Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 október 24 csütörtök - 20:57:51     Kulturális hírek      Hozzászólás0

imgp1612.jpgKazinczy Ferenc magyar író-költőre minden évben hagyományosan megemlékezünk a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek előadásában. Idén születésének 260. és halálának 188. évfordulójának alkalmából gyűltek össze a Múzeum Baráti Kör tagok a szereplő gyermekek szüleivel együtt. A műsor helyszíne idén most az a Kazinczy-Beöthy-kúria volt, amely egykoron a nyelvújító irodalmár testvérének: Miklósnak a tulajdonában állt.
A tanulságos műsort követően a művelődési ház és a Múzeum Baráti Kör közös koszorúval rótta le a tiszteletét Kazinczy Ferenc mellszobra előtt, illetve a szereplő gyermekek is elhelyezték oda a megemlékezés virágait.
Az összejövetel lehetőséget adott a megjelenteknek, hogy a megemlékezés után megtekinthessék a Speciális Otthon „56 alagútja” elnevezésű rendhagyó kiállítását.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 október 24 csütörtök - 17:13:56     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

imgp1581.jpgOktóber 24-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében megalakult Abony Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete.
Az alakuló ülésen részt vett Pető Zsolt polgármester, Dr. Nagy Péter jegyző, Dr. Gáspár Anita aljegyző, Pocsainé Tóth Éva titkárságvezető, illetve Deák Sándor, a Helyi Választási Bizottság elnöke is.
A képviselő-testület elnökévé id. Raffai Lászlót, az elnökhelyettesnek Raffael Jánosnét választották a további tagok: ifj. Raffai László, Samu-Erdélyi Erzsébet, illetve Teleki Péter.
Abony Város Önkormányzata nevében eredményes munkát kívánunk nekik az elkövetkezendő öt évben!

Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(Az alakuló-testületi ülésről készült galériát a képre kattintva tekinthetik meg!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények