Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 május 15 hétfő - 09:55:09     Intézményi hírek      Hozzászólás0

gyulai_gaal_miklos_altalanos_es_muveszeti_iskola_kirandulas_fold_napja_abony_abony.hu_2017.jpgA Föld napja alkalmából Farmosra kirándult a Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola két osztálya, az 5.b és az 5.ba.
 
Érkezés után mindenki érdeklődésének megfelelően nézhetett körül. Egy nagy területen sok sátor volt felállítva, ahol érdekes feladatokkal vártak bennünket. Volt, ahol az ország nemzeti parkjait mutatták be, máshol a meteorológiai érdekességeket, szelektív hulladékgyűjtést, különböző magvakat, kézi malmot. Érdekes kirakós játékok, tudáspróbák, virágdíszítés, magok ültetése várt bennünket. Bemutatót láthattunk a madárgyűrűzésről, megmutatták, hogy melyik madárnak mekkora gyűrűt kell viselnie, s azokból milyen adatokhoz juthatnak. Mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta. Egy bácsi a hüllőkről és a kétéltűekről tartott előadást nekünk. A végén a bátor vállalkozók meg is foghatták őket. Pihenésként kaptunk finom pogácsát, almát, megkóstolhattunk különböző házi szörpöket. Nagyon sok érdekes tudnivalóval lettünk gazdagabbak. A két osztályfőnök, Dudásné Zsuzsa néni és Bartúczné Ági néni a program végén nehezen terelt össze bennünket. Még mindenki maradni akart. A buszon mindenki lelkesen újságolta, hogy ő hol járt, mit csinált és mi tetszett neki legjobban.   
 
Beszámoltak: Bende Rézi, Donkó Édua 5.b osztályos tanulók
 
Még több fotóért KLIKK a képre!
 
Forrás: Gyulai Gaál Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Facebook oldala