Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 október 23 szerda - 18:04:07     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

aramszunet_kep.jpgAz E.ON a korszerűsítés és biztonságos ellátás érdekében felsorolt abonyi közterületeken tervez áramszünetet a következő időpontban:

2019. október 28-án  8:00-16:00 óra között:
  • Tóth Árpád utca: egész
  • Losonczi utca: egész
  • Rózsás dűlő: páratlan házszám
  • Hold utca: egész
  • Temető utca: egész
  • Magtár utca: egész
  • Corvin János utca: egész
  • Gárdonyi Géza utca: egész
  • Nagysándor József utca: egész
  • Mária Terézia utca: egész
  • Illyés Gyula utca: egész
  • Szent László utca: páratlan házszám (1-31)
  • Damjanich utca: egész
  • Béke utca: egész
  • Lázár Vilmos utca: egész
  • Dembinszky utca: egész
  • Liget utca: egész
  • Kiss Ernő utca: egész
  • Szolnoki út: páratlan házszám (61-97)
  • Szolnoki út: páros házszám (50-90)
  • Abonyi Lajos utca: páros házszám (1-38)
  • Nyírfa utca: egész
  • Aulich Lajos utca: egész
  • Park utca: egész
  • Vécsey Károly utca: egész
  • Munkás utca: egész
  • József Attila utca: egész
  • Gergely utca: egész
  • Kazinczy Ferenc utca: egész
  • Mikes Kelemen utca: egész
Az esetleges kellemetlenségekért a szolgáltató szíves türelmüket és megértésüket kéri!
2019 október 23 szerda - 14:05:49     Kulturális hírek      Hozzászólás0

petfi_istvnn_srja.jpgAz Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre a helyi értékek ápolására, megóvására törekszik. A katolikus nagytemetőben található Petőfi Istvánné sírja, amely kezdeményezésüknek hála nagyon szépen megújult.
Korbély Csabáné, az MBK elnöke köszönetét fejezte ki a Bármi-Kő Bt. munkatársainak, akik jelentős árengedménnyel végezték el a munkát: a sír keretét letisztították, átcsiszolták, a kopott betűket kifestették, és a sír környezetét is rendbe tették!
 
Petőfi Istvánné Petőfi Sándor öccsének a felesége volt. Az ifjabb Petrovics fivér a bátyjához hasonlóan nagyon nagy műveltséggel rendelkezett. Dánosra ment nevelőnek Gaylhoffer János családjához, ahol a jómódú földbirtokos két elemista gyermekét tanította. Itt ismerkedett meg az akkor tizenöt éves Gaylhoffer Antóniával, akibe első látásra belészeretett. István feleségül akarta venni őt, de a család a bizonytalan életű és jövőjű Petőfi Istvánt nem akarta maga közé fogadni. Az elutasításnak oka lehetett kettőjük közötti nagy korkülönbség – tizenhét év – is. A szülői tilalom ellenére 1863 decemberében, Alsónyáregyházán adta őket össze a pap.
petfin_gaylhoffer_antnia_191832.jpgA kapcsolatuk tragikus véget ért. Két hónap múlva az ifjú feleség visszaköltözött a szülői házba, majd nem sokkal később itt, Abonyban vásárolt magának házat, ahol haláláig lakott. A keserű véget valószínűleg egy szerelmi háromszög okozta, Petőfi István ugyanis egy másik asszony iránt is gyengéd érzelmeket táplált.
Antónia csendes magányban élt Abonyban. Életében már soha többet nem találkozott a férjével – csak a halottas ágyánál látogatta meg. Amikor 1918-ban Petőfi Istvánt a Kerepesi-úti temetőben helyezték nyugalomba, a szertartást tisztes távolból nézte. Nem sokkal ezután ő is elhunyt – tragikus módon egyedül, boldogtalanul és reménytelenül férje nevének az árnyékában.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 október 23 szerda - 13:40:33     Városi rendezvények      Hozzászólás0

73423471_727930484388999_2058369944260706304_n.jpgAz 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századik magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt, amely a sztálinista terror ellen robbant ki. Mint ahogy sok szabadságharc, ez is a fiatalok kezdeményezésével indult meg – kezdetben békés tüntetéssel október 23-án. A megmozdulás még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt, miután a pártvezetés sortüzet adott a fegyvertelen tömegre. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval csapatainak teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát. Tudták, hogy a Szuezi válság miatti kényes nemzetközi politikai helyzet miatt a nyugati nagyhatalmak nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget. November 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerő miatt a forradalom végül elbukott.
Évtizedekig az 1956-os eseményeket a pártállami hatalom ellenforradalomnak bélyegezte és elítélte, de a rendszerváltás után megváltozott az események hivatalos megítélése. 1989 óta nemzeti ünnep október 23.
A 63. évfordulós megemlékezésen Kavecsánszkiné Pál Erika, a Kinizsi Pál Gimnázium igazgatója mondott beszédet a Kultúra Háza színháztermében, majd a gimnázium diákjai adtak egy szívhez szóló műsort. Ezt követően a Millenniumi Emlékkertben történt meg a koszorúzás a Blaskó Sándor által készített emlékmű előtt. Végezetül az emlékezők a gimnázium falán található Magas István emléktáblánál rótták le tiszteletüket a nemzeti emigráció jelképe előtt. Beszéde után Király Béláné egy Magas Istvánról szóló tablóval ajándékozta meg az intézményt.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 október 23 szerda - 12:14:14     Kulturális hírek      Hozzászólás0

72849988_401151547227879_540440738492579840_n.jpg2019. október 18-20. között került megrendezésre Egerben az Éneklő Magyarország Regionális Kórusfesztivál. A 3 napos rendezvénysorozat fesztivál és minősítő hangversenye október 19-én volt az egri EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban, melyre már másodszor jelentkezett az abonyi Andante Kamarakórus.
A fesztivál védnöke Szőnyi Erzsébet zeneszerző és a Nemzet Művésze, a szakmai zsűri tagjai: Dr. Kis Katalin és  Dr. Kabdebó Sándor az Eszterházy Károly Egyetem tanárai és karnagyai, Vadász Ágnes a KÓTA főtitkára, karnagy és a zsűri elnöke Ember Csaba az MZMSZ elnöke, karnagy voltak.
11 kórus jelentkezett idén a kórusfesztiválra, melyek közül 6 helyi kórus volt a többiek pedig Miskolcról, Gyöngyösről, Mezőkeresztesről és Abonyból jöttek. A fiúkórustól kezdve a férfikaron és nőikaron keresztül a vegyeskarig, nagyon változatos összetételű és korosztályú kórusok képviseltették magukat.
Az abonyi Andante Kamarakórus nőikar kategóriában mérettette meg magát, melyről Ember Csaba, a zsűri elnöke kiemelte, hogy milyen nehéz és magas színvonalú produkciót igénylő kategória.
A kórus januártól kezdve készült a megmérettetésre, még a nyári szünetben sem álltak le a próbákkal, szeptembertől kezdődően pedig megduplázták a gyakorlások számát.
Reich Anikó, a kórus vezetője magasra tette a mércét, igen nehéz műveket választott és tanított be: magyar zeneszerzők műveitől kezdve – különösen Daróci Bárdos Tamás emlékének adózva – széles skálán mozogva a zenei korszakok között.
Műsoruk:
-          Bartók Béla: Leánynéző
-          Willem Andriessen: Ave Maria
-          Noel Goemanne: Sanctus
-          César Franck: Panis Angelicus (4 szólamú feldolgozás)
-          Benjamin Britten: This little Babe
-          Daróci Bárdos Tamás: Üszküdárá
Nagy segítségére volt a kórusnak Polyákné Györe Éva, a Bihari János Zeneiskola zongora tanára, aki zongora kíséretével tette teljessé a kórus műsorát.
A szakmai zsűri Arany minősítéssel jutalmazta a kórus produkcióját.

74343654_409376133296955_2640761311960498176_n.jpg

Abony Város Önkormányzata neváben is gratulálunk a szép eredményhez!
 
Az abony.hu-nak beszámolt: Reich Anikó
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények