Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 június 29 csütörtök - 11:21:49     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Az eddigi évek sikereire való tekintettel az abonyi Kultúra Háza idén is megrendezi a Tarka Borjú Főzőversenyt és Tó Party-t 2017. augusztus 5-én, az abonyi Mikes-tó partján.

A Tó Party első alkalommal 3 éve, 2015-ben került megrendezésre, amely már akkori formájában is nagy tetszést aratott a lakosság körében. A következő évben jött az ötlet Csányi Sándortól - aki már a Szolnoki Gulyásfesztivált is sikerre vitte -, hogy a Tó Party keretein belül kerüljön megrendezésre egy főzőverseny, hiszen nekünk, magyaroknak a gasztronómia programok igen csábítóak. Szeretünk jókat enni, s a finom ételek mellett jól szórakozni. 
 
Egy főzőverseny önmagában talán nem tűnik különleges programnak, ám az „abonyi tarka borjú” legendája megfelelő hátteret biztosított ahhoz, hogy egyedivé, Abonyhoz köthetővé tegye a rendezvényt. A legenda röviden így szól: egy szemfüles gazda túl akart adni egyszínű borján a vásárban. Tudván azonban, hogy a tarka fajta kelendőbb, átfestette az állatot, melynek így gyorsan akadt is gazdája. A trükk azonban rövid életű volt, mert egy hirtelen jött eső lemosta a festéket az állatról, és az üzlet meghiúsult. Azóta hívják az abonyiakat „tarka borjúsoknak”.

A versenyre idén is várjuk augusztus 5-én, 8 órától azon családok, baráti társaságok, cégek, civil szervezetek jelentkezését, akik meg szeretnék mutatni, hogy jól forgatják a fakanalat.

A főzőversenyre nevezett csapatok három kategóriában mérhetik össze tudásukat.
-         Bográcsos ételek
-         Sültek, grillek
-         Egyéb, Kinizsi korabeli ételek

Az egyetlen feltétel, hogy marhából, borjúból készült finomságok kerüljenek a tányérra.

Az elkészült ételeket idén is szakmai zsűri fogja elbírálni, melynek tagjai a következők:
- Szatmári János (karcag Lovagi Udvar)
- Ifj. Szatmári János 
- Opoczki István (Venesz-díjas mester szakács)
- Vass Imre (szakoktató, mesterszakács)
- Bihacsi László (Szabadtűzi Lovagrend)
- Gasztro barátok (Cegléd)

A verseny zsűri elnöke Csányi Sándor.


A rendezvény díszvendége Besenyszög település lesz.

A főzőversennyel párhuzamosan - a Tó Party keretében - egész napos kirakodóvásár és színes, változatos programok várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. A színpadon Abony kiválóságai szórakoztatják a közönséget: a Nagyabonyi Színkör, a Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport fellépését élvezhetik a látogatók. Illetve a rendezvény díszvendége, Besenyszög is bemutatkozik. A változatos zenei paletta is biztosítja a jó hangulatot. Idén olyan híres, sokak által kedvelt előadók fogadták el a meghívást, mint Horváth Tamás, a SirVive, a Cozombolis Trió, a Desperado, és a Lucy zenekar. A programot vízi lampionok úsztatása színesíti, melyre várjuk a minél ötletesebben elkészített lámpásokat. A fények szerelmeseit idén tűzijáték várja, majd az este hamisítatlan retro diszkó hangulatban zárul.

A rendezvény célja, hogy egy régi történet alapján új hagyományt teremtsünk Abonyban - gasztronómiai örökségünk életben tartása, valamint a közösségépítés, szórakoztatás mellett, - öregbítve településünk hírnevét.

A sajtóközleményt az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely adta ki, a Tarka Borjú Főzőverseny és Tó Party rendezvénye kapcsán.

További információk fellelhetők a www.mukomu.lapunk.hu, valamint az Abonyi Lajos Művelődési Ház Facebook oldalán.

Videós összefoglaló a tavalyi rendezvényről:

Abony.hu videó: Szilágyi Tamás, Darányi Erika
 
Kapcsolódó hírek: