Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 július 06 csütörtök - 09:30:52     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0
Szökrön László emlékére

Gyászolnak kis és nagy közösségek. Gyászol a család, gyászolnak elvbarátai, gyászol a Képviselő-testület, az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal. Mindazok, akik ismerték és tisztelték. 2017. július 04-én elhunyt Szökrön László, aki 1945 januárjában a nagyjárási tanyavilágban született.

Életét a nagyjárási homokon kezdte, majd beköltözvén a „városba” tanulmányait a Kinizsi Pál Gimnáziumba folytatta. Ügyes, rátermett, problémamegoldó fiatalként szakmát tanult. Különösen a motorok világa érdekelte. Így lett a Ceglédi Vasipari KTSZ abonyi telepén a szerviz műhely vezetője. Több mint évtizedes munkája után a strandra hívta a település akkori vezetése, ahol nyugdíjazásáig szolgálta a várost.

Neve és szakma szeretete összeforrott a mai napig is működő vízforgató berendezés létrehozásával, később az egészségmegőrző központ kialakításával. Szakmájában az alkotás vágya, a problémák megoldása, az innováció jellemezte. Szakmaszeretete, az új iránti fogékonysága - szó szerint - élete végéig elkísérte.

Nem tudom hány olyan család lehet a városban, aki ne kötődne így vagy úgy Lacihoz. Ha beszélgettünk, néhány mondat elhangzása után részéről általános volt: „tanítottam úszni”. Élete nem csak a járművek világához, hanem az ifjúság (gyerekek) úszás oktatásához is jelentősen kötődött.

Szerette a gyerekeket, kivételes emberi tulajdonságának köszönhetően elfogadták, hallgattak rá. Ő volt a kis úszó palánták Laci bácsija. Utasításaira fegyelmezetten dolgoztak, olykor csüngtek rajta, eseményeiket, történeteiket megosztották vele.

Tudásával, élettapasztalatával a köz javát szolgálta. Tagja volt a Képviselő-testületnek és a Humánpolitikai Bizottságnak. Szívesen foglalkozott az emberek bajával. 

Közéleti munkáját a megértés és a segítőkészség jellemezte. Jó indulatú, kompromisszum kész ember volt.

Szűkebb családját, fiát és annak családját, két leány unokáját rajongásig szerette. 

Tudjuk, az élet véges. Szökrön Lászlónak 72 év jutott. Emlékét megőrizzük.

Habony István
önkormányzati képviselő

Szökrön László hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. július 14-én, pénteken 15 órakor lesz az abonyi római katolikus nagytemetőben.