Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 június 22 csütörtök - 16:32:41     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

kallai_adam_fokep_versenytancos_abony_abony.hu_2017.jpg„Mozgalmasan” telnek a napok az abonyi Kállai családnál, Lídia és öccse, Ádám ugyanis a nap minden pillanatában és a ház valamennyi szegletében táncot jár. Először Lídiát fertőzte meg e mozgásforma szeretete, de a tízéves Ádám sem maradt le sokáig, hiszen már egész kicsi korában elleste nővére hip-hop mozdulatait, amelyet a Gyulai iskolában sajátított el. A nővér életében mára hobbivá szelídült a tánc, Ádám viszont még csak most kezd igazán belelendülni.

- A kisfiam 6 éves korában, Abonyban kezdett el járni kezdő társastánc tanfolyamra néhány osztálytársával együtt - kezd bele a történetbe Kállainé Halász Hajnalka. - Először csak kipróbálta, de miután tetszett neki, tovább folytatta. Tanárának, Püspöki-Markó Ágnesnek hamar szemet szúrt, hogy jó érzéke van a tánchoz és nagyon gyorsan tanul. Javasolta, hogy járjunk át Szolnokra, a versenyző csoportba, és keressünk neki egy megfelelő partnert, akivel versenyszerűen űzheti ezt a sportot. Fél évig csak szólóban járt az órákra, majd 2015 szeptemberében megtaláltuk Ádám legideálisabb párját, Válik Rebeka személyében - folytatja az anyuka.
 

A két fiatal a következő tavasszal már a verseny parketten mutatta be tánctudását kezdő kategóriában. Azonnal elsöprő sikereket arattak, elsők lettek a mezőtúri országos bajnokságon gyerek kategóriában, másodikak a latin táncokban. Az eredmények megengedték, hogy a gyerekek kategóriát váltsanak, így novemberben már a haladók között mérették meg magukat, ahol a standard táncokkal a dobogó legfelső fokára állhattak fel, a latin kategória pedig a második helyezést hozta el nekik. 2017-ben már hivatásos, versenykönyves táncosokká váltak, és továbbra is nagy erőbedobással folytatták a versenyzést. Sorra követték egymást az országos megmérettetések, ahol kiváló alakításuk miatt mindenki felfigyelt rájuk.
 
Ádám és Rebeka
 
A fantasztikusan tehetséges páros közös karrierjének egy banális történet vetett véget: Sajnos Rebeka gyorsabban nőtt, mint Ádám, ezért partnert kellett váltaniuk, mert a parketten nem mutatott jól a magasságkülönbség a kislány javára. 
 
- Ádám új „társára”, a 8 éves Komlós Lilianra három hónapja leltünk rá Szolnokon, és szerencsére teljes az összhang közöttük. Nemrég mutatkoztak be az első közös versenyükön Szegeden, a XVII. Szőke Tisza Nemzetközi Táncversenyen, ahol a gyermek II E korcsoportban, standard és latin kategóriában is ezüstérmet szereztek - dicsekszik kérésemre Hajnalka.

Ádám új partnerével, Liliannal

A Somogyi Imre Általános Iskola 4. osztályos tanulója nem csak kiváló táncos, de idén is kitűnő bizonyítványt vitt haza a tanév végén. 

A fenti történet jól példázza, amikor a tehetség a szorgalommal párosul: a siker nem maradhat el. A gyerekek nyáron sem pihennek, továbbra is heti háromszor járnak órára és kemény felkészülés vár rájuk a nyári tánctáborban is, de ők ezt egyáltalán nem bánják, ahogy Hajnalka sem:
- Irtó büszke vagyok a gyerekeimre, hogy mindketten elképesztően tehetséges táncosok - taglalja örömmel.

Gratulálunk az eddig elért szép eredményekhez, és kívánjuk, hogy a jövőben sok-sok tánccipő kopjon el a lábatokon!  

Szerző: Darányi Erika