Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 augusztus 10 szombat - 13:50:21     Kulturális hírek      Hozzászólás0

imgp0031.jpgAugusztus 9-én került megnyitásra az abonyi Kultúra Háza aulájában egy ifjú tehetség, Szabados Ildikó festmény kiállítása.
A szemet megragadni nagyon nehéz feladat, mert számtalan inger éri a hétköznapokban. Folyamatosan bombázzák ezt az érzékszervünket – gondoljunk csak a csillogó, de a felszín alatt valójában üres reklámokra. A művelődési ház valamennyi kiállítása megálljt parancsolt ennek az eszement zsongásnak, köztük Szabados Ildikó is, aki már általános iskolában imádott rajzolni Sári Zoltán rajztanár keze alatt. Hetedik osztályos korában belekóstolt a szobrászatba is.
A festészettel csak ez év márciusától kezdett el foglalkozni. Első művét a Marcipán Cukrászda tulajának, a mestercukrász és ugyancsak festőművész Móra Lászlónak készítette el a születésnapjára. Tőle még több biztatást kapott, hogy folytassa tovább ezt a hobbit. Csupán néhány hónap termése az a kisebb-nagyobb méretű harminchárom festmény, amiket elhozott a mindössze húsz éves művész a művelődési házba. A zömében tájképekből álló sorozatban csendéleteket és állatképeket is meg lehet csodálni.
– Megesik, hogy az esti órákban kap el az ihlet, és akkor hajnalig festek – mesélte lelkesen Ildikó, akinek ez az első önálló kiállítása. – A kiállított képek között vannak olyanok is, amelyek a napfényt magukba szívják, így foszforeszkálnak éjszaka.
imgp0026.jpgAz abonyi Kultúra Háza nagyon fontosnak tartja a tehetséggondozást. Szívesen látja a falai között a helyi alkotók munkáit. Ildikó előtt egy gobelin és egy fotó kiállításnak is helyet biztosított az idén.
Az augusztus 3-i megnyitón két, ugyancsak fiatal előadóművész szintén bemutatkozhatott. A Bihari Ifjúsági Stúdió tagjai, Mocsári Alexandra és Fekete Fanni rövid, ám szívmelengető műsorával minden jelenlévőt elvarázsolt.
Az intézmény reméli, hogy ettől a festmény kiállítástól még több útját kereső alkotó kedvet kap, hogy megmutassa magát, hiszen munkájukkal ők is helyi értékteremtők.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények