Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 július 08 péntek - 13:28:38     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Minden eddiginél több, összesen 29 induló nevezett az éjszakai fogathajtásra, amely a 2016. július 1-2. között megtartott, országos hírű Abonyi Lovas Napok első versenynapján zajlott le a vásártéren. Másnap, a 11. nappali fogathajtáson 43-an vállalták az akadályhajtás küzdelmeit.

- Nagy boldogsággal töltött el, hogy ilyen sokan vettek részt az éjszakai megmérettetésen, ami a versenyek sorában idén már a hatodik volt. A nappalin 22 C kategóriás és 21 amatőr fogat indult – tájékoztatott Jandácsik István, az Abonyi Lovas Klub elnöke.

Az Abonyban tartott kupára az ország minden szegletéből érkeztek pejlovak és pónik által húzott kocsik, így összesen 72 hajtó mérte össze tudását.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Az eseményt az Abonyi Lovas Klub bonyolította le, Jandácsik István elnökletével, főszervezője a Jandácsik család volt. Szerencsére sikerült szponzorokat szerezni a rendezvényhez, így semmi sem állhatta útját annak, hogy újra messze földre eljuthasson az Abonyi Lovas Napok híre. A július 1-jei programot az Abonyi Nótakör műsora színesítette, másnap pedig Földi László országgyűlési képviselő nyitotta meg a rendezvényt.

- A családtagjaim és Molnár András helyettesem sokat segített a szervezésben. Van egy kiváló szakácsunk is, Kalacsi Péter, tápiószőlősi lakos, aki finom vacsorával, reggelivel és ebéddel látta el a vendégeket – mesélt a szervezés részleteiről Pista bácsi.

„Büszkék rá, hogy nincs a környéken még egy ilyen nagy volumenű országos fogathajtó verseny.”

Jandácsik István örömmel mutatta be az abonyi fogatokat, a hajtókat, a segédhajtókat, és a lovakat, jellemezte a versenyen való szereplésüket is. Összességében elégedettséggel beszélt az Abonyi Lovas Klub versenyzőinek szerepléséről.

A klub tagjai egy jól összeszokott, összetartó társasággá kovácsolódtak össze a tíz év alatt, amióta működnek. Szeretnék, ha a jövőben is otthont adhatna Abony az országos versenynek. Vezetőjüket nagyon tisztelik, és hálásak neki azért, hogy időt és energiát nem kímélve szervezi meg minden évben családjával együtt az Abonyi Lovas Napokat. Büszkék rá, hogy a környéken nincs még egy ilyen nagy volumenű országos fogathajtó verseny.

„Bearanyozták” a napját

A 10 éves fennállását idén ünneplő Abonyi Lovas Klub tagjai a díjátadó során biztosították elnöküket arról, hogy szeretnének még sok-sok versenyt Abonyban, és ezt Jandácsik István szervezésében képzelik el. Hogy szavaikat tettekkel is megpecsételjék, ünnepélyes keretek között egy aranygyűrűt adtak át számára, amely az egyesület nevét viseli. Pista bácsi igazán meglepődött, hogy az "akció" hogyan maradhatott titokban, és természetesen el is érzékenyült a társaság gesztusán.

Az éjszakai fogathajtó versenyen Molnár András hibátlan hajtással és időn belül a 3. helyezést szerezte meg.

A nappali fogathajtás során Molnár András és Gyigor Tímea fogathajtása lett a kategóriájuk hibapont nélküli abszolút nyertese.

Mindkét versenynap részletes eredményeit ide kattintva tekintheti meg.

Beszámolt: Darányi Erika
Fotó: Darányi Erika és Szilágyi Tamás

Kapcsolódó hírek:
Gőzerővel készülnek az idei Lovas Napokra --> Elolvasom ide kattintva.
Kitüntetéssel ünnepli 10 éves fennállását az Abonyi Lovas Klub --> Elolvasom ide kattintva.
Nagy volt a felhajtás az Abonyi Lovas Napokon --> Elolvasom ide kattintva.