Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 május 19 péntek - 15:58:07     Intézményi hírek      Hozzászólás0

szuloi_osszefogassal_epult_sportpalya_abony_abony.hu_2017.jpgVolt egyszer egy Szolnoki úti iskolaotthon, amelyben már sok száz gyermek kijárta az iskola alsó tagozatát 25 éves fennállása óta. Szerette a kisdiákokat, és mindig a kedvükben akart járni, de udvara már nem volt megfelelő, tönkrement a 20 éve épült betonpálya, és a vén épület szomorúan látta, hogy a nebulók már nem fickándoznak vígan rajta. Nem lehetett, mert balesetveszélyessé vált. 

A Gyulai iskola Szolnoki úti tagintézményében tanítóknak volt egy több éve dédelgetett álmuk: Ha egyszer valamikor, valamilyen úton-módon sikerülne a sportpályát rendbe tenni, az udvart rendezni, az maga lenne a csoda - gondolták.
- Ennek megvalósítása sokáig elérhetetlennek tűnt, de eljött 2016: összejött egy nagyon klassz szülői közösség, és egy talpraesett anyuka került a szülői munkaközösségbe - meséli Kovácsné Prágai Ilona tanítónő.

Még több fotóért kattintson a képre!

„Ide csak a rigó jár fütyülni… de milyen jól teszi!”

Falusi Róbertné Tündiről van szó, akinek kislánya tavaly kezdte meg az 1. b-t az iskolaotthonban. Szülői kezdeményezésre látott neki a közösség összecsiszolásához, csapatépítő tréinget szervezett nekik.
- Nagyon jól sikerült az este, és ott többen kérdezték, hogy mikor lesz már Gyulai bál? Akkor döntöttünk úgy, hogy majd mi csinálunk egyet, amelynek teljes bevételéből megszépítjük, jobbá tesszük az iskolaotthon udvarát. Nem sokan hittek bennünk! Ettől a ponttól már nem voltam egyedül: Kopiás Henrietta, akivel szinte azonnal egy hullámhosszra kerültek gondolataink, és csak úgy ömlött belőlünk a rengeteg ötlet, hatalmas segítség volt számomra. Az iskolaotthonos SZMK elnököket is megkértük, hogy segítsék kezdeményezésünket. A legtöbb biztatást és segítséget Kovácsné Prágai Ilonától kaptuk - kezd bele a történetbe Falusiné Tündi.

Szülői összefogással épült meg a sportpálya

Az idő gyorsan repült, az anyukák ötleteltek, megszervezték a jótékonysági estet, ami igen jól sikerült. A 240 eladott jegynek, a több mint 1300 db eladott tombolának és a 85 felajánlásnak köszönhetően 800.000,-Ft-ból gazdálkodhattak. A pénznek azonnal megvolt a helye, a feltöredezett betonpálya helyett gumitégla alapú sportpályát és műfüvesítést terveztek az udvarra. 


- Kovácsné Prágai Ica jóvoltából, aki megkereste a környéken lévő összes gumitégla-gyártó vállalatot, a 200 m2-es sportpályához szükséges gumitéglához fél áron jutottunk hozzá, ami így is több mint fél millió forintba került. A szállításban Falusi Zoltán és Kozma Attila működött közre. Attilának köszönhetjük a lerakáshoz szükséges szegélyköveket is - folytatja Tündi. 

A sportpálya kivitelezéséhez tehát a fedezet rendelkezésre állt a jótékonysági bálnak köszönhetően, már csak lelkes apukákra, anyukákra volt szükség a téglák lerakásához, így a „Több kéz, hamar kész” elv mentén elkezdődött a toborzás. Többször, hosszú heteken át hirdették a társadalmi munkát, de sajnos csupán nyolc apuka tudott időt szakítani a feladatokra, így május 14-15. között az anyukákkal kiegészülve kiegyenlítették a felületet, lerakták a szegélyeket és a gumitéglákat, így készült el a sportpálya. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzájuk! Ezen felül még arra is volt gondjuk, hogy felújítsák a homokozót, de a műfűre már nem jutott pénz. Talán majd legközelebb.

101 gyermek második otthona újult és szépült meg

Ülünk az udvaron, a sikertörténetről beszélgetünk. A sportpályán önfeledten cigánykerekeznek, bukfenceznek, fogócskáznak a gyerekek - így telik a tízórás szünet.
- Értük érdemes volt dolgozni - mutat a virgonckodó gyerekek felé Falusiné Tündi. - Bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak majd ehhez a lelkes csapathoz - teszi hozzá Prágai Ica.

Abony Város Önkormányzata nevében köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a sportpálya megépítéséhez.

Cikk és fotó: Darányi Erika

Akik nélkül ez a nagy volumenű fejlesztés nem valósulhatott volna meg, akiket nagy köszönet illet:
- Kaczúr Gyulának a jótékonysági bálra készített plakátokért, meghívókért,
- Szabóné Polgár Tímeának, a Lila Akác Vendéglő vezetőjének a jótékonysági bálon kiválóan lebonyolított vacsoráért,
- az INNOVEN Kft. vezetőségének és dolgozóinak,
- Barna Katalinnak, a jegyek eladásában és a tombolatárgyak, felajánlások beszerzésében nyújtott hatalmas segítségéért,
- Kerekesné Borsányi Tündének, Kovács Erikának, Szabóné Polgár Tímeának, Kopiás Henriettának, Vígné Hajninak és Kovácsné Prágai Ilonának, akik nagyban hozzájárultak a tombolatárgyak és felajánlások gyűjtéséhez.
- Minden gyermek Hajni nénijének külön köszönet az esten nyújtott önzetlen segítségéért!
- Fajkáné Hviszt Zsuzsinak és Kovács Erikának köszönjük a bálon nyújtott segítséget,
- kiváló énekeseinknek: Fajka Zsaninak és Majoros Noéminek,
- a jó hangulatért Vig Zsoltiéknak,
- a felejthetetlen buliért Dj. Tutónak,
- Kiss Gábornak, a KG Holding Kft vezetőjének a rendezvény zavartalan lebonyolításához nyújtott védelemért,
- Falusi Károlynénak a büfé üzemeltetéséért.
- Szabóné Polgár Tímeának a hétvégi munkavégzéshez biztosított isteni ebédért, Kozmáné Sarkadi Andreának a finom reggeliért,
- Varga Krisztinának és Barna Katalinnak, a két lelkes anyukának a társadalmi munkához biztosított életmentő kávéért és a süteményért.

A május 14-15. között zajló munkában részt vettek, és ezért óriási köszönet illeti őket:
Varga Károly 1. b, Falusi Zoltán 1. b, Falusi Róbert 1. b, Győrffi Tibor 4. b, Flammer Csaba 1. b-3. b-4. b, Szabó Zoltán 3. b, Mészáros Róbert 4. b, Abonyi Sándor 1. b, Varga Krisztina, Falusi Róbertné

Támogatók: Julius Design, Innoven Kft, Lila Akác Panzió és Étterem, Gasztro-Host Kft, Abonett Kft, Gra-Fitt, Szilváshús Kft, Falusi Róbert egyéni vállalkozó, ÉleTrend Táplálékallergia Szaküzlet, Peze Pecsenye, Gedi-Press, Kehely Cukrászda és Fagyizó, Design Sport és Divat, Marica, Rátótiné Madarász Ildikó, Farkas-Földi Anikó, Tatár-Kis Krisztina, Konyhakincs, Czagányné Pusztai Ágnes, Kelemen Tünde, Kiss Andrea, Márkus Melinda, Vénusz szépségszalon, Méta Kft, Kazinczi Andorné Mártikanéni, Bán Imréné, Ferrum Kft, Pintér és Társa Kft, Solar City, Magyar Vegyeskereskedés, KG Holding Kft, Aquanita Bio Bolt Cegléd, Agropont Kft.