Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 április 13 csütörtök - 09:28:57     Városi rendezvények      Hozzászólás0

A magyar költészet napját 1964 óta minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük Magyarországon. E jeles alkalomból országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal tisztelgünk a magyar líra előtt.
 
Abony városa ezen fontos dátumhoz szorosan igazodva minden évben megrendezi a József Attila Szavalóversenyt, ahol a helyi, felső tagozatos általános iskolák és a gimnázium tanulói közül az iskolai válogatókon továbbjutott gyermekek, városi szinten mérethetik meg magukat. A diákok egy kötelező és egy szabadon választott verset adtak elő. Legkedveltebb költőik József Attila, Arany János, Szabó Lőrinc és Illyés Gyula voltak, de szülővárosunk költőjétől, Zalán Tibortól is elhangzott Az abonyi vásárban című költemény.
 
KLIKK a képre a fotógaléria megtekintéséhez!
 

A Bihari János Zeneiskola növendékeinek műsorával vette kezdetét az idei, 31. József Attila Szavalóverseny 2017. április 8-án, majd Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A Kultúra Házában tartott rendezvényen ezúttal is a lányok voltak döntő többségében, olyannyira, hogy csak egy fiút találtunk a szavalók között. A közönség soraiban a felkészítő pedagógusok mellett a szülők, családtagok, barátok izgultak a versenyzőkért.
 
 
A zsűri elnöke, Hajnal László a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának vezetője volt. A zsűri tagjai - Korbély Csabáné, a Művelődési Ház nyug. intézményvezetője; Dr. Diósgyőri Gitta, Cegléd város jegyzője (volt versmondó), B. Kóté Lilla abonyi költő, író és Nagy Andrea a Montágh iskola igazgatója - hallgatták és értékelték a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekek szavalatait.
 
A zsűri több szempont alapján hozta meg döntését. Számított, hogy a vers mennyire volt jól megválasztott és értelmezett. Az ítészek természetesen a szép kiejtésre is figyeltek, de azt is felmérték, hogy az előadó mennyire tudta fenntartani a közönség figyelmét. A zsűri egyetértett abban, hogy nagyon erős volt az idei mezőny, de nagyon sajnálták, hogy kevés fiú vállalkozott a szavalásra. Örömmel nyugtázták viszont, hogy a szövegtudás szinte minden versenyzőnél maximális volt.
 
KLIKK a képre a galéria megtekintéséhez! Abony.hu fotók: Darányi Erika  
 
Helyezések:

5-6. osztály:
I. helyezett: Benda Rézi
II. helyezett: Menyhárt Edina
III.  helyezett: Agócs Boglárka
IV. helyezett: Csizmadia Réka
V. helyezett: Kis Dana Flóra
Közönségdíj: Nagy Vivien
 
KLIKK a képre a galéria megtekintéséhez! Abony.hu fotók: Darányi Erika 
 
7-8. osztály:
I. helyezett: Kincses Kira
II. helyezett: Brenyo Imre
III. helyezett: Mucza Vivien
IV. helyezett: Nyuli Fanni
V. helyezett: Pető Napsugár
 
Gimnázium:
I. helyezett: Németh Eszter Stefánia
Közönségdíj: Kincses Kira
(Eredmények: Abonyi Lajos Művelődési Ház)
 
Gratulálunk az ifjú szavalóknak és a felkészítő pedagógusoknak!
 
A cikk szerzője, Abony.hu fotók: Darányi Erika