lépni?
B. T. Zs.: Minden akkor kezdődik el, amikor az álmaid nagyobbak lesznek, mint a félelmeid. Nekem is vannak céljaim, vízióim, ahogy mindenkinek.  Mindenképpen szeretnék rövid időn belül olyan iskolában tanulni, ahol mindent megtanulhatok akár színészetről, vagy a rendezésről, mert sokkal szebb lenne a világ, ha mindenki azt csinálná a munkában is, amit szeret, nemde?
 
fb_img_1564225523954.jpg

Abony Város valamennyi színházkedvelője nevében is jó munkát kívánok Zsoltinak! Bízunk benne, hogy még sok hasonló sikert fog megélni!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János, Berényi Kitti
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények