Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 április 10 hétfő - 09:04:31     Városi rendezvények      Hozzászólás0

varosi_borverseny_es_pogacsasuto_verseny_abony_abony.hu_2017.jpgA Somogyi Imre Kertbarát Köre az Abonyi Lajos Művelődési Házzal közösen 2017. március 24-én rendezte meg Abonyban a hagyományos városi borversenyt és pogácsasütő versenyt.
 
A borokat és a pogácsákat a zsűri tagjai a közönséggel együtt értékelték, melyek pozitív fogadtatásra találtak a résztvevők körében. A kóstolás pillanatait nótákkal, néptáncokkal és népdalokkal tették még hangulatosabbá a szervezők. Az eredményeket Kovács László elnök és Csányi Sándor hirdették ki:
 
Fehérbor kategória:
I. Pető Zsolt (Irsai Olivér),
II. Majercsik József (Szürkebarát),
III. Szarvák Pál (Cserszegi fűszeres),
Közönségdíj: Fazekas István (Cserszegi fűszeres)
 
Vörösbor kategória:
I. Nagy Mihály (Kékfrankos),
II. Urbán Péter (Pannon frankos),
III. Bene László (Kékfrankos),
Közönségdíj: Urbán Péter (Pannon frankos)

Pogácsa kategória:
I. Mészáros Sándorné,
II. Habony Jánosné,
III. Szarvák Pálné
 
A rendezvényről fotógaléria készült, melyet a képre kattintva tekinthet meg.
 
A cikk szerzője: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd