Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 december 13 péntek - 21:37:13     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Több alkalommal írtunk már arról, hogy az abonyi MÁV állomáson katasztrofális állapotok uralkodnak. Számos esetben drogosok, hajléktalanok lézengenek a területen. 

Rendszeresen rongálások történnek, a peronon lévő várók üvegeit többször betörték, és ezen kívül már tehervonat ponyvát is vágtak fel. Legutóbb egy hajléktalan vágta össze magát üveggel, és a mentő vitte el. A vér ott „díszelgett” a váróterem padlóján. Ahogyan arról beszámoltunk, Pető Zsolt polgármesternek is elege lett abból, ami a MÁV állomáson van, és december 18-án Budapestre utazik, hogy megbeszéljék a problémákat. 

Dr Egedy Zsolt már az előző ciklusban, augusztus hónapban jelezte a MÁV illetékese felé a problémákat, de erre még választ sem kapott. A közelmúltban Egedy Zsolt ismét írt a MÁV-nak ezúttal sikerrel járt. Áttörés lehet, mert azt ígérik, hogy jönnek Abonyba a vasútőrök, és kamerarendszer telepítésének lehetőségét is megvizsgálják. Így hát a közeljövőben már nem lesz annyira vidám a vasútállomás rongálóinak sorsa! Bármikor elkaphatják őket a vasúrőrök.
Dr Egedy Zsolt alpolgármester úrnak az alábbi levelet küldte a MÁV Illetékese:

Tisztelt Alpolgármester Úr! Tárgyi megkeresésükben foglaltakat munkatársaimmal megvizsgáltuk, mely alapján az alábbi tájékoztatást adjuk. Az állomási gondnoki rendszerünknek szerves része Abony állomás, de nem önálló szolgálati helyként, hanem a Cegléd Állomásfőnökségre rendszeresített állomási gondnok az Állomásfőnökséghez tartozó állomások és megállóhelyek között, így  heti egy alkalommal Abonyban is elvégzi azokat a feladatokat, melyet ebben a munkaköreben részükre megszabtunk. Önálló állomási gondnok foglakoztatására Abony állomáson foglakoztatási terveinkben finanszírozási lehetőségeink miatt nem szerepel. Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk saját őrző-védő szolgálattal már nem rendelkezik, azt szolgáltatásként egy központilag megkötött keretszerződés alapján rendeljük meg, így a folyamatos őrszolgálati jelenlétet nem tudjuk biztosítani, de intézkedtünk, hogy 2019. december 16-ától Cegléd állomásról a járőrszolgálat napi egyszer (változó időpontban) kb. 2 órai időtartamra átirányításra kerül Abony állomásra. Véleményünk szerint vélhetően hatásos eredményt egy kamerás megfigyelő rendszer kiépítése jelentene, melynek lehetőségét tovább vizsgáljuk. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét. Üdvözlettel:  Kiss Gábor pályavasúti területi igazgató

LV

Képünk illusztráció
2019 december 13 péntek - 15:32:08     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

"Abony város jövőbeni fejlődését nagyban befolyásolja az, hogyan tud a városi rangnak megfelelő modern, magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani, hogyan tud a mikrotérség vezető településévé válni. Tudjuk mindannyian, hogy nem vagyunk kedvező helyzetben. 

Egyik oldalról a megyejogú város Szolnok, a másik oldalról a járásszékhely Cegléd a szomszédunk. Ennek ellenére hiszem, hogy az egykori járásszékhely Abony jó és együttműködő szomszédja lehet a környező falvaknak. Ennek eredményeként pedig erősítheti mikrotérségi központ szerepét. A mikrotérségi szerepnek köszönhetően javulhatnak és bővülhetnek a városi szolgáltatások, mely modern várossá emelheti Abonyt."- mondta el évértékelőjében december 12-én Abony Város polgármestere, Pető Zsolt
2019 december 13 péntek - 15:20:25     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

December 12-én az Abonyi Lajos Művelődési Ház színháztermében került megrendezésre az ünnepi képviselő- testületi ülés, melyen elismerő címeket adományozott Abony Város Önkormányzata a kimagasló eredményeket, teljesítményt elért abonyiaknak. A rendezvényen fellépett a Bihari János Ifjúsági Stúdió és a Melody Band. A résztvevők meghallgathatták Pető Zsolt polgármester köszöntőjét és évértékelő beszédét.


2019-ben ők lettek a díjazottak:„Abony Közbiztonságáért” elismerő kitüntetést kapott Kocsis Béla rendőr zászlós- Megbízást kapott a közelmúltban történt abonyi gyújtogatások felderítésére. A nyomozást rövid időn belül siker koronázta, a bűnügyi osztállyal és az Abonyi Rendőrőrssel együttműködve sikerült az elkövetőt beazonosítani.

„Abony Sportjáért” kitüntetésben részesült Szalinka Szilvia, az Abonyi Torna és Akrobatika Klub edzője, akinek sportolói kimagasló eredményeket értek el hazai versenyeken, 2019-ben valamennyi versenyről dobogós helyezésekkel tértek haza.

„Abony Város Sportolója” kitüntetésben részesítették Benyus Adélt, az Abonyi Torna és Akrobatika Klub versenyzőjét, Terék Gerdát, aki birkózás és atlétika sportágakban ért el kimagasló eredményeket, valamint Soós Gergőt, a Fergeteg Triatlon SE serdülő sportolóját, aki harmadik éve „Héraklész” bajnok válogatott kerettag.

„Abony Város Szociális Gondoskodásért„ kitüntetést adományoztak Szabóné Ferenczi Máriának, akinek életét a segítségnyújtás és a hozzá fordulók iránti kedves, odafigyelő magatartás hatja át.

„Az Év Vállalkozója” kitüntetést adományozták a Komáromigép Kft.-nek, mely abonyi vállalkozást 1999-ben Komáromi Béla alapította, jelenleg a 100%-ban magyar tulajdonú cég 20-25 helyi munkavállalót foglalkoztat.

„Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetésben részesítették Antal Fruzsinát, aki a Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola kitűnő tanulója és kiváló tanulmányi és sporteredményei mellett a zenében is tehetséges, valamint Bárány Mátét, aki kiváló eredményeket ér el atlétika és kézilabda sportágban. Tanulmányi eredménye első osztálytól kitűnő.Szerkesztőségünk és Olvasóink nevében is sok szeretettel gratulálunk!

Részletek, képgalériák később! Képgaléria IDE kattintva
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények