Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 október 26 szombat - 16:38:58     Kulturális hírek      Hozzászólás0

imgp1640.jpgNagyon sok tudományos fejlesztés eredetileg katonai célokat szolgált. Ilyenek a pilóta nélküli repülőgépek is, amelyek emberélet kockázata nélkül vethetők be különféle hadászati célokra. Nem telt el sok idő, mire bebizonyosodott, hogy ezek az eszközök az élet számos egyéb területén is segíthetik a mindennapokat. Az Agro-Way Kft. 2016-tól kezdett el foglalkozni azokkal a permetező drónokkal, amelyek a gazdálkodás új korszakát hozzák el.
Az Agro-Way tulajdonosa, Bene Lajos az abonyi Kultúra Házába szervezett a mezőgazdasági precíziós művélésről konferenciát, amely az új technológia köré szerveződő kérdésekre keresete a válaszokat.
Az abonyi rendezvényen több magyarországi egyetem és a hatóságok mellett Svájcból, Szerbiából és Romániából is érkeztek a téma iránt érdeklődő szakemberek. A rendezvényt Pető Zsolt polgármester nyitotta meg, aki kiemelte, hogy város örömmel fogadja az innovatív vállalkozásokat, és a helyi gazdaság fejlesztése érdekében elősegíti a vállalkozások Abonyba történő betelepedését.
Az aulában meg lehetett csodálni a drónokat, amelyek a jövőt jelentik.

img_20191025_110109.jpg

A konferencián különleges vendég is részt vett: a kínai Beijing TT Aviation Technology Co.,LTD. (röviden: TTA) cégtől Lilian Lee, aki a nemzetközi értékesítésért felel. Lilian egy villáminterjúban beszélt a drónokról Nagy Abonyi Erna angol-magyar gazdasági szakfordító tolmácsolásában.

Jandácsik Pál (továbbiakban: J. P.): Csak mezőgazdasági feladatokat ellátó drónokat gyárt a TTA?
Lilian: Mezőgazdasági, közbiztonsági, térképészeti, illetve őrzés-védési feladatokat ellátó drónokat egyaránt gyárt a cég.

J. P.: Milyen mértékben nyújt nagyobb teljesítményt egy drón az emberi munkaerőnél?
Lilian: Maradjunk az agráriumnál. A drónok használatával a mezőgazdaságban használt víz felhasználása 70%-kal csökkenthető. Hatékonyságát tekintve egy drón 50 ember munkáját képes elvégezni. A legfontosabb, hogy a drónok használata környezetkímélő a mezőgazdaságban. Ugyancsak nem elhanyagolható tény, hogy a nem asztalsimaságú mezőgazdasági területek esetében a különféle földi akadályokat – fákat, egyenetlen domborzatot – is le kell küzdenie az embereknek. A drón számára ezek nem jelentenek szempontot.

J. P.: Milyen jogosítvány kell egy ilyen drón vezetéséhez?
Lilian: Nagyon fontos kérdést feszeget, hiszen ez a konferencia is legfőképp arról szólt, hogy milyen jogosítványokra van szükség ennek az eszköznek a használatához. Emellett arról is, hogy a törvényhozás, jelen esetben a magyar, mit tehet ennek az elősegítésére. A jelenlegi helyzetben a TTA saját cégén belül működtet kiképzőközpontokat, amelyekben jóváhagyott tanterv szerint tanulhatnak a jelöltek, majd szerezhetnek pilóta jogosítványt. A képzés során a jelöltek elsajátítják a drónok kezelésével kapcsolatos ismereteket, a karbantartásukat, illetve a vonatkozó jogszabályokat is. Az autóvezető képzéshez tudnám hasonlítani. A tervek szerint 2020-ban már Európában is elkezdődik a képzés. Magyarországon, de az Európai Unió többi tagállamában is lehet majd jogosítványt szerezni hozzájuk.

J. P.: Van bemeneti követelmény ezekbe a képzésekbe?
Lilian: Nincs szükség rá. De azért nyilván nem árt, ha tud írni és olvasni az ember (nevet).

J. P.: Mennyibe kerül egy ehhez hasonló drón?
Lilian: A legolcsóbb 1.999 USA dollár (jelenlegi árfolyam: 593.163 Ft). Ezek kisebb gépek. Amiket most itt lát (szerk.:a művelődési ház aulájában), azok átlagosan 18.000 USA dollárba (jelenlegi árfolyam: 5.341.140 Ft) kerülnek.

J. P.: Ha egy mezőgazdasági cég beruház egy ilyen típusú drónra, akkor később rengeteget spórol vele. Feltételezem költséghatékony a fenntartása, hiszen egyszerre 50 embert is helyettesíteni tud. Ráadásul jelenleg a magyar agráriumban nagy munkaerőhiány van, amelyet pótolni képes.
Lilian: Teljes mértékben.
 
imgp1644.jpg


Vagyis a drónok lehetnek azok az eszközök, amelyek a mezőgazdasági szektorban fellelhető – a felmérések szerint kritikus – munkaerőhiányt orvosolhatják. A konferencia ezekre az égető problémákra is a választ kereste.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotó: Járdány Vanda, Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények