Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 május 06 péntek - 17:53:05     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Örömmel fogad és jó hírrel vár minket otthonában. Izgatott, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk a mellette helyet foglaló díszes, kék dobozra, és leginkább annak tartalmára. Az illendőségi protokollt követően megkérjük, hogy nyissa már ki végre, és dicsekedjen, legalább egy kicsit, nekünk és a lakosságnak. Szerényen, de ugyanakkor hatalmas büszkeséggel mutatja aztán a plakettet. Büszkék vagyunk. Jó érzés, ha Abonyt, abonyiakat díjaznak, méltatnak, mert azt az örömet mi is a magunkénak érezzük.

Nagy megtiszteltetés érte az Abonyi Lovas Klub tagjait, amikor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Lovas Szövetség tavaszi közgyűlésén kitüntetést vehetett át Jandácsik István elnök.

"Jász-Nagykun-Szolnok Megye Lovassportjáért" Jandácsik István részére – olvassuk az emlékplaketten, melyet Bíró Árpád elnök úr adott át.

A díjjal Jandácsik István elmúlt években végzett kitartó szervezőmunkáját és színvonalas rendezését ismerték el, aki idén már a 11. fogathajtó verseny szervezésébe kezdett. Mint mondja, már a tavalyi rendezvény másnapján elkezdték a készülődést az idei lovas napokra. A lebonyolításban részt vesz a család apraja nagyja is, akik aktívan besegítenek a rendezvény levezénylésében és a háttérmunkákban – melyhez a JNSZ Megyei Lovas Szövetség is gratulált.

A fogathajtó és díjugrató sportéletben meghatározó szerepet tölt be Abony városa egész Jász-Nagykun-Szolnok megyét tekintve. A településen élő és a lovassportot szerető lakosság számára kedvelt hobbi a fogathajtó és díjugrató versenyeken való részvétel lovasként és látogatóként egyaránt. A versenyek ráadásul jó alapot képeznek a sportolók felkészítésére is, öregbítve ezzel Abony város és a Szolnok megyei lovassport hírnevét is. Ráadásul egész Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedülálló az Abonyban megrendezett éjszakai fogathajtás.

- Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Lovas Szövetség 22 egyesülete közül éppen Abonyba kerülhetett ez a díj, amely az elmúlt évtized munkáját ismeri el, melyben a családom is aktívan részt vállalt – mondja büszkén az abonyi elnök.

Közben az egyesület alakulásáról és az idei lovas napokról is faggatom. 2005-öt mutatott a naptár, amikor a lovas klub elkezdte működését Abonyban. Egy év múlva már Jandácsik István az elnök, aki korábban két cikluson át segítette az önkormányzat működését képviselői munkájával. Az egyesülethez 1 egyes, 3 kettes, 2 négyes, 2 póni fogat tartozik, és három díjugató, akik valamennyien abonyiak (1 ceglédi van közöttük).

Idén július 1-2. között rendezik meg az Abonyi Lovas Napokat éjszakai és nappali fogathajtás versenyszámokkal.

- Az éjszakai fogathajtó verseny lebonyolítása mindig nehezebb. Kb. 25 fogat várható éjszaka, és 40-45 nappal. Idén a szűkösebb költségvetésünk miatt nem lesz díjugratás. A versenyt a tagdíjakból és támogatásokból fogjuk megvalósítani. Szeretném kiemelni Bán Imrét, aki minden évben főtámogatója a rendezvénynek – mesél a részletekről Jandácsik István.

A rendezvényhez szponzorok támogatását is szívesen veszik. Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk az elismeréshez, és további jó munkát, eredményes felkészülést kívánunk az egyesület elnökségének és tagjainak!

Beszámolt: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás