Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 augusztus 05 hétfő - 19:33:12     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_4712.jpgAugusztus 3-án zeneszóval és finom ételek illatával telt meg az abonyi Mikes-tó partja. Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely 2015-ben rendezte meg az első Tó Partyt, amely akkor még „csupán” egy késő délutáni koncertet foglalt magában az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport, illetve a szolnoki Szimfonik Harsona Együttes által. A következő évben már egy egész napos rendezvénnyé duzzadt a program egy délelőtti főzőversennyel kiegészülve.
Az ötlet Csányi Sándortól, a gulyáskirálytól eredt. Más települések is fel szokták eleveníteni a történeteiket a különféle gasztro rendezvények keretén belül. Abony szerencsés helyzetben van, hiszen számos legenda kapcsolódik a településhez, beleértve Napóleon legyőzőjét, Háry Jánost, illetve a törökverő Kinizsi Pált. A tarka borjú is egy híres, helyi anekdota, így ez adta alapját az abonyi tarka borjú főzőversenynek, amelyben a főszerep a marhából és borjúból készült ételeknek jutott.
Az idén huszonhat csapat versengett a főzőverseny értékes díjaiért háromféle kategóriában. Bográcsos ételeket, sülteket, grilleket, illetve Kinizsi korabeli ételeket kellett elkészíteniük, amiket kiváló mesterszakácsokból álló zsűri véleményezett: Wilhelm György, Adamik Lajos, Bihacsi László, Schets Zsolt és Csányi Sándor. A zsűri elnöki posztját Vass Imre töltötte be. A főnyeremény egy mesés görögországi utazás volt az Androméda Travel Utazási Iroda jóvoltából a Makrygalos üdülőhelyre.

A főzőverseny eredményei a következők:

Bográcsos ételek kategória:
Abszolút első helyezett: Mihacsi Gyuláné
Első helyezett: Mihacsi Gyuláné, Fajkanál
Második helyezett: Baráti Kör, Abonyi Borjúpingálók Baráti Köre, Gedi-Press
Harmadik helyezett: Karcagi Fakanál, Fidesz-KDNP, Bihari Ifjúsági Stúdió

Sültek, grillek kategória:
Abszolút első helyezett: Rozsdások
Első helyezett: Mihacsi Gyuláné
Második helyezett: Abonyi Borjúpingálók Baráti Köre, Fater-Rock Baráti Köre
Harmadik helyezett: Baráti Kör, Bádogos

Egyéb, Kinizsi korabeli ételek:
Első helyezett: Bádogos
Második helyezett: Mihacsi Gyuláné
Harmadik helyezett: Nagyabonyi Íjászok

img_4488.jpg

A délelőtti órákban a Kéknefelejcs Dalkör szórakoztatta a jelenlévőket, illetve Csányi Sándor és Simon Évike Varázslatos Duója, akik népdalokat adtak elő. Sajnos az időjárás nem volt kegyes a rendezvényhez.
A kora délutáni órákban óriási vihar csapott le Abonyra, így a főzőverseny eredményhirdetése után a szervezők fél hatig felfüggesztették a programokat. Szerencsére az Országos Meteorológiai Szolgálat a továbbiakban már napsütéses, zivatarmentes időt ígért, így zavartalanul folytatódhatott a műsor. Az elmaradt programok – beleértve a felsőtárkányi Dínó Parból érkező showt – egy másik időpontban kerülnek megtartásra.

img_5148.jpg

A kíméletlen eső azonban nem tántorította el az embereket a partytól. Kiss Zsolt, a Nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió művésze, a nap konferansza is garantálta a felhőtlen szórakozást. Délután több ezren látogattak ki a Mikes-tóhoz. Fellépett a Kipp-Kopp Rock zenekar, illetve helyi előadók foglalták el a színpadot. A Bihari Ifjúsági Stúdió két blokkban mutatkozott be. A repertoárjukban retro slágereké volt a főszerep, illetve részleteket láthatott a közönség Reflektor című, illetve az augusztus 19-én 18:00-kor debütáló darabjukból, a Ti amo, Balaton!-ból. Sztojka Frank ugyancsak két ízben nyűgözte le hipp-hopp és freestyle tudásával a közönséget. A Dalma Dance ifjú tehetségei is nagy sikerrel mutatkoztak be a Tó Partyn.
Egy lampion készítő versenyt is hirdetett a művelődési ház. Jandácsik Violetta és Jandácsik Dominik, illetve Tóth Tiborné munkája lett a legszebb, második lett Csizmadia Fanni műve, a dobogó harmadik fokára pedig Szabó Viktória lampionja került. Különdíjat kapott Mészáros Erzsébet és a Bihari Ifjúsági Stúdió. A szelfi készítő verseny sorsolásán Mucza-Boruzs Mónika, Rigó Kriszti és Retkes Ágota fotójára mosolygott rá a szerencse.

img_5697.jpg

Fél nyolctól a GrooveHouse leghíresebb dalait adta elő, őket a Fresh követte, majd a Kerozin húsz éves jubileumi élő koncertjére „tombolhatott” a lelkes közönség. A hajnali egyig tartó rendezvényt retro disco zárta. Egész nap kézműves- és kirakodó vásár várta a látogatókat a tó területén, 14 órától pedig rendőrségi bemutató. Az árusok ugrálóvárral, trambulinnal, dodzsemmel, körhintával, miniatűr vasútmodellel, jumpinggal, vattacukorral, pop-cornnal, limonádéval és édességekkel kedveskedtek a gyermekeknek.
A rendezvény Abony Város Önkormányzata, az Androméda Travel Utazási Iroda, az Accell Hunland, a Start Agro, az Aktív Rádió, a Ferrobau Abony Bt. és a Pölöskei szörp támogatta.

img_5465.jpg

A szervezők köszönik mindenkinek a támogatást, és hálásak valamennyi látogatónak, hogy kitartottak a rendezvény mellett, és az átmeneti rossz idő ellenére is szép számmal vettek részt ezen a fergeteges múúúlatságon. Bízunk benne, hogy jövőre ismét teljes gőzerővel fog robogni a VI. Tó Party! 
 
Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!)
2019 augusztus 05 hétfő - 18:48:38     Hivatali hírek      Hozzászólás0

abony_cimerr.jpgTájékoztatom Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 6/2018. (VIII.23.) PM rendelet 2. § a) pontja alapján 2019. augusztus 10. (szombat) munkanap, illetve 2019. augusztus 19. (hétfő) pihenőnap.
Fentiek értelmében a Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatal Kormányablakaiban
(Cegléd, Kossuth tér 1. Cegléd, Kölcsey tér 3. Abony, Kossuth tér 1.)
az ügyfélfogadás az alábbiak szerint alakul:
2019. augusztus 09-én, pénteken 7:00 - 17:00 óráig,
2019. augusztus 10-én, szombaton 8:00 - 14:00 óráig várjuk ügyfeleinket.
 
Magdáné dr. Rostás Boglárka mb. járási hivatalvezető s.k.
2019 augusztus 05 hétfő - 17:57:02     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

mavlogo.pngA MÁV-START Zrt. tájékoztatta a Személyszállítási Közszolgáltatási Igazgatóságot, hogy
2019. augusztus 6-tól 2019. augusztus 30-ig
Kaba és Hajdúszoboszló, illetve Nyársapát és Városföld állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A vágányzár időtartama alatt jelentős változások lesznek a menetrendben, ezért ezúton is kérjük a tisztelt lakosságot, hogy ne megszokás szerint közlekedjenek, figyeljék a kihelyezett tájékoztató hirdetményeket, illetve használják a www.mavcsoport.hu oldalon elérhető MÁV-START menetrendi keresőjét az aktuális információkért. Az esetleges kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
2019 augusztus 05 hétfő - 17:45:31     Hivatali hírek      Hozzászólás0

abony_cimerr.jpgTisztelt Ügyfeleink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy
2019. augusztus 10-én (szombaton) az Abonyi Polgármesteri Hivatalban
az ügyfélfogadás szünetel!
Megértésüket köszönjük!
 
Abony, 2019. augusztus 5.
 
Tisztelettel:
Nagy Péter, jegyző
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények