Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 szeptember 05 hétfő - 13:12:11     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

2016. augusztus 25-i ülésén elfogadta a Képviselő-testület Abony város járda- és útépítési koncepcióját. Városból kieső utcák és zsákutcák elkészítése is bekerült az önkormányzat idei, megvalósítandó feladatai közé.
 
A járdaépítési munkálatokat az ABOKOM Nonprofit Kft. közreműködésével, elsősorban az Önkormányzati útőr mintaprogram keretein belül kívánják megvalósítani a következő sorrend szerint:
 
 
- Szelei út (a Retro Piactér előtti rész az üzletsorokig - 100 fm)
- Újszászi út (a Rendelőintézet megközelíthetőség végett - 300 fm)
- Vasút út (Nagykőrösi úttól a Luther út sarkáig)
- Kécskei út és a Tamási Áron út közötti gyalogút („Ho Si Minh-ösvény”)

 
A 2016. évi költségvetésben az útfelújításokra tervezett bruttó 14.201.140,-Ft-ot az alábbi utcák felújítására fordítja a Képviselő-testület:
 
- Simonffy Kálmán utca a Hóvirág utcáig
- Kosztolányi Dezső utca
- Lukács utca
- Corvin utca
- Méri István utca
- Semmelweiss utca
- Antal utca
- Endre utca
 
A kivitelezést megelőzően közbeszerzési eljárás lefolytatására kerül sor.
 
A képviselők döntésének értelmében az ABOKOM Nonprofit Kft., az útellenőri feladatok végzője, már augusztusban megkezdte a problémás utcák javítását és padkázását, melynek fedezetét az önkormányzat biztosítja.

Padkázást végeznek a Tószegi úton, a Bicskei úton (murvás) és a Damjanich úton (murvás). Kátyúznak a Kazinczy F. – Nagy Sándor J. utcák kereszteződésében, a Hunyadi úton, a Jókai u. és a 40-es út kereszteződésében és a Tószegi úton is. 
 
A nyár folyamán több belterületi utca felújítására adta be támogatási igényét az önkormányzat, így a Hunyadi, a Csillag Zsigmond és az Abonyi Lajos utcák felújítására, kátyúzására, valamint a Bethlen Gábor és a Bartók Béla utcák aszfaltozására. A pályázatot a Belügyminisztérium sajnos nem támogatta.
 
Részletekkel és információkkal folyamatosan jelentkezünk!
 
Darányi Erika