Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 július 04 kedd - 09:14:58     Városi rendezvények      Hozzászólás0

abonyi_nota_talalkozo_abony_abony.hu_2017.jpgIsmét nótaszótól volt hangos az abonyi Kultúra Háza 2017. június 24-én, szombaton. Az ország számos pontjáról érkeztek hozzánk nótás, énekes barátok az első Abonyi Nótás találkozóra.
 
Jöttek Budapestről, Debrecenből, Veresegyházáról, Ceglédről, Törökszentmiklósról, Püspökladányból, és természetesen abonyiak is énekeltünk. Ismét túlléptük az országhatárt, hiszen Káli Margitka Marosvásárhelyről jött el hozzánk, hogy részese legyen a találkozónak. Vendégeink nagyon pontosan érkeztek, jó órával a kezdés előtt mindenki itt volt. Elfogadta meghívásunkat a kiváló HAKME zenekar is Budapestről. Mindenkinek volt lehetősége próbálni a kiváló világhírű prímással, ifj. Berki Lászlóval. Közben nagy szeretettel köszöntöttük egymást, hiszen legtöbben már találkoztunk személyesen is. Örömmel fogadtam a vonattal érkező barátaimat a vasútállomáson és vittem őket a találkozó helyszínére. Pontosan kezdtünk, amire nagy szükség is volt, hiszen nagyon szoros időbeosztásunk volt, de bizony így is jóval túlléptük a tervezett műsoridőt. Boldogan mondhatom el, hogy 18 énekes érkezett hozzánk, ami nagyon jónak mondható a találkozók létszámát tekintve.
 
Még több fotó a képre kattintva!

Simon Szabina igazgatónő köszöntötte a vendégeket és kedves közönséget. A zenekari nyitószámot követően Acsai Ferenc a találkozó házigazdája lépett a színpadra, majd bejelentette az első fellépőket. Wolskyné Farkas Mónika temperamentumos műsorával megalapozta a találkozó hangulatát. Mónika elmondta: közös a célunk éltetni és tovább adni a magyar nótát. Folyamatosan léptek színpadra a vendégénekesek, szebbnél szebb nóták, vidám csárdások hangoztak el kiváló előadók tolmácsolásában. 
 
A maratoni műsor négy órásra sikerült. Ki kell emelni a zenekar teljesítményét, akik egyetlen tíz perces szünettel muzsikálták végig a műsort, kísértek le huszonhárom énekest mindvégig magas művészi színvonalon és alázattal. Köszönet érte! Az elismerés a közönségnek is jár, akik végig lelkesen megtapsoltak mindenkit és énekelték az ismert nótákat.
 
A találkozó sztárvendége Farkas Rozika, az ismert nótaénekes volt, aki nagyon szép és hosszú műsort adott és nagy sikert aratott. Elmondta, hogy örömmel érkezett ismét Abonyba és kérte a résztvevőket, hogy éltessék tovább a nemzeti kincsünket, a magyar nótát, kérjék a televíziókat, hogy ismét sugározzanak nótaműsorokat. Rozika dalaival könnyeket csalt a szemekbe és mosolyt az arcokra. Személyében egy nagyon közvetlen, barátságos embert és kiváló művészt köszönthettünk a találkozón. A műsor zárasaképpen az Abonyi nótakör négy tagja lépett a színpadra és adta elő nótacsokrát. Természetesen az ő sikerük sem maradt el.
 
A találkozó végig jó hangulatban telt el, örültünk egymás sikerének és a találkozásnak. Érdekesség, hogy a kulisszák mögül a vonattal érkezők már a műsor közben elutaztak, így Acsai Feri a színpadról nem egyszer a vasútállomásra vitte az énekes barátokat, akiket a vonatindulásig nem hagyott ott, így búcsúzva, és köszönve meg, hogy messziről a nagy melegben is eljöttek. A művelődési ház mindenkinek egy nagyon szép emléklappal kedveskedet, megköszönve a részvételt. 
 
Ki kell emelni a Művelődési ház dolgozóinak kitartó és fáradtságos munkáját, amit a találkozó sikere érdekében tettek. Sok izgalom, szervezés, egyeztetés előzte meg ezt a műsort, de megérte: nagyon szép és sikeres délután volt. Köszönet Simon Szabina igazgatónőnek a támogatásáért. Köszönet mindenkinek, akik a nagy melegben és szombat délután értünk, nótásokért dolgoztak, szabadidejüket áldozták a magyar nótáért.
 
Remélem, reméljük a jövőben is szólni fog városunkban a nóta és jövőre is lesz találkozó vagy verseny, hiszen eddig három sikeres verseny és egy találkozó van mögöttünk. Négy szép nyári nap rengeteg élménye. 
 
Mindenkinek vidám, szép nyarat kívánok a magam és az Abonyi nótakör nevében. 
 
Szerző: Acsai Feri
Abony.hu fotók: Székely Szilárd