Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 április 12 csütörtök - 15:53:52     Intézményi hírek      Hozzászólás0

eletmod_klub_gyulai_iskolaban_abonyban1_abony.hu_2018.jpg   A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában Egészséges Életmód Klub indult 2018 márciusában Dr. Homoki Ildikó iskolaorvos és Győri Enikő iskolavédőnő szervezésében.

   Az iskolában végzett szűrővizsgálatok is rámutattak arra, hogy az egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód túlsúly és egyéb betegségek kialakulásához vezet, melyek kedvezőtlen hatásai a felnövekvő gyermekek egész életére kihathatnak.

   A Klub jelszava: Fogyj az egészségedért! – így elsősorban a fogyni vágyók jelentkezését vártuk, de szívesen látjuk azokat is, akik ugyan nem küzdenek túlsúllyal, de tenni szeretnének az egészségükért. Az első foglalkozáson Dr. Homoki Ildikó gyermekorvos az egészséges életmódról,  Rábenspeck Réka dietetikus a helyes táplálkozásról, Király Réka gyógytornász pedig a mozgás jelentőségéről tartott előadást a gyermekeknek és szüleiknek.

Fontosnak tartottuk a szülők közvetlen bevonását, hiszen az életmódváltás csak az ő támogatásukkal valósítható meg a gyermekeknél.

A program kezdetén a fogyni vágyó gyermekek méréseken és orvosi vizsgálaton estek át, majd a kapott eredmények alapján Rábenspeck Réka dietetikus egyéni étrendmintákat készített számukra és tanácsokkal látta el őket. A diéta mellett a rendszeres mozgásra  neveljük a gyermekeket, ehhez nyújt segítséget Győri Enikő iskolavédőnő, aki  heti két alkalommal futást szervez az arra jelentkezőknek a Mikes-tónál. A program  folytatásaként további előadásokat tervezünk, legközelebb Király Réka gyógytornász tart foglalkozást, ahol speciális testgyakorlatokkal ismerkedhetünk meg.

Ki görkorcsolyával, ki kutyájával sportol szívesen a Mikes-tónál

A fogyni vágyó gyermekek között versenyt hirdettünk és a program végén – a 2018/2019-es  tanév  szeptemberében  a legjobb eredményt  elérők díjakat kapnak, melyhez az iskola is hozzájárul.

   Köszönjük mindazok munkáját, akik hozzájárultak a program szervezéséhez, lebonyolításához – külön köszönjük Rábenspeck Réka dietetikus és Király Réka  gyógytornász  önzetlen segítségét.

Az Abony.hu-nak beszámolt Győri Enikő iskolavédőnő.

2018 április 12 csütörtök - 15:25:48     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   IDEA-EXPO címmel nemzetközi kiállítást és vásárt rendeztek Abonyban a hódmezővásárhelyi Ötlet Club 13 Egyesület szervezésében. A tavasznyitó seregszemlére az Abonyi Lajos Művelődési Házba lapunkat is meghívták - írja a szabadfold.hu.

   Nem is olyan régen nagy sikerű Szabad Föld-estet tartottunk itt, szívesen mentünk ismét. (A Pest megyei települések közül Abonyban van a legtöbb előfizetőnk.) Huszonhét hazai városból, faluból érkeztek kiállítók, de jöttek Romániából, Szerbiából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából is. Kilencvennyolc újítást és találmányt mutattak be összesen, a prototípustól a sorozatgyártású termékekig.

   A csőtöréskor önműködően elzáródó főcsaptól a fényáteresztő betonig – amit nagyrészt az Ötlet Club jóvoltából fedezett fel évekkel ezelőtt az ország –, a nyulak természetes pároztatását és a kisnyulak stresszmentes elválasztását szolgáló „ösztönketrectől” a különböző logikai játékokig, a kézi gabonamalomtól a napkemencéig, a légúti allergia és asztma kezelését segítő Géniuszés Med Oscar-díjas miniszanatóriumtól (sóinhalátortól) a csigás adagolóval ellátott diótörő gépig sok mindent láthattunk és megcsodálhattunk. Az utóbbi – a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum gépipari szakgimnáziuma három diákjának újdonsága – például igen nagy érdeklődést váltott ki, a 10.c osztályos Csiga Marcell, Gulyás Máté és Honti Tamás alig győzte magyarázni és mutatni a látogatóknak a gép működését. A Lankus József tanár úr vezette szakkörből még hárman jeleskedtek Abonyban: Almási Krisztián, Szabó György és Szemerei Péter egy üregelőgéppel rukkolt elő.
 
Fotók: Fekete Krisztina

   A legfiatalabb pályázó a beremendi Illés Bettina volt a maga 10 évével – környezetvédelmi témájú rajzaival –, s akadt, aki – például a miniszanatórium feltalálója, Kiss Lukács – nyolcvanon túl is ifjúi hévvel fogadta vendégeit. Annál meggyőzőbb érv pedig nem is kellett a találmánya mellé, hogy először önmagát gyógyította meg vele. S hogy mi mindenen törik a fejüket találékony emberek? Az abonyi Csizmás Anita például – akinek az édesanyja matektanárnő – ötéves kisfiával társasjátékozva jutott el a szorzótábla gyorsabb elsajátítását szolgáló memóriajátékig.

   „Minden találmány kezdete az ötlet” – ez az Ötlet Club 13 Egyesület jelmondata. Az egyesület – amely 1996. március 13-án alakult és 13-an hozták létre – szeretné elősegíteni, hogy minél több ötletből legyen találmány. Az ötletgazdák és a feltalálók helyzete nem könnyű hazánkban, miként a szomszédos országokban sem. Nagy Zoltán, a vállalkozásszervezőként 2014-ben Jedlik Ányos-díjjal kitüntetett elnök szerint ezért is kerestek társakat határon túl is, s nem csak magyarokat. Különösen jók a vajdasági és a bánáti kapcsolataik: az Ötlet Club közreműködésével jutottak el szerb és horvát feltalálók Romániába, a nagyszabású zsombolyai kiállításra. Abonyba pedig – ahol tíz év elteltével most másodszor rendezték meg az Idea-Expót – eljöttek a Temesvári Műszaki Egyetem kutatói és mások a Temesközből, akiknek a szerbiai szereplését korábban nem engedélyezte a bukaresti hatóság.

   Az újítások, találmányok népszerűsítése és piacra jutásának elősegítése mellett nagyon fontosak azok a találkozások és beszélgetések, amelyek a kiállítótermeken kívül a fehér asztal mellett zajlanak, és összehoznak, egy-egy ötlet továbbgondolására, közös munkára késztetnek olyan embereket, akik különben tán meg sem ismerhették volna egymást.

   Sokak számára pedig a legnehezebb épp az, hogy ha már úgy látják, eljött az ideje, akkor miképpen lehet „levédetni” egy szabadalmat. Nagy Zoltánék ebben is tudnak segíteni: az egyesületet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (az egykori Szabadalmi Hivatal) a feltalálók és a hivatal közötti láncszemnek tekinti, Abonyban is ott voltak az asztalokon az iparjogvédelmi, információs, tájékoztató kiadványaik, melyek segítik az eligazodást.

   Az Ötlet Club 13 a vidék egyesülete, kiállításaikat is vidéken rendezik. Már túl vannak a hatvanadikon, és folytatják. Szeretnék, ha ötletével sehol senki nem maradna egyedül, hanem szolgálhatná a köz javát vele, határon innen és túl.

Forrás: Szabadföld - szabadfold.hu2018 április 12 csütörtök - 15:13:25     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

rendorsegi_jutalom_abonyi_kislany_abonyban_abony_2.jpg   Nagy meglepetés érte a mai napon a Somogyi Imre Általános Iskola Radák úti tagintézményének 2. osztályát.

   A kisdiákokat Petrezselyem Tibor r. törm., az intézmény iskolarendőre látogatta meg, de nem azért, hogy ellássa őket hasznos bűnmegelőzési, közlekedési információkkal. Ezúttal Veres Annát kereste, méghozzá abból az okból, hogy példamutató magatartásáért, szorgalmáért, tanulmányi és a sportban nyújtott teljesítményéért  tárgyjutalomban részesítse az iskola igazgatónőjével, Kazinczyné Juhász Ildikóval együtt.

   A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által felajánlott ajándékcsomagba minden "belefért", ami a biztonságos kerékpározáshoz szükséges, úgy mint a láthatósági mellény, a fejvédő, a könyökvédő, a térdvédő és a kerékpár kötelező tartozékai. Petrezselyem Tibor iskolarendőr minden eszközt egyesével mutatott meg Annának.   A kislány kerékpárral jár iskolába és minden nap nagy távolságot tesz meg az intézmény és az otthona között. Az Abonyi Rendőrőrs az ajándékcsomaggal szeretné elősegíteni a mindennapi biztonságos közlekedését, továbbá szeretné felhívni a figyelmet a balesetmentes közlekedés fontosságára is. Az iskolarendőr, a tanulmányaiban és a sportban további sikereket és balesetmentes közlekedést kívánt a tanulónak.

           rendorsegi_jutalom_abonyi_kislany_abonyban_abony_1.jpg  rendorsegi_jutalom_abonyi_kislany_abonyban_abony_4.jpg

A szintén biciklivel közlekedő diákok valamennyien fényvisszaverő matricát kaptak ajándékba.

Darányi Erika
2018 április 12 csütörtök - 14:12:45     Intézményi hírek      Hozzászólás0

   Hat évvel ezelőtt csend ült a Kálvin János úti református templom falai közé. Egy istentisztelet alkalmával ugyanis elnémult az egyházközösség orgonája. Szerencsére nem örökre. Több éves összefogás és munka eredményeként március végén ismét megszólalhatott a kivételes hangszer. Az örömhírről Nagytiszteletű Gáll Károly református lelkész számolt be lapunknak.

- Természetesen az orgona, mint minden hangszer, állandó karbantartást igényel. Egyes részei bőrből készültek, és az élő anyag természeténél fogva az idő múlásával elérik. A billentyűktől ólomcsöveken keresztül jut a levegő a sípokig, melyek saját súlyuknál fogva elveszíthetik átmérőjüket, ezért időnként cserére szorulnak - részletezi a református lelkész úr, aki úgy véli, már korábban is lehettek problémák az orgonával, ráadásul az épület külső-belső tatarozásakor hiába takarták le azt, a por így is komoly munkát végzett benne.
 
Még több fotóért kattintson a képre!

   Bár a hangszeren az elmúlt időszakban többször is végeztek korrekciós munkákat, amikor az nem szólalt meg többé, elodázhatatlanná vált a teljes felújítása. 2013-ban az egyházközség Presbitériuma adománygyűjtést hirdetett az orgona felújítására. Nt. Gáll Károly úr elmondása szerint több helyi cég és egyéni vállalkozó is a kezdeményezés mellé állt:

- Szponzorok segítségét kértük a restaurálási munkálatok megkezdéséhez, és elindítottuk a „Zenével a zenéért” című jótékonysági koncertsorozatunkat, melynek teljes bevétele a felújítást szolgálta. Így több mint 1,5 millió Ft-ot sikerült összegyűjtenünk. Sajnos hamar világossá vált, hogy a sokrétű feladatok elvégzéséhez nincs elegendő anyagi fedezetünk.


Nt. Gáll Károly református lelkész úr nagyon hálás minden segítségért

   Végül a Nemzeti Kulturális Alapból érkező 6 millió Ft összegű támogatás adta meg a lendületet a munkák megkezdéséhez. A hangszert a mennyezet kupolaszerű kialakításával a budapesti Rieger orgonagyár Árokháty Béla orgonaszakértő-lelkipásztor tervei alapján építette opus 2403-as számmal. Az egyedi kialakítású kupolaszerkezet különleges hangzást ad a hangszernek. Nem általános érvényű, hogy a belső teret igazítják az orgonához, inkább megtörik a sípokat, hogy az beférjen az épületbe. Abonyban még erre is ügyeltek.

   Mint kiderült, csupán néhány ugyanilyen darab készült ebből az orgonából. A ritkaságnak számító hangszer helyreállítása ezért nagy kihívást állított az egyházközösség elé, kialakítása jelentősen megnehezítette a szakemberek dolgát. A helyreállítási és restaurálási feladatok oroszlánrészét 2017-ben végezték el.

- Komoly összeget emésztett fel a templom szútalanítása is, amelyre azért volt szükség, mert a játszóasztalt csak úgy lehetett elszállítani az orgonaépítő műhelybe, ha az teljesen kártevőmentes, hogy megvédjék a műhelyt az esetleges fertőzéstől. A szúirtás kivitelezésére is külön kellett figyelni, hogy megóvják a kazettás mennyezetet az elszíneződéstől. A sípok egy része fából készült, és a bőr membránok - amelyek áteresztik, ill. elzárják a levegő útját - cseréje, javítása is tetemes költséget jelentett. Eredetileg a reformáció 500. évfordulója alkalmából, már tavaly szerettük volna átadni a megújult orgonát, de a javítás során felmerült problémák miatt ez végül nem valósult meg - magyarázza a lelkipásztor.   Az ünnepélyes átadó ünnepséget végül idén márciusban, virágvasárnap tartották meg. Nt. Gáll Károly nagyon hálás valamennyi segítségért, de az is örömmel tölti el, hogy a megújult orgona mellett az 1787-ban épült templom belső tere is esztétikus. Néhai Fábián Zoltán lelkész úr hathatós munkájának köszönhetően a 2000-es években látványos külső és belső felújításon esett át az épület: többek között lecserélték a padozatot, felújították a szószéket és megújult a padlózat is.

   A református lelkész úr reméli, hogy az elkövetkezendő 20 évben nem lesz komolyabb probléma az orgonával. Májusban terveznek egy felülvizsgálatot és újrahangolást, valamint rendszeres éves karbantartásokat. Ahogy az lenni szokott, ahogy az egyik baj „elhárult”, máris megérkezett a következő:

- Az olvadást követően elkezdett a toronyról lepotyogni a vakolat, és ráesett a tetőre is, ami egy ponton beszakította azt. Szerencsére egy alpinista brigád elhárította a veszélyt, de most egy jól látható szakaszon hiányzik a vakolat a templom tetejéről. Sajnos önerőből egyelőre biztosan nem tudjuk felújítani – teszi hozzá.

   A Református Egyházközségnek egyébként több fejlesztési elképzelése is van, melyek anyagi korlátok miatt még nem valósulhattak meg, pl. a kerítés rendbetétele, de a temetőben is szeretnének néhány felújítást elvégezni. Szoktak ugyan pályázni, de többnyire reménytelenül, mert a támogatásokhoz nagyon nehezen jutnak hozzá. Bízunk benne, hogy ezek a problémák is mielőbb elhárulnak.

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás

A református templom orgonájának felújítását Paulus Frigyes orgonaépítő mester, a munkálatok nyomon követését pedig Dr. Dávid István orgonaművész, orgonaszakértő végezte.
2018 április 10 kedd - 11:51:39     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

varoshaza_polgarmesteri_hivatal_abony_abony.hu_2017.jpgTisztelettel meghívom a 2018. április 12-én (csütörtök) du. 14:00 órakor tartandó rendkívüli Képviselő-testületi ülésre.

Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Díszterme

Tisztelettel,
Romhányiné Dr. Balogh Edit
polgármester
2018 április 10 kedd - 11:42:29     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

kerekparos_iskola_kupa1_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   A Ceglédi Rendőrkapitányság a Somogyi Imre Általános Iskolában tartotta meg a „Ki a mester két keréken?” és a Kerékpáros Iskola Kupa megyei döntő előselejtezőjét, 2018. április 06-án.

Az intézmény tanulói Pintér János tanár úr felkészítésével minden évben szerepelnek ezeken a versenyeken, nem is akármilyen eredménnyel.

- A körzeti szintű közlekedési versenyen 38 diák vett részt - tájékoztatta lapunkat Pintér János pedagógus. - Első körben tesztlapot töltöttek ki a gyerekek, majd a kerékpáros ügyességi pályán mutatták meg tudásukat. A „Ki a mester két keréken?” elnevezésű verseny volt a népszerűbb, ezen 29 kisdiák indult. Itt csak a 2006. január 01-je után született lányok és fiúk versenyezhettek, ami gyakorlatilag 4., 5., és a 6. évfolyam egy részét jelenti. A nagyobbak versenye a Kerékpáros Iskola Kupa, mely 9 tanulót mozgatott meg - tette hozzá Pintér tanár úr.

kerekparos_iskola_kupa2_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpgEredmények:

Ki a mester két keréken?

Leány kategória:
I. helyezett: Molnár Vivien 6.t
II. helyezett: Kállai Hanna 4.t
III. helyezett: Herédi Boglárka 4.t.

Fiú kategória:
I. helyezett: Mészáros Roland 4.t
II. helyezett: Tajti Bence 5.m
III. helyezett: Lőrinczy Zsombor 4.t.
 
Kerékpáros Iskola Kupa

Leány kategória:
I. helyezett: S. Tóth Tifani 8.m

II. helyezett: Tóth Eszter 7.t

Fiú kategória:
I. helyezett: Brezvai Lőrinc 8.m
II. helyezett: Kovács Zoltán 6.m
III. helyezett: Mészáros Szebasztián 7.m

Mindannyian a Somogyi Imre Általános Iskola tanulói.

Az első helyezést elért tanulók továbbjutottak a megyei döntőre, melyet április 14-én rendeznek meg Nagykátán. Gratulálunk az eredményekhez, és sok sikert kívánunk nekik!

Darányi Erika


2018 április 10 kedd - 06:53:56     Hivatali hírek      Hozzászólás0

ev_faja_zengovarkony_szavazas_abony_abony.hu_2018.jpg   Még két hétig, április 22-ig lehet fákat jelölni a 2018-as Év Fája versenybe. Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be az őt nevező közösség életében.

   Most először a döntős fák jelölői szakmai támogatást is kapnak majd a sikeres kampányhoz. Az evfaja.okotars.hu oldalon keresztül lehet elküldeni a nevezéseket április 22-ig, a Föld Napjáig a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet - családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

   A nevezett fák illetve facsoportok közül a négytagú szakmai zsűri választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekért aztán kampányolhatnak a közösségek, annak érdekében, hogy minél több voksot tudjanak összegyűjteni a közönségszavazáson. Itt dől el ugyanis, hogy melyik fa nyeri el címet ebben az évben. A jelölőket idén először szakmai támogatással segíti az Ökotárs Alapítvány a kampánytervezésben, ezzel is elősegítve, hogy minél több emberhez eljusson a verseny híre és üzenetei. 2011. óta a zsűri minden évben megválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnénk - legalább jelképesen - elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében.

   A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek (várhatóan novemberben).

   A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. A korábbi években három alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, legutóbb 2016-ban az azóta országszerte ismertté vált bátaszéki molyhos tölgy. Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

A jelöléseket a evfaja.okotars.hu oldalon regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével, kizárólag online lehet beadni.

Az Év Fája verseny a facebookon: https://www.facebook.com/evfaja/
Kapcsolat: Oravecz Ágnes, Év Fája program, Ökotárs Alapítvány, Tel.: 411-3500, e-mail: oravecz.agnes@okotars.hu

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez. Céljait a civil szervezeteknek nyújtott adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni. Az alapítvány bulgáriai, csehországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai testvérszervezeteivel az Environmental Partnership Association tagja. www.okotars.hu

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Varga-Erdőmester Kft., a Szabad Föld, a Kenderkóc webáruház és a Civil Rádió.

 
2018 április 10 kedd - 06:44:34     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

rendorsegi_hirek_baleset_abony_2018.jpg   Abony belterületén, a Ceglédi út 1. szám előtti útszakaszon közlekedett egy férfi személygépkocsijával 2018. április 09-én, 13 óra 45 perckor, amikor áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd felhajtott a járdára, ahol elütött egy gyalogosan közlekedő nőt, aki elsődleges adatok szerint súlyos sérüléseket szenvedett - tájékoztatott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

   A baleset körülményeit a Ceglédi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretein belül vizsgálja.2018 április 10 kedd - 06:26:22     Városi rendezvények      Hozzászólás0


Nagyításért kattintson a képre!

2018 április 10 kedd - 06:20:49     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

ugyeletes_patika_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   Tájékoztatunk mindenkit, hogy 2018. április 09-12. között a Rozsnyai Patika az ügyeletes gyógyszertár.

Ügyeleti feladatait minden nap 18.00-22.00 óráig látja el.
 
2018. április 13-15. között a Csontos Patika lesz az ügyeletes gyógyszertár. 

Pénteken ügyelet 17.30-22.00 óráig, szombaton 12.00-22.00-ig, vasárnap 08.00-22.00-ig.
 
Információk: Csontos Patika
 
 
2018 április 08 vasárnap - 07:20:52     Sporthírek      Hozzászólás0

abonyi_birkozo_club_diak_szabadfogasu_bajnoksag_abonyban_abony.hu_2018.jpg   Az Abonyi Birkózó Club sportolói is részt vettek a Közép-magyarországi diák területi szabadfogású bajnokságon, Mezőfalván 2018. április 07-én. Az eredmények alapján az egyesület 11 versenyzője jutott tovább az országos döntőbe. Az összesített csapatversenyen ezüstérmet nyert a helyi csapat.

Abonyi BC fiatal versenyzőinek eredményei:
Diák II. korcsoport
Földi Krisztián 29 kg III. hely
Donkó Lehel 32kg I. hely
Bajtai Gergő 38kg III. hely
Lőrinczy Mirella 42 kg V. hely
Flammer Benedek 46 kg III. hely
Diák I. korcsoport:
Földi Krisztián 29 kg III. hely
Habony Levente 46 kg III. hely
Czene Mihály 50 kg V. hely
Pásztor Kevin 54 kg V. hely
Jónás Zoltán 58 kg I. hely
Hajnal Gergő 63 kg III. hely
Baksa Bence 69 kg III. hely
Pásztor Róbert 69 kg V. hely
Tóth Marcell 76 kg I. hely
Szabó Levente +85 kg II. hely

Csapatverseny végeredménye:
I. Ceglédi VSE 
II. Abonyi BC 
III. Érdi Spartacus

Az Abony.hu-nak beszámolt Lőrinczy Attila vezetőedző.

Gratulálunk!

2018 április 08 vasárnap - 06:04:12     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

sulyos_baleset_cegled_abony_kozott_40-es_ut_27_km_abony.hu_2018.jpg   Lesodródott az útról, a vízzel teli árokba hajtott, fának csapódott, majd az oldalára borult egy személyautó szombaton délután a 40-es út 27-es kilométerénél, Cegléd és Abony között.

   A gépkocsiban egyedül a sofőr utazott, aki a roncsba szorult. A ceglédi hivatásos tűzoltók csörlő segítségével az autót kerekeire állították, majd feszítővágó segítségével az ajtókat eltávolították, ezt követően a mentők irányítása mellett a súlyos sérüléseket szenvedett embert a roncsból kiemelték, a mentőknek átadták.

Még több kép a fotóra kattintva.

Fotók: BM OKF médiaszerver/PMKI Cegléd HTP
Oldal:  1 2 3 ... 379 380 381
Hírkategóriák