Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 május 15 hétfő - 17:49:11     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Gabriella Abonyban nőtt fel, de néhány éve Budapesten él. Példaértékű élete miatt riportot készített vele az egyik legnevesebb női hetilap. Olvassák el elgondolkodtató történetét:

Kerekesszékben, látás nélkül, de tele energiával - Mészáros Gabriella élettörténete

Mészáros Gabriella - mint az átlag: dolgozik, tanul, energikus, jó humorú, táncolni jár, éli a harmincasok életét - valóban csupán három dologban más, mint a többség: kerekesszékhez kötött, nem lát, és a kortársainál több az energiája.

Az ajtó befelé nyílik, Gabi arrébb gurul, kedvesen invitál, jobb kezével megérinti Szemi nyakörvét, az okos eb tudja a dolgát, hátrál. Odabent tavaszillat és színorgia. A garzonlakás fiatalos, vidám, a falakon képek, a polcokon fotók, virágok, egy fonálfüzéren sárga pillangók lebegnek. A falhoz állított asztal mellé telepszünk, a szoba közepét Szemi, az öregedő, barátságos retriever uralja, figyelve a gazda minden mozdulatát. Mészáros Gabi pedig, aki csak fényt és árnyékokat lát, és egyetlen lépés megtételére sem képes, nevetve, csillogó szemmel, kirobbanó életkedvvel mesélni kezd. Hallgatjuk, nézem őt, és azt érzem, egy teljes életet élő ember ül előttem…

Életeket alakítva

– Januárban volt hét éve, hogy eljöttem Pestre a Vakok Intézetébe, és részt vettem azon a féléves rehabilitációs programon, aminek az újbóli önálló életet köszönhetem. Mindenre megtanítottak: vakon főzni, sütni, képes vagyok mosni, takarítani, sőt még sminkelni is, ami fontos – neveti el magát, aztán kicsit halkabban azt mondja: - Bár elvesztettem a látásomat, a külsőségek, a látvány mégis fontos maradt. Kínosan ügyelek a rendre, és arra, hogy mindig jól nézzek ki.

Gabi a vakok közt töltött rehabilitáció után nem ment vissza a szüleihez Abonyba, Pesten maradt, itt él, mint önálló, független nő. Barátok veszik körül, a szülei gyakran látogatják, de a hétköznapok feladatait egyedül oldja meg. Gabi számára fontos dolgokat csinál, hiszi: feladata van az életben!

– Szeretném a jelenlegi helyzetemből a legtöbbet kihozni. Utat mutatni a sorstársaimnak, akiknek hozzám hasonlóan nagyon megváltozott az életük, s egy időre gödörbe kerültek. Járok az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe, és a friss gerincvelősérültekkel beszélgetek. Rengeteg köztük a fiatal. A segítő beszélgetésekkel hiteles képet tudok adni a rehabilitáció résztvevőinek, hogy van élet a baleset vagy a műtét után. Nekem nem mondhatják, hogy hagyj békén, ne dumálj! Mert akkor azonnal elmondom a történetemet, hogy én nem tudok járni és nem is látok. Ilyenkor általában elfogadnak, és tudom, erőt merítenek belőlem. Ha nem a sérültek közt vagyok, járó fiataloknak tartok érzékenyítő programokat, és néhány hete elkezdtem szociális ismereteket tanulni. Vagyis nem unatkozom, reményt adok az életek, gondolatok átalakításával – szögezi le komolyan.

Már hogy is unatkozna Mészáros Gabi, mikor reggeltől estig minden órája be van táblázva. Szabadidejében táncol, négy éve alapították a ParaDance Companyt, sikeresek, sokfelé hívják őket föllépni. És az energiabomba nő tudja, aki látja őket, reményt, erőt kap, és megérti: nincs élethelyzet, amelyben ne lehetne örömet találni.

– Szemi hat éve a hűséges társam, egy barátom képezte ki mozgássérült vakvezető segítő kutyává. Sajnos már öreg, lassan gondolkodnom kell azon, ki veszi át a szerepét, ki jön majd a kerekesszékem mellett, ki veszi föl, amit leejtek.…

Mészáros Gabi elgondolkodtató története tovább folytatódik a 2017/19. Nők Lapja hasábjain.

Szöveg: Árvai Magdolna
Fotó: Szász Marcell

Forrás: Nők Lapja Café, nlcafe.hu