Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 április 10 hétfő - 09:11:06     Intézményi hírek      Hozzászólás0

tarka_borju_rajzpalyazat_montagh_iskola_abony_abony.hu_2017.jpgA Nagyabonyi Színkör a tavaly augusztusi I. Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyen felbuzdulva rajzversenyt hirdetett a helyi iskolások körében, melynek apropója az volt, hogy a rendezvényen Müller Milán elmesélte a nagyközönségnek az abonyi tarka borjú anekdotát.
 
A Színkör „Lőrinc gazda és az abonyi tarka borjú” témájának illusztrálására intézett felhívást, melyre több pályamunka is érkezett. Király Béláné a 2017. március 11-i Bújócska című előadás előtt értékelte a rajzokat és hirdette ki az eredményeket színpadra szólítva a nyertes pályázókat, akik tiszteletjegyet kaptak az előadásra:
 
Montágh iskola: Ribai László 6. osztályos tanuló, felkészítő szaktanár: Molnár Gyöngyi.
- Ribai László hét jelenetet rajzolt meg színes ceruzával. Aprólékos, igényes munkájával, a történet szereplőinek és környezetének korhű bemutatásával joggal vívta ki a zsűri elismerését - kezdte értékelőjét Király Béláné.
 
Gyulai iskola: Lengyel Nóra Emese 8. osztályos tanuló, felkészítő szaktanár: Sári Zoltán.
- Lengyel Nóra Emese színes ceruza rajzainak a legfőbb értéke a bámulatos jellemábrázolás. Tökéletesen sikerült érzékeltetnie a vívódó Lőrinc gazda szomorú helyzetét - folytatta.
 
Somogyi iskola rajzszakköre: Ráczpali Alexandra, Duka Vanessza, Kőrösi Bernadett, Horváth Szabina, Lendvai Rebeka, Tóth Olexandr, Krupincza Krisztián, Kokovai Csenge, Molnár Vanessa, felkészítő szaktanár: Juhász Zsuzsanna.
- Közös munkájuk egy 10 jelenetből álló képsorozat. A temperát és az applikációs technikát alkalmazták, és szinte háromdimenziós hatást értek el, ami a nagyított képeken különösen érvényesül. Tökéletes a szereplők és a környezet bemutatása, a pályázat eredeti célját maximálisan megvalósította. Valamennyi pályázatra érkezett rajzon érzékelni lehetett, hogy a kis alkotóművészek mennyire tudtak azonosulni, együtt érezni a tarka borjú történet szereplőivel - zárta le az eredményhirdetést Bella néni.

tarka_borju_rajzpalyazat_gyulai_iskola_abony_abony.hu_2017.jpgAz alkotókat a pénzjutalmon túl az a megtiszteltetés éri, hogy a rajzokat felnagyítva díszletként használják majd fel az idei, II. Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyen.   
 
Az eredményhirdetés után a Somogyi iskola rajzszakkörének tagjaival és Juhász Zsuzsanna szakkörvezetővel sikerült kötetlenül beszélgetnem, ahol sok-sok kulisszatitkot megtudtam. A 12-13 éves kiskamaszok hangos kacajok közepette ölükbe ültették műveiket, és mesélni kezdtek a készítésük két-három hónapos időszakáról. A 10 képből álló sorozat segítségével jelenetenként, közösen idéztük fel az abonyi tarka borjú legendáját. A társaság egyik fele nehéznek találta a téma visszaadását, de volt olyan diák is, aki elmondása szerint könnyebben átlátta a feladatot. Az egyes jelenetek egyedi és közös feladatokból épültek föl. A gyerekek nem számítottak rá, hogy ilyen jó eredményt érnek el a pályázaton, de nagyon reménykedtek benne, és a siker nem maradt el.
 
Még alig zárult le a rajzpályázat, máris új projekten dolgozik a szakkör. Ezúttal robotokat készítenek, amelyből kiállítás is nyílik. Tavaly híres szörny modelleket alkottak, amit az iskola diákjainak is bemutattak. Bernadett kérdésemre elmondta, később is szeretne a rajzzal foglalkozni, méghozzá tetováló szeretne lenni. 
 
 Juhász Zsuzsanna tanárnő tanítványai jöttek és taroltak a rajzpályázaton

Krisztián a rajzolás mellett a makettezésben is kiemelkedik. Ötödikes korában történelem órán készítette el első makettjét, egy templomot, azóta pedig a Parlament kicsinyített mása is megtalálható a szobájában. A tavalyi iskolai Drakula kiállításhoz ő alkotta meg a több mint egy méteres várat, és olyan épületeket kreál, amely láttán még Juhász Zsuzsa tanárnő álla is leesik. 
 
Gratulálok a rajzpályázat sikeresen szereplő diákjainak és felkészítő tanáraiknak! További eredményes és vidám munkát kívánok!
 
A cikk szerzője: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd (eredményhirdetés) és Szilágyi Tamás (csoportkép)