Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 február 15 szerda - 16:34:02     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

belteruleti_utak_felujitasa_palyazat_abony_abony.hu_2017.jpgGazdaságélénkítő szempontokat figyelembe véve húsz belterületi utca felújítására nyújtott be pályázatot Abony Város Önkormányzata.
 
Az utak kiválasztásánál a munkába járás körülményeinek javítását (vasútállomás, buszmegállók, iskolák, óvodák könnyebb megközelítését), ezáltal a lakosság gazdasági aktivitásának fokozását, a település lakosságmegtartó erejének növelését és a hátrányos helyzetű területek felzárkóztatását helyezte előtérbe a Képviselő-testület a pályázati kiírás kritériumaival összhangban. A döntésnél a képviselők a lakossági jelzéseket is figyelembe vették.

 
A városvezetés a 2017. január 26-i ülésen jelölte ki azokat a sűrűn lakott utcákat, melyek a pályázati felhívásnak megfelelnek. Nyertes pályázat esetén 2018. évben az alábbi önkormányzati tulajdonú utcák újulhatnak meg, melyek nagyságrendileg 1000 lakos komfortérzetének növelését eredményezik: 
 
András utca, Bajtárs utca, Bartók Béla utca, Bihari János utca, Dembinszky utca, Forró Elek utca, Kemény Zsigmond utca, Hold utca, Illyés Gyula utca, Károly Róbert utca, Kasza utca, Világosság utca, Jólét utca, Szilágyi Dezső utca, Katona József utca, Mikszáth Kálmán utca, Ráday Imre utca, Széchenyi István utca, Knézich Károly utca, Mónus Illés utca. 
 
 
Az összességében 5647 fm hosszúsági belterületi utak felújítására (továbbá az utak melletti szikkasztó árkok mélyítésére, a jelzőtáblák kihelyezésére, zöldfelületek kialakítására) igényelt támogatás összege 60 millió Ft, melyhez az önkormányzat 24.725.790,-Ft összegű önerőt biztosít.
 
Ha a pályázat pozitív támogatásra talál, az utcák felújítása mart aszfaltos, kétrétegű bitumen itatásos felületzárású technológiával, két ütemben valósul meg (a jelenleg is zajló útfelújítási programhoz hasonlóan): 2017. október 15-ig az építési munkákat, az útfelület előkészítését (takarítás, kiegyenlítés) végzik el, 2018. március-április hónapokban pedig a mart aszfalt tömörített terítésére kerül sor.
 
 
 
Az elmúlt időszakban az Európai Uniós támogatásokból és önkormányzati forrásból számos belterületi utca burkolata megújulhatott, így a település utcáinak 80 %-a ma már szilárd burkolattal rendelkezik, sikeres pályázat esetén ez az arány 90 %-ra emelkedne. Az elmúlt három évben 48 utca készült el szintén az itatásos technológiával.
 
Az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén" című pályázatot az Abonyi Városfejlesztő Kft. készítette el és nyújtotta be 2017. február 7-én a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.
 
Támogatott pályázat esetén a projekt várható
kezdése: 2017. március 28.
befejezése: 2018. április 30.
 
Cikk: Darányi Erika
Abony Város Önkormányzata
 
Abony.hu fotók: Székely Szilárd