Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 április 19 szerda - 09:58:16     Városi rendezvények      Hozzászólás0

p_kovacs_istan_festomuvesz_abony_abony.hu_2017.jpgAz abonyi származású, P. Kovács István festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Kultúra Háza aulájában 2017. április 14-én.
 
A megnyitó előtt a Bihari János Zeneiskola növendékei adtak műsort, majd Jandácsik Pál, a Művelődési Ház munkatársa méltatta a festőművészt és nyitotta meg a kiállítást, amely Heiling György tanár úr emléke előtt tiszteleg. 
 
P. Kovács István 1961-ben született Abonyban. Már gyermekként rajongott a képzőművészetért, a zene és a sport mellett ez volt az igazi szenvedélye. Heiling György tanár úr keze alatt vált a ceruzarajz és a linómetszet mesterévé. Már egészen fiatal korában eredményesen szerepelt gyermekrajz pályázatokon Új-delhiben, Moszkvában, Csehországban és Magyarországon.
 
KLIKK a fotóra a képgalériához!

A képgrafika iránti vonzalma a Magyar Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Sokszorosító Grafika Szakán Gacs Gábor és Pásztor Gábor irányítása alatt még inkább erősödött benne, a rajz és a természet szeretetét pedig Újvári Lajos segítségével mélyítette el. A Képzőművészeti Egyetem előkészítő tanfolyamára járt, ahol Szirtes János volt a mestere. Ezt követően a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakát látogatta, ahol Eszik Alajos, Nagy Gábor, Raszler Károly, Kocsis Imre és Kőnig Róbert voltak a mesterei. 1987 óta tagja a Magyar Képzőművészeti Alapnak.
 
Témáit a görög mitológiából és a természetből meríti, visszatérő motívumai a ló, a madarak és a magyar táj egyéni megfogalmazásban.
 

Szerettük volna P. Kovács Istvánt a számára legkedvesebb művével lefotózni, de ő arra kérte fotósunkat, hogy inkább a számára legjobban tetsző festménnyel vagy rajzzal örökítse meg. Fotósunkat a Körforgás című kép fogta meg leginkább, így a festőművészt azzal kapta lencsevégre. Abony.hu fotó: Székely Szilárd
 
Tagja volt a következő galériáknak: Zichy, Pannónia, a szegedi Stílus Galéria, Horizont Galéria, Szépia Művészeti Alkotó Közösség, Pusztai Galéria, Szépia Galéria, Otthon Galéria Dunakeszi, Aranykeret Galéria, Tájkép Galéria, Vándorfény Galéria.
 
A világ számos pontján részt vett kiállításokon, így Indiában, Moszkvában, a Műcsarnokban, a Miskolci Grafikai Biennále-ben, a Bari Grafikai Biennále-ben, Szentendrén, Budakeszin, a Ferencvárosi Művelődési Központban és természetesen szülővárosában, Abonyban is.
 
P. Kovács István festőművész tárlata 2017. május 03-ig ingyenesen látogatható az Abonyi Lajos Művelődési Házban. 
 
A cikk szerzője: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd