Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 október 08 kedd - 21:12:09     Kulturális hírek      Hozzászólás0

71294968_3328030213875522_6667907736010752000_n.jpgAz Országos Könyvtári Napok idei mottója a természetvédelem, illetve a fenntartható fejlődés köré épült: „Felelősség a Földért”. Ennek jegyében az Abonyi Városi Könyvtár programjai (október 1-6-ig) is leginkább erre a csapásirányra fókuszáltak. A szervezők egy rajzpályázatot is hirdettek iskolások részére, felhívva a figyelmet a klímaváltozásra, illetve iskolai osztályok tekinthették meg a Vad Magyarország című filmet a rendező Török Zoltán támogatásával.
Sasvári Krisztina természetgyógyász a természetes kozmetikumokról és a testi-lelki egészségről osztott meg hasznos tanácsokat az érdeklődőknek, Schäffer Erzsébet, Pulitzer-díjas újságírónő, író „Gombold ki magad!” című előadásában pedig az emberi kapcsolatok fontosságát, illetve az elfogadást, nyitottságot taglalta.
A gyermekek és családok is megtalálhatták a maguk programját. Hajdú Katalin mesekönyvét mutatta be, szombat és vasárnap pedig kézműves foglalkozások várták a látogatókat, amelynek keretén belül ősszel kapcsolatos kreatív dísztárgyakat lehetett készíteni.
 
 
 71561043_3328030880542122_1270514316147163136_n.jpg
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 október 08 kedd - 18:15:07     Hivatali hírek      Hozzászólás0

imgp0837_msolata.jpgSzeptember 29-én Zenei Világnap alkalmából megrendezésre kerülő estén különleges vendégeket köszönthettünk az abonyi Kultúra Háza színpadán: a Budapesti Operettszínház két tündöklő csillagát, Janza Katát és Szabó P. Szilvesztert.
Janza Kata EMerTon-díjas színésznő, musical énekes. Számos színdarabban mutatta már meg különböző arcait a nagyérdeműnek, így a teljesség igénye nélkül volt már Zárdafőnöknő az Apácashowban, az Elfújta a szélben Scarlett, illetve Belle is, játszott Elisabethet, Mária Magdolnát, Capuletnét, Marilyn Monroe-t, és lenyűgözte a nagyérdeműt a Manderley-ház eszelős Mrs. Danverseként is. Csupa különböző szerepek ezek, amelyekben egytől egyig megcsillogtatta színészi zsenialitását.
Karrierjét végig követte egy másik nagyszerű művész, a Jászai Mari-díjas Szabó Péter Szilveszter, aki számtalan alkalommal volt partnere a színpadon. Szabó P. Szilveszter az Elisabethben játszotta a Halált, a Jézus Krisztus Szupersztárban Heródes királyt, ő volt az őrjöngő Tybalt, a magányos, ám szeretetre vágyó Szörnyeteg, a Szentivánéji álom Oberonja és Manderley titokzatos ura, Maxim de Winter. Igazi musical hangulatot hoztak magukkal Abonyba.
A lázas készülődés közepette a két művész egy rövid interjúra is szakított időt, amelyben beszámoltak a munkájuk mellett arról is, hogy hogyan érzik magukat az Abonyhoz hasonló kisvárosok zenés estjein.
Janza Kata már többször is ellátogatott hozzánk: kétszer Dolhai Attilával, illetve két önálló műsorral a Kultúra Háza mesebérletének keretén belül, ahol gyermekdalokkal varázsolta el az apróságokat.
img_5220.jpgFantasztikus volt, hogy Szilvesztert úgy vezettem ma be ide (szerk.: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely), hogy már jártam nálatok korábban – mosolygott Kata. – Beszámoltam neki az előző élményeimről: arról, hogy itt milyen jó a hangosítás, hogy ti milyen kedvesek vagytok, hogy mennyire vártok minket, hogy már sokadjára tiszteltek meg azzal, hogy meghívtatok. Ez is egy nagyon nagy dolog a számomra. Mondtam Szilveszternek, hogy itt biztos jól fogja magát érezni. Ez azért nagyon fontos, mert ő azon művészek közé tartozik, akik nem igazán szeretnek kilépni a komfortzónájukból. Szilveszter szereti, ha van egy zenekari árok közte és a nézők között, én viszont az a típus vagyok, aki el tud vonatkoztatni ettől. Sőt, kifejezetten szeretem, amikor a műsor interaktív, és beszélhetek a nézőkhöz. Ha Szilveszter érzi, hogy otthonosan mozgok valahol, akkor ő is sokkal hamarabb feloldódik. Nagyon szeretem a „helyi” közönségeket. Látom, hogy megadják a módját az alkalomnak, díszbe öltöztetett szívvel jönnek el ezekre az estékre, és szó szerint is kiöltözve, mintha színházba érkeznének. Nagyon klassz volt látni ezt az odaadást. Szilveszter: Katival már össze vagyunk nőve húsz éve. Kettőnk közt van a színház. Lehet, hogy túl misztikusnak vagy romantikusnak hangzik, de ha már tíz embernél többen néznek minket, már színházról beszélhetünk. Meg kell teremteni azt az előadói modort, azt a miliőt, amit át akarunk adni, beszélgetünk egymással nem csak a dalok között, hanem a dalokkal is. Megnyugtató, hogy nem egy idegen csajjal jövök fellépni, így a hely sem lesz idegen.
– Mennyire spontán a műsor? Egy forgatókönyv szerint halad a zenés est is?
img_5184.jpg– Csak az a vezérgondolat van „megírva”, amire felfűzzük a műsort – szögezi le Kata. – Jelen esetben az volt, hogy hogyan kezdődött Szilveszterrel a pályánk, miken mentünk keresztül együtt, miket játszottunk együtt, és hol teljesedett ki a karrierünk. Énekeltünk olyan darabokból, amikben most játszunk külön-külön, de előadtunk egy Rebecca blokkot is, amiben együtt szerepelünk. Tehát volt egy vezérszál, amin végig mentünk, de ami közte zajlik – az sosincs megbeszélve. Sok szabadságot kell hagyni egy ilyen koncerten, mert így lesz „akkor és most” élménye a közönségnek. A közönség érzi, hogy mi van előre megírva, és mi a „lerágott csont”. Szerintem az emberek arra kíváncsiak, ami „akkor és ott” születik meg a színpadon.
– Milyen sűrűn jártok vendégelőadásokra?
– Nekem ez az ötödik ebben a hónapban (szerk.: szeptember) – taglalja Szilveszter. – Ebből kettő Budapesten volt, a többi vidéken. Ez sok mindentől függ, mert rengeteget járok szinkronstúdiókba, Walt Disney mesékbe felénekelni, továbbá vannak felújító próbáim is, illetve a saját összeállított írásaim, jövőévi terveim.
– A színészet mellett írsz, szobrászkodsz és rendezel is. Honnan van ennyi energiád?
– Az embernek két lába van, mégis három pedált kell nyomnia egy autóban. Vezetés közben önkéntelenül nézzük a tájat, az embereket, a zebrán átmenő öregbácsit, aki emlékeztet a nagypapára, és észre sem veszed, hogy közben nyomod a gázt, mert ez egy tanult reflex, beidegződés. Amikor a piros lámpánál állok, akkor írok egy novellát, vagy egy verset, mert a „piros lámpánál állás” nem része a vezetésnek. Amikor egy-egy szerepet próbálok, rengeteg rigolyával szembesülök; olyannal, amit nem ért meg a zeneszerző, vagy a dramaturg sem. Ezeket kezdem el kifejteni. Abban hiszek, hogy a szobor ott van valahol a kő vagy a fa alatt, csak le kell fejteni róla a felesleget. Ez adja magát – nem tudok csak „egy üggyel foglalkozó ember” lenni. Kötelességemnek érzem kimondani azt, ami bennem van. Mindig azt a hitvallást követtem, hogy mindent ki kell mondani; akkor is, ha „rossz”.
img_5306.jpg– Mi is a „rossz”? Nagyon sok intrikus karaktert formáltál meg a színpadon. Mennyivel másabb egy negatív karaktert játszani, mint egy pozitívat?  Hogy rendezed el ezt a lelkedben?
 – Nincs negatív karakter. Maga Joker is megosztó. Már játszottam magát a Halált is, aki nem más, mint egy fekete ruhába bújt szerelmes férfi. A Mozartban Colloredo meg akarta fejteni a zsenialitást, azt, hogy hogyan születik meg valakiben a zene. Javert A nyomorultakban maga is a törvény rabja volt. Neki „igaza” volt abban a pillanatban. Nem hiszek abban, hogy bármi „eredendő” lenne. Az egyik vizsgafeladatom Lucifer volt Az ember tragédiájából. Neki is csak az volt a bűne, hogy fel mert tenni egy kérdést Istennek – hogy miért csináltad a teremtést. Ő sem gonoszságból kérdezte ezt, csak kíváncsiságból.
– Szeretnétek üzenni valamit az abonyi embereknek?
– Azt, hogy nagyon szépen köszönjük a szeretetüket és a kitartásukat, hogy mindig visszajönnek a koncertjeinkre – zárja az interjút Kata. –Ígérem, ha megszavazzák nekem hatodjára is a bizalmat, akkor a következő koncerten is új dalokkal fogok jönni, és olyan dolgokkal, amit esetleg még nem halottak tőlem. Szeretném, ha úgy mennének ki az emberek az ajtón, hogy „a Janza Kata most is tudott nekünk valami újat hozni”.  

