Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 november 15 kedd - 11:50:08     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

mnasz_hck_gokart_magyar_bajnok_ifj_toth_sandor_abony_2016.jpgIfj. Tóth Sándor, az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola 10. osztályos tanulója megnyerte az MNASZ Országos Amatőr Gokart Bajnokság HCK-I. kategória bajnoki címét, így Ő lett a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Hobby Cart Kupa-I. kategória Magyar Bajnoka. 
 
A bajnoki címet a MNASZ által szervezett HCK-OAGB Bajnokság sorozatában a 12. záró forduló után sikerült megszereznie november 5-én. Sanci még csak 17 éves (!), mégis a magyar gokartozás egyik reménysége. A tavaly még ezüstérmes versenyző eredményeivel méltó tekintélyt vívott ki versenytársai és a szakosztály körében is.
 
Sanci ünnepélyes díjkiosztó gála keretében veheti majd át bajnoki címét 2017. január 7-én, ahol egyúttal felkerül a mindenkori bajnokok falára és indulhat a Bajnokok Tornáján is.

- Az utolsó futamra a bajnokságot vezető első három srác pontegyenlőséggel érkezett, azaz holtversenyben. Az szerezhette meg a bajnoki címet, aki megnyeri az utolsó futamot. Sajnos nekünk év közben sikerült kb. 30 pontot eldobni, így lehetett ilyen szoros a befutó, de Sanci a véghajrában nem adott esélyt másoknak. Az időmérőt egyedüliként 43-as idővel, (43,990-s) abszolút legjobb eredménnyel (HCK-OAGB teljes mezőnyt figyelembe véve) megnyerte, így első rajthelyről (pole-ból) indulva, már az elején tekintélyes előnyt kiépítve, a végén már csak a biztonsági körökre törekedve megnyerte a BudaRingen rendezett utolsó fordulót, s ezzel együtt a bajnoki címet is – egészítette ki Tóth Sándor, Sanci édesapja.
  
Sanci bajnoki címével lehetősége nyílik részt venni a madridi gokart világbajnokságon (KWC - Kart World Championship), melyet 2017. július 25-30. között rendeznek meg a spanyol fővárosban.
 
- A világbajnoksághoz támogatókat kell keresnünk, mert a felkészülés, a kiutazás és a versenyzés költségét egyedül nem bírjuk. Ha sikerül megteremteni az anyagi feltételeket, a 145-ös rajtszám lesz a miénk! - mondta előremutatóan Tóth Sándor, Sanci édesapja.
 
A bajnoki cím megnyerését a kecskeméti 12. Gulyás Kupán való részvétellel ünnepelték, ahol a fiatal abonyi tehetség nagynevű versenyzőkkel csatázott.
 
- Sanci a Senior Max kategóriában állt rajthoz, ahol együtt mentek a RotaxMax, (33le), a  DD2 váltós 2 sebességes (38le) és a KZ-2 váltós 6 sebességes (45le) gépek, olyan nagy nevű ellenfelekkel, mint Kancsár Ferenc kétszeres világbajnok, Kálmán Péter többszörös magyar bajnok, vagy Bakos András sokszoros magyar bajnok. Sancinak sikerült a külön is értékelt RotaxMax kategória 3. helyét megszereznie, míg az első futamon az összetett negyedik helyen ért be - tette hozzá a büszke édesapa.
  
Sanci tehát a gokart világbajnokság küszöbén áll, de lehetséges szereplésének egyelőre anyagi korlátai vannak. A Tóth család ezért keresi, várja szponzorok, támogatók segítségét, hogy az abonyi ifj. Tóth Sándor megmérettethesse magát a madridi Kart World Championship-en.
 
2015-ben egy egyesületet is létrehoztak Tóth Motorsport Egyesület néven, melynek egyik fő célja a versenyeztetés, a tehetségkutatás, az utánpótlás-nevelés, másik fő irányzata pedig a biztonságos közlekedés elősegítése, javítása, a fiatalok közlekedési kultúrájának, moráljának elősegítése. Ifj. Tóth Sándor világbajnoki szereplését a Tóth Motorsport Egyesületen keresztül támogathatja.

Elérhetőségek:
Tóth Motorsport Egyesület
Elnök: Tóth Sándor
2740 Abony, Bocskai u. 6.
Tel.: +36-70/948-6116
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk!
 
Cikk: Darányi Erika
Fotók: amatorgokart.hu
 
További információt a Tóth Motorsport Facebook oldalán talál, ide kattintva. 
 
Kapcsolódó hírek: