Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 március 18 szombat - 07:47:35     Városi rendezvények      Hozzászólás0
Fejet hajtottunk az 1848-'49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt

marcius_15_i_unnepseg_abony_abony.hu_2017.jpg
Abony városa is ünnepséggel rótta le tiszteletét az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt 2017. március 15-én, a Kultúra Házában. Ünneplő ruhát húztunk testünkre-lelkünkre és kokárdát tűztünk a szívünk fölé a bátrak előtt tisztelegve. 
 
Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony ünnepi gondolatait tolmácsolta az emlékezőknek. Felidézte, hogy az 1848-’49-ben történt események mennyire fontosak Magyarország számára. Beszédében kiemelte a 12 pont jelmondatát: "Legyen béke, szabadság és egyetértés." Győzelemre csak akkor vihetünk egy nemzetet, ha egyetértés van közöttünk - hangsúlyozta.
 
Képriportunk a fotóra kattintva tekinthető meg.

- Március 15-én kötelességünk fejet hajtani hőseink előtt - folytatta, ugyanakkor egy asszonyról is megemlékezett: Kossuth Zsuzsannáról Kossuth Lajos húgáról.
Romhányiné Dr. Balogh Edit: "Emlékezzünk meg azokról a nőkről is,
akik a sebeket ápolták és a verejtékeket letörölték..."
Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás - KLIKK a képre a galériához!

- Amikor a forradalom és szabadságharcra emlékezünk, rendszerint a férfiak jutnak eszünkbe, és talán méltatlanul kevés szó esik azokról a nőkről, akik a sebeket ápolták és a verejtéket letörölték a férfiakról, a katonákról. A szabadságharc idején Kossuth Zsuzsanna volt az ország főápolója, aki Kossuth Lajos megbízásából 72 tábori kórházat hozott létre Fluor Ferenc segítségével - mondta polgármester asszony beszédében.

Videó összefoglaló az ünnepségről:
Abony.hu videó: Szilágyi Tamás, Darányi Erika
A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Amennyiben a videó lejátszása akadozik, állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.

Az ünnepi beszédet követően a Somogyi Imre Általános Iskola diákjai a forradalom kitörésének napját idézték vissza, melyet az intézmény Humán Munkaközössége állított össze. A színvonalas műsorban a prózai előadások és a Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes férfi tagjainak produkciója mellett az iskola énekkórusa, a Kéknefelejcs Népdalkör és a Tarsoly népi zenekar biztosította a zenei aláfestést.
 
Az ünnepség végén a helyi intézmények, szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el Kossuth Lajos reliefjénél.
 
KLIKK a képre a galériához! Abony.hu fotó: Darányi Erika
 
Az ünnepi műsort összeállította és betanította: Nagy Józsefné, Berkesiné Nagy Mariann, Mészáros Lengvári Beáta, Farkas Annamária, Györe Csaba és Király Borbála.
 
Szereplők: 7.m: Brezvai Lőrinc, Falusi Dániel, Földi Tibor, Habony Klaudia, Madarász Zsanett, Molnár  Luca, S. Tóth Tifani. Vágó Bence, Varga Zoltán 7.t osztály: Csaba József 8.a: Pozsonyi Krisztina 8.b: Gombár Richárd 8.t: Brenyó Imre 8.m: Bártfai Krisztina.
 
 
KLIKK a képre a galériéhoz! Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás
 
Az énekkarban közreműködtek: 5.m: Raffai Mirjam, Török Julianna Eszter 5.t: Kiss Vivien, Szokoly Kíra 6.b: Vonnák Viktória 6.m: Nagy Cintia, Balog Lara, Szűcs Alexandra, Tóth Nikolett, Szabó Martina 6.t: Kiss Dana Flóra, Szabó Fruzsina, Berkó Gréta 7.a: Raffael Angéla, Baksa Annamária, Lendvai Rebeka 7.m: Egedi Gerda, BevízFuzsina 8.a: Tisza Rebeka.
 
KLIKK a képre a galériához! Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás
 
A Kéknefelejcs Dalkör tagjai: Bárányné Margit, Bene Károly, Csányi Sándor, Fehérné Anna, Gorszkyné Mária, Harmath Zsuzsi, Kissné Esztike, Kissné Mária, Majercsik Sára, Matusika Mária, Nagy Ágnes, Nagy Sándor, Nemesné Erzsike, Péter Károly, Géresi Angéla, Polyák Laura Petra.
 
A Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes férfi tagjai: Barati László, Barati Bendegúz, Darok István, Halápi Ferenc, Pászti Zoltán, Földi Attila, Káló József.
 
 KLIKK a képre a galériához! Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás
 
A Tarsoly Népi Zenekar tagjai: Bencze Mátyás (hegedű), Böröcz Balázs (brácsa), Hornich Thomas (nagybőgő), Jobbágy Bence (cimbalom), Margetán Máté (fúvós hangszerek).
 
Beszámolt: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás és Darányi Erika