Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 december 14 szerda - 18:34:47     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

abony_duloutak_felujitasa_taborhegy_temetodulo_palyazat_abony.hu_2016.jpgSürgősségi előterjesztésként került be a képviselők elé december 1-jén az „Abony külterületi útjainak fejlesztése és a karbantartáshoz szükséges munkagép beszerzése” című pályázat benyújtásához kapcsolódó döntések meghozatala, melyet egyhangúlag támogattak. Az önkormányzat összesen mintegy bruttó 140 millió Ft-os támogatásra nyújthat be pályázatot, melyhez 21 millió Ft önerőt biztosít a tartalékalapból. 
 
Jánosi László, az Abonyi Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, a pályázat előkészítője a Képviselő-testületi ülésen tájékoztatta a képviselőket a pályázat részleteiről. Elmondta, hogy azokat a dűlőutakat részesítették előnyben, amelyek az Abonyra jellemző tanyasias környezet és a vállalkozások száma szempontjából igazodott a pályázati elvárásokhoz. Bruttó 100 millió Ft-os támogatást lehet elnyerni az útfejlesztésre, az eszközbeszerzésre pedig 10 millió Ft pályázható meg. Amennyiben konzorciumi megállapodást köt egy szomszédos településsel a pályázó, az értékelési szempontnál többletpontot, a pályázható összegnél pedig plusz 10 millió Ft-ot jelent. A pályázat 85 %-os támogatási intenzitású. 

A pályázati kiírásra a népsűrűség és a vállalkozások száma szempontjából elsősorban a Táborhegy- és a Temető-dűlő felel meg, így nyertes pályázat esetén a Harang dűlőben (középső Táborhegy-dűlő), a harmadik Táborhegy-dűlőben, a belső és a külső Temető-dűlőben készülhet útalap ill. köves út.
 
- A pályázat értékelési szempontjából az a mérvadó, hogy az adott külterületi úton hány vállalkozás közelíthető meg és mennyire sűrűn lakott területről van szó. Nem biztos, hogy ezek a legrosszabb állapotban lévő dűlőutak, de a legtöbb lakosságot és a vállalkozást a fenti négy dűlőút szolgálja ki, és ezek férnek bele a megpályázatható 100 millió Ft-ba - mondta Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony a testületi ülésen. - Sajnos ebből az összegből nem készíthető aszfaltos út, de egy jó minőségű, stabil útalap megépíthető belőle az említett útszakaszokon. Ezen felül lehetőség szerint gréderre, traktorra és esetlegesen aprítógépre is tudnak majd pályázni. A tartalékalapból 21.176.471,-Ft önerő szükséges a pályázathoz - tette hozzá. 
 
Abony Város Önkormányzata az eszközbeszerzésre vonatkozó pályázatot Kőröstetétlen Község Önkormányzatával konzorciumi megállapodás keretében nyújtja be. A pályázat jelenleg előkészítő szakaszban van.
 
Beszámolt: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás
 
Kapcsolódó hírek: