Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 szeptember 19 csütörtök - 21:03:31     Hivatali hírek      Hozzászólás0

imgp0652.jpgEredményesen megvalósult az „Abony külterületi útjainak fejlesztése és a karbantartáshoz szükséges munkagép beszerzése” című projekt Abonyban, melyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 119,61 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az építési munkák 2019. május hónapban fejeződtek be, a karbantartáshoz szükséges gépek és berendezések forgalomba-helyezése és átvétele 2019. július végén történt meg.
Abony Város Önkormányzata a belterület határát képező Szondi utca és a Temető dűlő közötti 255 fm-es szakasz felújítását önerőből készíttette el. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházásnak köszönhetően, több mint 500 lakos életkörülményeinek és munkába járásának, valamint 18 vállalkozás gazdasági feltételeinek javulása várható. A projekt keretében, közel 20 M Ft összértékben a külterületi utak karbantartásához szükséges erő- és munkagép vásárlására került sor Kőröstetétlen Község Önkormányzatával való konzorciumi megállapodás alapján. A támogatott projekt eredményeként Abony Város Önkormányzata egy erőgépet (traktor) és egy munkagépet (gréder) szerzett be. Kőröstetétlen Község Önkormányzata egy faaprító gépet vásárolt.
 
Abony Város Önkormányzata
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
A projektről bővebb információt IDE KATTINTVA olvashatnak!
2019 szeptember 19 csütörtök - 11:51:50     Hivatali hírek      Hozzászólás0

imgp0580.jpg
 
A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma 2019. 06. 26-i ülésén három abonyi műemléki pályázatot részesített pozitív elbírálásban:
- a volt Sívó-Kúria külső nyílászáróinak korszerűsítését, cseréjét, az épület vizesedésének megszüntetését, (Támogatás mértéke: 4.000.000,- Ft)
- a Lavatka-kúria tetőszerkezetének I. ütemű felújítását – amely a tetőfedés teljes cseréjét foglalja magában –, (Támogatás mértéke: 4.000.000,- Ft)
- illetve a volt Györe-kúria veszélyelhárítási munkáinak III. ütemét, amelynek értelmében a tetőszerkezet felújítását és a tetőfedés részleges cseréjét folytatják. (Támogatás mértéke: 3.000.000,- Ft)
A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiumának döntése az alábbi linken elérhető: http://www.nka.hu/dontesek/kollegiumi_dontesek/oroksegvedelem_190626
 
Az Abony Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Abony, Kálvin János utca 10. szám alatti (hrsz. 3306) volt Sívó-kúria külső nyílászáróinak korszerűsítésére, cseréjére, illetve az épület vizesedésének a megszüntetésére (falszigetelés) kivitelezési munkanemeire vonatkozóan a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégium 4.000.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.
Az Örökségvédelem Kollégiuma támogatását Abony Város Képviselő-testülete az augusztus 29-i nyílt ülésén a 116/2019. (VIII. 29.) számú Képviselő-testületi határozattal elfogadta. Az eredeti programot részben vállalta, csökkentett műszaki tartalommal valósítja meg a beruházást. A felújítás során a volt Sívó kúria homlokzati nyílászáróinak cseréje, külső ajtóinak felújítása valósul meg.
A kivitelezési munkálatokat az abonyi székhelyű Abofer-Bau Kft. végzi, Bedekovich Éva Építész Tervező Asszony engedélyezett örökségvédelmi tervdokumentációja alapján. A Vállalkozó a kivitelezést építész tervezői művezetés mellett végzi el.
Abony Városában 14 országos műemlékvédelem alatt álló épület található, melyek egyike a volt Sívó-kúria (műemléki törzsszáma 6879).
A kivitelezési munkálatok várhatóan 2020. június 30-ig befejeződnek.
A felújítási munkák ideje alatt az esetleges kellemetlenségért türelmüket kérjük. 2020. nyarától felújított, megújult intézmény fogja várni a gyógyulni vágyó betegeket.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények