Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 október 07 hétfő - 17:34:41     Kulturális hírek      Hozzászólás0

71484355_3331263273552216_1479272064857669632_n.jpgOktóber 5-én rendezte meg az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely hagyományos zenés estjét az idősek világnapja alkalmából. A rendezvény célja, hogy tisztelegjünk az időskorúak előtt, illetve felhívja a figyelmet megsegítésükre a mai fogyasztói világ zűrzavarában.
Miután Simon Szabina intézményvezető köszöntötte a szép számmal megjelenteket, két rendkívül tehetséges előadóművész is tiszteletét tette a színpadon. Először Kiss Zsolt, a nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió kiváló tagja adott egy frenetikus showt a Kultúra Házában, majd Peter Srámek, a Rising Star, a Sztárban Sztár és a Nagy Duett elismert énekese örökzöld slágerekkel és közvetlenségével érdemelte ki azt, hogy állva tapsolják őt.
 
72403551_3331259140219296_4561432826594983936_n.jpg

Cikk:Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megnyitásához kattintson a képre!)
2019 október 07 hétfő - 14:07:54     Kulturális hírek      Hozzászólás0

pa030016-10.jpgA szabadulós játék az egyik legnépszerűbb modern szabadidős tevékenység ma Magyarországos. A fővárosban és vidéken is számtalan tematikájú játék várja a látogatóit a saját ötletektől kezdve a filmes feldolgozásokig, azonban nem csak a hivatalos, direkt erre a célra felépített szobák alkalmasak a „szabadulásra” – az abonyi művelődési ház saját programot hirdetett, először 2017-ben a pincéjében.
Az abonyi ereklyék fosztogatói elnevezésű játék még csak egyetlen helyiségbe korlátozódott, középpontjában a város helytörténete és egy fiktív nyomozó szál állt. A 2018-ban „Falumúzeum szelleme” a műtárgyakat tette főszereplőjévé egy kísértet történettel „megbolondítva”. Innentől kezdve már valóban csak egy lépés kellett ahhoz, hogy a „szabadulás” új szintet lépjen, és valami sokkal többé – illetve még interaktívabbá – váljon. Tavasszal, a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében megvalósult „A vérfarkas éjszakája” csak szigorúan nagykorú, erős idegzetű játékosokat várt a falai közé. Fokozódott a terror: az egész művelődési ház éjszakai, zárt tereiben vérszomjas szörnyeteg vadászott a gyanútlan résztvevőkre, amit csak a logikai feladványok sikeres megoldásával, a pálya végén található fegyverrel lehetett legyőzni. A program hatalmas sikert aratott, országos médiafigyelmet vívott ki, illetve rövid reklámfilmje a Kultúrházak éjjel-nappal spotpályázatán különdíjat nyert. Hova tovább?
pa030060-41.jpgAz erdő” elnevezésű program még inkább kitágította a játékteret. A helyszín ezúttal a volt Vadaspark lett, ahol a sötét lombok között susog a hideg éjszakai szél, ahol ropognak az ágak, ahol ismét jár valami félelmetes.
Warrenék paranormális nyomozóházaspárként vonultak a történelembe, akik több ezernyi megmagyarázhatatlan, hátborzongató esetet dokumentáltak kísértésekről és démoni megszállásokról. Történeteik megihlették a filmipart is – a Démonok között franchise főszereplőivé váltak, illetve hozzájuk köthető a hírhedt Annabelle baba is. „Az erdő” az ő ügyeikből emelte ki a legfélelmetesebbeket: Amityville-t, a connecticui tárgyalást, a southendi farkasembert, illetve magát Annabelle-t is, a keretsztori azonban fikció volt: a játékosoknak egy démoni lényt kellett visszaküldeniük a túlvilágra nevének kimondásával és egy szent ereklyével a játéktér állomásain található betűk megtalálásával és összerakásával.
A csapatoknak sietniük kellett. Egy órájuk volt, hogy valamennyi betűt és kelléket megtaláljanak az erdő ösvényein haladva. Közben folyamatosan terrorizálták őket a démoni hangok, illetve maga a szörnyű lény, aki rémbohóc formájában rontott rájuk a sötétből. Miért pont bohóc? Bármilyen furcsának hangzik, a bohócfóbia nagyon sok embert érint, így nem véletlen, hogy számos horror regény és film antagonistája ő – így Stephen King alakváltó rettenete is imád bohócként rémítgetni a csatornából, de Batman nemezise is egy vihogó gonosztevő.
A játék legfőbb erénye az volt, hogy több szinten: pszichésen és fizikailag is megdolgoztatta az embereket. Egyes – fára festett – betűk megtalálásához csak összpontosított figyelem kellett, a nehezebb feladványok megoldásához találékonyságra, elvont gondolkodásra volt szükség – mindezt az esti órákban, egy sötét erdőben, mindenféle hanggal és szaggal körülvéve, folyamatos, feszült készenlétben, a rémbohóc ugyanis bárhol és bármikor előugorhatott a bokorból, hogy a frászt hozza az emberekre, majd az elemlámpafényben a játéktér egyik pontjáról a másikba zavarja őket. Az óvatlanságnak pedig meg volt az ára. Akit elkapott a rém, az kiesett a játékból. A zord, esős időjárás sem könnyítette meg a játékot, de a csapatok tántoríthatatlanok voltak.

pa030049-34.jpg

„Az erdő”-t nagy érdeklődés övezte. A program eredetileg csütörtökön, pénteken és szombaton futott volna, napi három játékkal. A facebookos meghirdetés után azonban pár óra alatt betelt minden időpont, így már meghirdetés nélkül, a várólistás csapatokkal feltöltve kitolódott a szabadulás vasárnapra is, összesen napi négy indulással. Ez a bizonyítéka, hogy az ehhez hasonló szabadidős programoknak is létjogosultsága van egy kisvárosban, egyben hiánypótló, ugyanis leginkább azon személyeknek kedveskedett, akik szeretik a fejtörőket és a borzongást.
Köszönjük valamennyi csapatnak a lelkesedést, illetve minden résztvevőnek, szervezőnek a kitartást, támogatást! Jövő tavasszal érkezik a következő adrenalin bomba, egy új szabadulós játék új történettel, várhatóan ismét a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretén belül.
 
pa040113-75.jpg

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Járdány Vanda
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények