Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 április 08 péntek - 08:42:58     Kulturális hírek      Hozzászólás0

Mai stresszes világunkban a pozitív gondolkodás szinte nélkülözhetetlen. Arra, hogy az optimizmus igazi életelixír, Svejk, a derék katona az egyik legjobb példa. A neki jutott sötét korban is rendületlenül őrzött derűje, vidámsága, mindannyiunk számára útmutatás lehet egy teljesebb élethez. 

Jaroslav Hašek:
Švejk, a derék katona
vígjáték
Réz Ádám Fordításának felhasználásával
színpadra alkalmazta Verebes István
Bemutató: 2016. április 8.
Rendező: Molnár László

A képgaléria a fotóra kattintva megtekinthető! (Fotó: Szilágyi Tamás)

Švejk: Mészáros István
Lukas: Barabás Botond
Von Schwarzburg: Horváth Gábor
Von Schwarzburgné Isolda: Radó Denise
Safranek,Wendler komlókereskedő: Horváth György
Wendlerné Katy: Kertész Marcella
Madame Pulsky: Lugosi Claudia
Venda csendőrőrmester: Zelei Gábor
Preizlerka néni: Gombos Judit
Laczina páter: Karczag Ferenc
Kraus ezredes, Kákonyi: Harna Péter
Kákonyiné Etelka: Molnár Nikolett
Vodicka: Tárnai Attila
Zahradik állomásfőnök, Schrőder ezredes: Ónodi Gábor
Von Hansgirg hadbíró, Rozek kalauz: Vándor Attila
Bousek főkalauz: Deme Gábor
Aranka, cseléd: Jankovics Anna
Milos parasztember: Molnár László
Milos felesége, parasztasszony: Fekete Réka
Pavlousek csendőrjárőr: Kinczel József
katonák, ünneplők, négy tagú fúvószenekar


Díszlettervező: Túri Erzsébet
Jelmeztervező: Libor Katalin
Segédrendező: Ignátz Éva

Rendező: Molnár László

Forrás: szigligetiszinhaz.hu
Fotó: Szilágyi Tamás