Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 augusztus 10 szerda - 13:07:37     Városi rendezvények      Hozzászólás0

2016. augusztus 6-a rendhagyó nap volt az abonyiak számára, ugyanis ezen a napon rendezték meg immár második alkalommal Abonyban a Mikes-tó partján a Tó partyt, amely idén egy különleges, „Tarba Borjú” elnevezésű főzőversennyel is kiegészült.
 
E névhez méltóan a résztvevők csak marha- illetve borjúhúst használhattak alapanyagként. A kellemes időjárás sok abonyi érdeklődőt és résztvevőt csalogatott ki a tópartra, ahol a szép és nyugodt környezetben a part menti fák lombjai alatt állítottak táborhelyet a versenyzők, és az őket kísérő családtagok, baráti társaságok, még a Vajdaságból is érkeztek a felhívásra. Már a kora reggeli órákban a megnyitó után kezdetét vette a főzés. Egy óra múlva már a dinsztelődő hagyma, és a sercegő húsok illata járta be a sátrak környékét. Természetesen nem maradhatott el az ilyen jellegű rendezvények jó hangulatát megalapozó italok színes választéka sem, amelyekből a jókedvű versenyzők kínálgatták egymást.
 
A fotóra kattintva megnézheti az esemény képgalériáját.

Hamarosan elérkezett a kóstolás ideje. A szakemberekből álló zsűrinek nem volt könnyű feladata, hiszen több mint 40 csapat főztjét ízlelték végig. A megkóstolt ételeket a meghirdetett 3 kategória szerint díjazták, melyek a következőkből álltak: bográcsos ételek, sültek/grillek, egyéb Kinizsi korabeli ételek. Az utóbbi kategóriánál meg kell jegyezni, hogy ez egyfajta tisztelgés volt Abony történelmi hagyományai előtt, hiszen köztudott, hogy városunk Kinizsi Pál birtoka volt, és Kinizsi korában a főzéshez használt alapanyagok teljesen mások voltak. Manapság az alapvető konyhai zöldségfélék például a burgonya, paradicsom, paprika az akkori korban ismeretlenek voltak. A korabeli fogásokat ezen hozzávalók hiányában készítették. E kor ételeinek íz világát próbálták megidézni az előbb említett kategóriában.
 
Nem lehet elég korán kezdeni a hagyományok ápolását
 
A főzőverseny ötletgazdája Csányi Sándor a „ gulyáskirály” is megosztotta gondolatait velünk a versennyel kapcsolatban. Elmondása szerint az abonyiakban régóta megvolt az igény egy ilyen jellegű rendezvényre, amelyet össze lehetett kötni a tarka borjú legendájával.
 
„Egy rendezvény szervezésekor soha nem rövidtávban gondolkodom. 5 évre előre tervezve szeretnénk egy komolyabb szervezésű fesztivállá formálni ezt a rendezvényt, hogy idővel országos hírű esemény legyen. A zsűritagok Hódmezővásárhelyről, Szolnokról, Martfűről, Karcagról érkeztek. Komoly szakemberek, akik nagyon értik a munkájukat. Rájuk hagyatkoztam, semmiféle befolyást nem engedtem, ahogy ők döntöttek, azt tiszteletben tartottam.” – mondta Csányi Sándor az abony.hu-nak.
 
Csányi Sándor: Abony megérdemli, hogy messze földön ismerjék az abonyiak főzés iránti szeretetét 
 
Miután kiosztották a főzőverseny díjait, elkezdődött a fellépők színpadán a színes programok sorozata. A műsorfolyam zumba órával indult, s többek között láthattuk a Parázs Táncszínház a Kéknefelejcs Dalkör, a Hane néptánc csoport, és a Deja Vu énekegyüttes produkcióját. 16 órától kötetlen, jókedvű és játékos hangulatú vetélkedők várták a családokat és gyerekeket egyaránt.
 
 A marhából készült finomságok után a Gríz csak hab volt a tortán
 
A játékokat a rendőrség és tűzoltóság rövid bemutatója zárta le. Őket a Bihari Gyerekszínház, a Dalma Dance, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport előadása követte. A műsorszámok után egy látványos lampionúsztatásra került sor a tavon. Az est sztárfellépője a Gríz zenekar volt. Az együttes fergeteges hangulattal hívta táncba a szórakozni vágyókat, és ez olyan jól sikerült nekik, hogy kétszer is visszatapsolta őket a közönség. Az ő búcsújuk zárta le ezt az eseményekben gazdag és élményekkel teli napot.
 
Tudósított: Agócs Annamária
Abony.hu fotók: Darányi Erika, Speki, Nagy Balázs/NB Photo