Jandácsik Pál  
Fotók: Tóth Andrea, Borsányi János
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 október 08 kedd - 13:21:00     Sporthírek      Hozzászólás0

71691716_2439625052947784_1027956291508633600_o.jpgAz Abonyi Torna és Akrobatika Klub versenyzői megkezdték az őszi szezont. Az első verseny A Budapest International Acro Cup volt, amelyen 13 ország közel 40 egyesülete vett részt.
A lányok nagyon sok munkát fektettek a felkészülésbe, hiszen szinte mindegyikőjüknek ez volt az első nemzetközi versenye. Tudásukhoz képest igyekeztek a legjobb formájukat nyújtani, bár nagyon izgultak. Mindamellett, hogy sok-sok tapasztalatot szereztek, nagyon szép eredményeket is elértek.
 
Eredmények:
Youth kategóriában:
Gócsa Lili-Szabados Brigitta-S. Tóth Dorka 21.
Bajtai Evelin-Szabados Szabina 12.
Antal Fruzsina-Benyus Adél a 8. helyen jutott a döntőbe, ahol egy helyet javítva a 7. helyen végeztek.
 
12-18 kategória:
Menyhárt Edina- Vágó Luca 3. hely

Abony Város Önkormányzatának nevében is gratulálunk a szép eredményekhez, és hasonló sikereket kívánunk!
 
Az abony.hu-nak beszámolt: Szalinka Szilvia edző
Fotó: Budapest Acro Cup 2019
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 október 08 kedd - 12:09:47     Hivatali hírek      Hozzászólás0

imgp1088.jpgAbony Városának rekreációs tevékenységei között előkelő helyen szerepel a sport. Számos kutatás támasztja alá annak jótékony hatását, mind a szervezetre és a mentális egészségre egyaránt. A testmozgás jót tesz a szívnek, segíti a súlycsökkentést, kiváló stresszoldással bír, de még az öregedést is késlelteti, és az alvászavarok leküzdésében szintén segítséget nyújt. A testmozgás minden életkorban ajánlott, különösen fontos a fejlődésben lévő szervezet számára, ezért elengedhetetlen, hogy a fiatalokkal is megszerettessük a mozgás örömét.
Abonyban számos sportegyesület működik. A helyi szabadidős választék mindenki örömére bővülni fog. Az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt „Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Programban” való részvételre, amely a Kálvin utcai játszóteret, illetve a Mikes-tó területét érintette. Erről a döntésről a 47/2016. (VII.19.) számú Képviselő-testületi határozat szólt, amely arról is rendelkezett, hogy a Kálvin utcai játszótér esetében 200 méteres futókör kialakításához 4.445.000,-Ft összeg önerőt vállal.
Áprilisban a BMSK Zrt. (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.) értesítette az önkormányzatot a programmal kapcsolatos kérelem támogatásáról, amely értelmében Abonyban „D típusú” sportpark létesítése valósulhat meg a Városi Játszótér (Kálvin János utca 8. hrsz. 3305) területén. A „D” típusú sportparkok jellemzője, hogy minimum 150 m2 alapterülettel rendelkezik, minimálisan 15 eszköz kerül rá telepítésre, amelyek tolódzkodásra, húzódzkodásra, has és hátizom erősítő gyakorlatokra és fekvőtámasz gyakorlatokra, valamint lépcsőzésre, létramászásra, párhuzamos korláton végezhető gyakorlatokra és függeszkedésre alkalmasak.
A BMSK Zrt. arról is tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a sportparkok megvalósítására szolgáló későbbi források biztosításakor a még el nem bírált kérelmek is figyelembevételre kerülnek a fejlesztések meghatározása során, így a Mikes-tónál tervezett másik „D típusú” sportpark és a városi játszótérre tervezett 200 méteres futókör is.
A BMSK Zrt. 2019. április 26-án tartott helyszíni bejárást, ahol megállapították, hogy a terület- és helyigény megfelelő, 13x18 m szükség a kivitelezéshez, a tulajdonviszonyok rendezettek, a településképi rendeletbe illeszkedik a beruházás. A sportpark megvilágításánál javasolták a Solar megvilágítást. Az elkészülő sportpark akadálymentes megközelíthetőségét az önkormányzatnak kell majd biztosítania saját forrásaiból.
Október 9-én, a reggeli órákban, 8 órakor kezdődnek el a játszótéren a sportpark alépítményi munkálatai, illetve a sporteszközök is felszerelésre kerülnek várhatóan az október 28-ai héten. Ezért az októberi hónapban a játszóteret nem lehet használni, mivel munkaterület lesz.
Abony Város Önkormányzata a lakosság türelmét és megértését kéri. A kivitelezés végeztével egy olyan szép, sportparkkal kialakított terület kerül átadásra, amelyben remélhetőleg valamennyi pihenésre és testmozgásra vágyó lakos az örömét leli.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál    
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények